Ministerul Economiei va reanaliza contractul dintre stat si Gold Corporation

Sambata, 03 Septembrie 2011, ora 19:08 1261 citiri

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat sambata, la Alba Iulia, intr-o conferinta de presa, ca o reanalizare a contractului incheiat cu Rosia Montana Gold Corporation va avea loc la nivel de companie si la nivel de minister.

"Noi putem sa facem o reanalizare a lui. Am purtat o discutie cu premierul pentru a discuta conditiile in care a fost incheiat acest contract, sa vedem daca il putem imbunatati pentru ceea ce inseamna un beneficiu al statului roman. Cred ca o astfel de discutie nu are de ce sa nu fie oportuna", a spus ministrul Economiei.

Ariton a aratat ca, din discutiile pe care le-a avut sambata cu prefectul de Alba, Stefan Bardan, si cu primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, pe acest subiect, investitia ar fi un lucru foarte bun pentru zona.

"Ei sustin acest proiect, crearea de noi locuri de munca si, bineinteles, crearea de plusvaloare in zona conteaza foarte mult pentru economie in acest moment, cand venim dupa doi ani de criza si cand cresterea economica este prognozata pentru acest an la 1,5 %", a afirmat ministrul.

El a precizat ca nu poate sa spuna cat timp va fi reanalizat contractul pentru ca acest lucru trebuie facut cu specialisti si documentat. "Nu am discutat cu colegii din compartiment pentru a da un termen, (...) pentru ca acest lucru va trebui prezentat intr-o sedinta de guvern, bineinteles fundamentat pentru a putea intra intr-un dialog cu partenerii in situatia in care vom ajunge la o concluzie de acest sens", a explicat demnitarul.

Ion Ariton a afirmat ca si-ar dori o renegociere favorabila pentru statul roman. Acesta a amintit in acest sens si exemplul contractului cu Bechtel. "A fost un exemplu elocvent cand colega noastra a renegociat acest contract si au fost niste clauze favorabile parteneriatului roman", a spus ministrul.

Intrebat daca sustine desecretizarea contractului Rosia Montana Gold Corporation, Ariton a precizat ca in ceea ce priveste contractul la nivel de minister este pus pe site fiind public. "Ceea ce ma intrebati sunt lucruri care trebuie respectate, deci trebuie sa tinem cont de legislatia in vigoare", a precizat ministrul, referindu-se la contractul incheiat cu Rosia Montana Gold Corporation in urma cu 14 ani.

Ministrul Economiei a participat sambata, la Alba Iulia, la reuniunea Asociatiei prefectilor si subprefectilor din Romania. Ariton a declarat ca a discutat cu prefectii despre situatia de la Oltchim si de la Arpechim, precum si despre continuarea proiectului privind reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda si despre proiectul de la Tarnita din judetul Cluj, dar si despre extinderi de retele de gaz si retele electrice.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Poza maxi
maxi
rank 5
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Ce "reanalizat"? Nu trebuie anulat? Nu s-a dat? Nu s-a luat?