Peste jumătate din locuitorii din Roșia Montană aflați în pericol au refuzat evacuarea în ciuda avertismentelor

Duminica, 02 Octombrie 2022, ora 21:59
2237 citiri
Peste jumătate din locuitorii din Roșia Montană aflați în pericol au refuzat evacuarea în ciuda avertismentelor
Pompierii au reuşit să scadă nivelul apei din baraj cu 40 centimetri, până duminică seară FOTO News.ro

Peste jumătate dintre locuitorii comunei din Roşia Montană care au casele amplasate în aval de lacul Tăul Mare au refuzat până duminică seară autoevacuarea preventivă, în pofida avertismentelor repetate făcute de autorităţi privind riscul ca barajul să se rupă.

Până duminică la ora 20.30 pompierii care acţionează la faţa locului reuşiseră să reducă cu 40 ce centimetri nivelul apei din lac, în condiţiile în care experţii afirmă că, pentru a atinge un nivel de siguranţă, este nevoie de scăderea nivelului apei din baraj cu cinci metri.

În gospodăriile din zona care ar putea fi în pericol de a fi inundată locuiesc un total de 268 persoane, dintre care 126 s-au autoevacuat, 137 au refuzat evacuarea si 5 persoane au fost evacuate în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile publice, în internatul şcolar de la liceul din Abrud, anunţă, duminică seară, oficialii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba.

Până duminică, la ora 20:30, nivelul apei din lacul Tăul Mare scăzuse cu 40 de centimetri în condiţiile în care experţii afirmă că, pentru a atinge un nivel de siguranţă, nivelul apei din baraj trebuie redus cu cinci metri.

Duminică seară, la faţa locului pompierii intervin cu 3 motopompe de mare capacitate pentru deversarea apei din lacul de acumulare, o motopompă fiind pregătită să intervină, iar 2 motopompe vor interveni la nevoie pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei pe raza localităţii Roşia Montană în zona locuită, precizează pompierii.

Duminică seară, la faţa locului acţionează zeci de pompieri militari de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă ale judeţelor Alba, Bihor, Mureş, Hunedoara, Cluj, precum şi poliţişti, jandarmi şi angajaşi ai Sistemelor de Gospodărire a Apei.

Autorităţile au constatat, sâmbătă după amiază, apariţia unei pâlnii de eroziune, cu diametrul de 60 de centimetri şi adâncime de 1,5 - 2 metri, în coronamentul barajului lacului piscicol Tăul Mare, baraj care datează din anul 1908 şi este deţinut de Primăria comunei Roşia Montană. Autorizaţia de funcţionare pentru acest obiectiv, care este folosit pentru piscicultură, este valabilă până la sfârşitul anului 2024, a transmis Ministerul Mediului, duminică.

Arafat: Mergem din ușă în ușă

Anterior, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirma pompierii merg din casă în casă la localnicii din Roşia Montană pentru a le explica celor care au refuzat să se autoevacueze preventiv care este pericolul şi cum să acţioneze în situaţia în care primesc un mesaj prin care li se cere evacuarea imediată.

„În conformitate cu ce a spus expertul care a verificat surparea care este la coronamentul barajului, da, există risc şi ar trebui să rămână evacuaţi până se evacuează apa cel puţin la cinci metri sub nivelul actual. Noi am emis mai multe mesaje Ro-Alert. S-a explicat populaţiei care e riscul dacă se întâmplă ceva brusc şi că nu vor putea să se evacueze la timp, nu vom putea să-i ajutăm, aşa că recomandarea este să se evacueze, să rămână unde sunt evacuaţi în următoarele două zile, până ajungem la nivelul pe care l-a recomandat expertul în baraje, ulterior se va vedea care este soluţia pe termen lung. Colegii de la pompieri, de la poliţie, de la jandarmi merg din casă în casă şi încearcă din nou să convingă oamenii că trebuie să se evacueze preventiv şi explică, dacă nu se evacuează, cum să se comporte dacă se dă un mesaj prin care se cere evacuarea imediată”, mai afirmat Raed Arafat duminică după amiază, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Zeci de oameni evacuați după prăbușirea unui drum în centrul orașului Slănic Prahova. Arafat trimite experți să evalueze riscurile
Zeci de oameni evacuați după prăbușirea unui drum în centrul orașului Slănic Prahova. Arafat trimite experți să evalueze riscurile
E risc crescut de extindere a craterului format după prăbușirea unei șosele în plin centrul orașului Slănic Prahova, la doar câteva zeci de metri de blocuri. Autoritățile au decis...
O bucată de drum național s-a rupt până la jumătate din cauza ploilor. Pericol pentru traficul rutier într-o zonă intens circulată din județul Alba FOTO
O bucată de drum național s-a rupt până la jumătate din cauza ploilor. Pericol pentru traficul rutier într-o zonă intens circulată din județul Alba FOTO
O porțiune de aproximativ 100 de metri din DN 74A s-a surpat, în urma ploilor din ultimele zile, pe raza localității Cărpiniș din comuna Roșia Montană, județul Alba. În zonă circulația...
#rosia montana, #Raed Arafat, #rupere baraj, #baraj Rosia Montana , #rosia montana