MRU: Ponta minte. Nu s-a mai negociat nimic la Rosia Montana de cand eram interimar

Marti, 17 Septembrie 2013, ora 21:23
2786 citiri
MRU: Ponta minte. Nu s-a mai negociat nimic la Rosia Montana de cand eram interimar
Foto: Arhiva

Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu a precizat, marti, ca actualul prim-ministru Victor Ponta minte in legatura cu negocierile legate de proiectul Rosia Montana.

MRU a spus, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, ca, in momentul in care a fost numit prim-ministru interimar, negocierile pe care si le asuma acum Guvernul condus de Victor Ponta erau deja facute, astfel incat participatia statului crescuse de la 19% la 25%, iar redeventele de la 4% la 6%.

"Imi pare rau, dar ce a spus domnul Ponta e un fals, o minciuna, aceste chestiuni sunt consemnate in minuta finala a negocierilor din timpul guvernarii lui Boc. Aceste documente se gasesc in original si in copie la Cabinetul prim-ministrului si la ministerul de resort, la vremea aceea Ministerul Economiei. Nu s-a negociat nimic din februarie anul trecut pana azi, e problema lui ca minte", a afirmat MRU.

Acesta a mai spus ca s-a incercat si "angajarea imobilizarii intr-un cont bancar la dispozitia statului roman a tuturor fondurilor necesare ecologizarii zonei, sa fim siguri ca banii sunt disponibili in orice context economic, si daca societatea da faliment, de exemplu".

"Intentia mea era sa continui negocierile pana cand statul ar fi avut un procent maxim", a precizat Ungureanu.

Ce participatie ar putea avea statul la proiectul Rosia Montana

Guvernul a anuntat, dupa aprobarea proiectului Rosia Montana si trimiterea acestuia in Parlament pentru dezbatere, ca, in urma negocierilor, actionarul majoritar al RMGC va transfera in etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul roman o cota de 5,69% din capitalul social al RMGC, iar participatia indirecta a statului roman urmeaza sa ajunga astfel la 25%.

Totodata, redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6% (fata de 4 %) cu optiunea statului roman de a solicita plata acesteia in natura.

De asemenea, investitorul se angajeaza sa intreprinda conservarea, amenajarea si revitalizarea patrimoniului cultural, sa asigure protectia mediului si eliminarea poluarii istorice, sa contribuie la dezvoltarea economica si culturala durabila a comunitatii din Rosia Montana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#Ungureanu Ponta, #Ungureanu Rosia Montana, #Ponta Rosia Montana , #proiect