Paleologu: Sunt corupti politicieni si jurnalisti. Trebuie lista anti-RMGC la europarlamentare - Interviu

Marti, 03 Septembrie 2013, ora 07:49
4891 citiri
Paleologu: Sunt corupti politicieni si jurnalisti. Trebuie lista anti-RMGC la europarlamentare - Interviu

Deputatul PDL Theodor Palelogu, unul dintre opozantii exploatarii miniere de la Rosia Montana, spune ca e nevoie, la alegerile europarlamentare din 2013, de o lista impotriva companiei care va extrage aurul de acolo, Rosia Montana Gold Corporation.

Paleologu a declarat, in cadrul unui interviu acordat Ziare.com, ca se opune exploatarii de acolo din mai multe motive, printre care pericolele de mediu si "coruperea politicienilor si jurnalistilor".

Fostul ministru al Culturii, participant la protestele fata de exploatarea de la Rosia Montana, spune ca se asteapta ca acestea sa se intinda pe mai multe saptamani si ca multimile sa creasca si sa vina alaturi de ele cel putin 100 de parlamentari.

Proteste pentru Rosia Montana: Iesim in strada ca in '90. Suntem oameni inteligenti, nu disperati

In opinia lui Paleologu, miscarea premierului Ponta, care e pentru proiect ca premier, dar impotriva ca deputat, e demna de maestrul absurdului, Eugen Ionesco, si ca parlamentarii PSD nu ar trebui "sa se manjeasca" prin votul pro-Rosia Montana.

Deputatul PDL a atacat si pozitia in favoarea exploatarii, exprimata de colegi de-ai sai, precum Traian Igas sau Raluca Turcan, dar si, din ce a dat de inteles Paleologu, presedintele partidului, Vasile Blaga.

Citeste mai jos interviul acordat Ziare.com de deputatul Toader Paleologu:

Sunteti unul dintre politicienii care se opun exploatarii de la Rosia Montana - ce va deranjeaza cel mai mult la perspectiva de a extrage aur de acolo?

Distrugerea muntilor, sacrificarea patrimoniului arheologic si construit, incalcarea Constitutiei si a dreptului de proprietate, coruperea politicienilor si a jurnalistilor, minciuna desantata, riscurile de mediu, neseriozitatea tehnica a proiectului, nesocotirea intereselor statului. E destul?

Ati fost la protestele fata de acest proiect - cum vi s-a parut starea de spirit a demonstrantilor? Se poate transforma intr-o miscare si mai mare?

A venit multa lume si cred ca va veni si mai multa lume in saptamanile urmatoare. Sloganele indreptate impotriva tuturor politicienilor sunt insa contraproductive.

Acum trebuie sa aducem cat mai multi deputati si senatori alaturi de noi. Pacat ca am fost doar eu si Remus Cernea. Trebuia sa fim cel putin o suta de parlamentari. In plus, ma delimitez in modul cel mai categoric de bazaconiile din capetele unora: comunism, anticapitalism, legionarism, anarhism, tracomanie.

Anumite pancarte fac rau cauzei. Majoritatea manifestantilor sunt oameni cu scaun la cap, informati si rationali, nu "trublioni" halucinati.

Va ganditi si la alte mijloace de a protesta fata de Rosia Montana? Avem alti 2 politicieni care se leaga cu lanturi, dvs. ce aveti de gand sa faceti?

Opozitie in USL fata de Rosia Montana. Doi politicieni se leaga cu lanturi

Sa votez impotriva legii si sa conving cat mai multi parlamentari sa voteze tot impotriva. Apoi, daca Doamne fereste trece legea, sa o atacam la Curtea Constitutionala. Ar fi nevoie si de o lista anti-RMGC la alegerile europene, pentru ca batalia are o certa dimensiune europeana.

Sunteti singurul parlamentar PDL care a semnat proiectul de lege impotriva exploatarii aurului prin folosirea cianurilor. Din ce stiti, cum vor vota colegii dvs. de partid?

Ma delimitez de atitudinea colegilor Igas si Turcan in mascarada organizata de RMGC la Rosia Montana. Cunosc opinia lui Vasile Blaga. Sper ca nu va reusi sa o impuna in cadrul grupurilor parlamentare. Oricum, foarte putini parlamentari sunt in BPN.

Cum comentati faptul ca premierul Ponta sustine proiectul de la Rosia Montana, iar deputatul Ponta se opune?

E un spectacol demn de teatrul lui Eugen Ionescu, dar il aplaud pe actorul Victor Ponta: sper ca subtila lui manevra sa incurajeze o majoritate de parlamentari PSD sa faca la fel si sa voteze impotriva. De ce sa se spele el pe maini, iar ei sa se manjeasca?

Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul Bucureşti a decis înscrierea lui Eugen Tomac în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP. ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă PMP,...
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
#Paleologu opozitie Rosia Montana, #Paleologu proteste strada Rosia Montana , #stiri Rosia Montana