Proteste cu scandal la Rosia Montana: Remus Cernea, scapat de jandarmi de furia oamenilor

Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 16:39
4850 citiri
Proteste cu scandal la Rosia Montana: Remus Cernea, scapat de jandarmi de furia oamenilor

Treisprezece din cei 19 parlamentari ai Comisiei comune speciale pentru Rosia Montana au inceput, miercuri dimineata, vizita in zona. La intrarea in galeria Catalina-Monulesti, membrii Comisiei speciale parlamentare au fost primiti cu proteste din partea a aproximativ 300 de localnici si mineri din Rosia Montana care sustin investitia.

Situatia nu a stat mai bine nici dupa-amiaza cand deputatul Remus Cernea, opozant recunoscut al proiectului, si-a facut aparitia printre oameni. A fost nevoie de interventia jandarmilor pentru asigurarea sigurantei acestuia. Deputatul a vrut sa mearga in cladirea caminului cultural, acolo unde se desfasurau discutii intre mineri si membrii comisiei. Protestatarii au inceput sa huiduie si s-au indreptat in forta catre politician. Chiar daca jandarmii au intervenit si Remus Cernea a scapat nevatamat nu a fost chip sa ajunga la caminul cultural. Astfel, deputatul a facut cale intoarsa catre masina sa.

Remus Cernea a declarat ca nu se astepta la o asemenea reactie din partea oamenilor, dar ca ii intelege. Cu toate acestea, deputatul a precizat, potrivit Romania TV, ca ramane ferm pe pozitii impotriva proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana. Mai mult, politicianul a subliniat ca el crede ca Executivul ar trebui sa retraga acest proiect din Parlament si sa il discute in cadrul Guvernului in prezenta unor experti.

Alti doi turisti germani, care s-au prezentat ca fiind ecologisti, au fost si ei bruscati de protestatari. Tinerii au incercat ss ajunga in zona galeriei Catalina-Monulesti dar au avut nevoie de interventia jandarmilor pentru a scapa teferi din mainile localnicilor care protesteaza.

Sute de oameni cer locuri de munca: ne-am saturat de atata asteptat

Oamenii sunt imbracati in salopete de lucru, au casti si lampase care sunt aprinse si scandeaza "Vrem minerit", "Ne-am saturat de la atata asteptat", "Romania, nu uita, mineritu-i sansa ta", "Vrem sa muncim, nu sa cersim", dar au afisat si bannere cu inscriptiile "Mineritul este painea noastra" si "Soros, Soros, lasa-ne!".

Inainte de a ajunge la Rosia Montana, parlamentarii au vizitat cartierul Recea din Alba Iulia, construit de Rosia Montana Gold Corporation pentru localnicii care au optat sa se mute la oras.

In drum catre Rosia Montana, parlamentarii s-au oprit la statia de tratare a apelor acide, aflata la intrarea in localitate, iar dupa intalnirea cu primarul Eugen Furdui ei au urcat pe munte, imbracati cu echipamente de protectie.

Remus Cernea merge la Rosia Montana, alaturi de membrii comisiei speciale

Transportul parlamentarilor este asigurat de masini 4x4 puse la dispozitie de Consiliul Judetean Alba, dupa ce anterior acestia au informat autoritatile ca nu vor masini din partea companiei Rosia Montana Gold Corporation.

Prima oprire a fost in zona protejata Tau Gauri, unde reprezentantii companiei Rosia Montana Gold Corporation le-au prezentat parlamentarilor descoperirile arheologice facute acolo si modul in care acestea au fost puse in valoare.

Parlamentarii au intrebat despre numarul vizitatorilor din zona, iar reprezentantii RMGC au raspuns ca acesta ajunge la cateva sute pe an, intrucat zona este greu accesibila si este nevoie de acorduri prealabile.

Apoi, membrii Comisiei comune speciale pentru Rosia Montana au mers in zona protejata Carpeni, unde viziteaza vestigii din perioada romana.

Parlamentarilor din Comisia speciala pentru Rosia Montana li s-au alaturat doi deputati care nu fac parte din comisie - Remus Cernea si Adrian Gurzau (PDL) -, care au mers la Rosia Montana spunand ca vor sa participe la vizita. Remus Cernea a spus ca, desi nu face parte din Comisia speciala pentru Rosia Montana, a vrut sa vina in zona pentru a se informa. "Eu eu am o pozitie ferma impotriva acestui proiect, dar consider ca in democratie trebuie ascultate toate opiniile", a afirmat Cernea.

Remus Cernea, la Rosia Montana: Guvernul nu a facut pace cu cei care protesteaza

La randul sau, Adrian Gurzau a spus ca, in opinia sa, Comisia pentru Rosia Montana ar fi trebuit sa aiba 50 de parlamentari, astfel incat sa fie reprezentativa pentru Parlament.

Pe parcursul primei opriri, cei doi parlamentari care nu fac parte din Comisia speciala au fost avertizati sa poarte echipamente de protectie, ei afirmand ca se vor adapta la urmatoarea intalnire.

Liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului" Rosia Montana, Cristian Albu, declara ca asteapta ca parlamentarii care au ajuns la Rosia Montana sa vada realitatea din zona si investitiile facute deja in patrimoniu si in protectia mediului.

Pe parcursul vizitei, parlamentarii din Comisia comuna speciala pentru Rosia Montana, condusa de senatorul Darius Valcov, viziteaza mai multe zone protejate si cariere, urmand sa le fie prezentate, conform programului, iazul de decantare si amplasamentul uzinei, dupa care vor vizita zona protejata Biserica Greco-Catolica, mai multe primarii, taurile protejate din centrul istoric, zona protejata Centrul istoric, complexul de galerii Catalina-Monulesti. Ei vor face vizite si la depozitul arheologic si santierul de restaurare al casei 392, la Muzeul Mineritului - punct central al viitorului Complex Muzeistic.

Totodata, parlamentarii vor avea intalniri cu reprezentantii Sindicatului "Viitorul Minerirului" si ai ONG-urilor locale pro-minerit.

La revenirea in Bucuresti, membrii Comisiei au programate pentru joi, incepand cu ora 18.00, discutii si consultari la Parlament cu reprezentantii ONG-urilor si ai asociatiilor cu activitate reprezentativa in domeniu si cu organizatorii protestelor din Piata Universitatii.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#parlamentari comisie Rosia Montana, #vizita parlamentari Rosia Montana, #proteste sustinatori Rosia Montana , #proiect