Peste 500 de oameni au protestat la Rosia Montana

Marti, 10 Septembrie 2013, ora 19:00
1563 citiri
Peste 500 de oameni au protestat la Rosia Montana
Foto: opengis.unibuc.ro

Peste 500 de angajati ai companiei Rosia Montana Gold Corporation si localnici au participat marti, timp de mai multe ore, la un miting si la un mars de protestat, ambele neautorizate, pentru a cere aprobarea proiectului de lege privind mineritul in zona.

Initial, cateva zeci de persoane s-au adunat in centrul istoric al localitatii Rosia Montana pentru a-si arata sustinerea fata de investitie, numarul acestora ajungand ulterior la cateva sute.

Sedinta parlamentara pentru Rosia Montana, anulata

Oamenii s-au deplasat apoi in mars spre sediul Primariei. La un moment dat, si-au exprimat intentia sa blocheze DN74, care face legatura cu drumul judetean care strabate Rosia Montana, dar au renuntat la idee dupa ce jandarmii le-au atras atentia ca vor fi amendati daca fac acest lucru.

Dupa ce au protestat timp de mai multe ore in piata din apropierea Primariei, oamenii s-au reintors in centrul istoric al localitatii, unde au mai ramas circa o ora, perioada in care au continuat sa scandeze lozinci in favoarea proiectului minier.

Presedintele Academiei Romane: Proiectul Rosia Montana nu este acceptabil

"Jos somajul", "Vrem sa traim din minerit", "Mineritul este painea noastra", "Ne-am saturat de atata asteptat" si "Vrem locuri de munca ACUM" sunt cateva din mesajele afisate pe pancardele purtate de catre protestatari.

Adunarea publica nu a fost una autorizata, dar s-a aflat sub monitorizarea fortelor de ordine.

Oamenii au anuntat ca vor reveni sa protesteze si miercuri

Rata somajului in comuna Rosia Montana, care numara 3.000 de locuitori, este de circa 20%, a declarat, saptamana trecuta, la solicitarea AGERPRES, primarul Eugen Furdui. De ajutoare sociale beneficiaza intre 105 si 110 familii, a afirmat primarul.

Mircea Toma: Angajati ai RMGC au agresat un grup de arhitecti si studenti in Rosia Montana

El a mentionat ca la RMGC lucreaza in jur de 500 de oameni, majoritatea din Rosia Montana si imprejurimi, acestia fiind angajati pe perioada determinata, respectiv pe perioada a trei luni. In cazul in care, la sfarsitul lunii septembrie, contractele acestora nu ar fi reinnoite de catre companie, rata somajului ar ajunge in comuna la peste 74%, a spus acesta.

Senatorii Comisiei juridice au dat marti aviz negativ, in unanimitate, la proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere de la Rosia Montana, care va fi dezbatut in procedura de urgenta.

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, ca proiectul referitor la Rosia Montana va fi pus pe ordinea de zi a Senatului si respins, acelasi parcurs urmand sa fie si la Camera Deputatilor. Guvernul a adoptat, in data de 27 august 2013, proiectul de lege referitor la Rosia Montana.

Rosia Montana: O noua saptamana de proteste - sute de oameni in strada

Documentul ar fi trebuit sa ajunga in Parlament pentru dezbatere, insa luni, 9 septembrie, sedinta Birourilor permanente reunite, care decideau infiintarea Comisiei speciale pentru proiectul Rosia Montana, a fost anulata.

Parlamentarii PNL vor vota pentru respingerea proiectului Rosia Montana, a anuntat luni presedintele liberalilor, Crin Antonescu.

Zacamantul de la Rosia Montana este estimat la 314 tone de aur si 1.450 de tone de argint. La Rosia Montana au fost investiti pana in prezent de compania care doreste sa exploateze zacamantul auroargintifer peste 450 milioane de dolari.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Rosia Monata protest spontan muncitori, #Rosia Montana protest spontan localnici, #Rosia Montana manifestatie proiect exploatare , #proiect