Lectia lui Traian Basescu catre clasa politica, transmisa prin Zgonea (Opinii)

Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 21:32
4850 citiri
Lectia lui Traian Basescu catre clasa politica, transmisa prin Zgonea (Opinii)

Nu o data s-a vazut presedintele Basescu luandu-l gura pe dinainte la televizor si nu o data s-a expus la cele mai controversate - ba chiar incomode - comentarii, pentru care a trebuit ulterior sa faca un pas inapoi.

Dar in declaratia de marti seara n-a scapat ocazia sa demonstreze ca totusi el e politicianul uns cu toate alifiile, e omul trecut prin ciur si prin sita, e cel de care nu e bine sa te legi, daca nu vrei sa primesti bobarnace.

Avem un referendum, dar nu ne place si vrem altul

De randul acesta, bobarnacul s-a dus spre Valeriu Zgonea, la care presedintele s-a referit cu vadita consideratie, amintind de o scrisoare politicoasa, prin care Zgonea il intreba de un referendum national pe tema aurului de la Rosia Montana.

Punctul fierbinte nu sta insa in raspunsul, la fel de reverentios, prin care presedintele ii scrie respectivului Zgonea ca, inainte de referendum, ar trebui sa dezbata mai intai Parlamentul. Punctul fierbinte sta in explicatia ulterioara, data numai pentru telespectatori: cum isi permit sa vorbeasca de referendumuri unii care au aruncat referendumul in derizoriu, dupa ce poporul votase fara echivoc reducerea Parlamentului la 300 de alesi si la o singura Camera?

Fireste adresantul acestei intrebari nu e bietul Valeriu Zgonea. Adresanti sunt alesii, multimea celor care in loc sa fie mai putini, se inmultesc ca iepurii, care se lafaie in fotoliile Parlamentului ghiftuiti pe banii contribuabililor si care lasa impresia ca au mototolit referendumul, l-au aruncat cat colo si au tras apa dupa el, numai sa nu se vada ei insisi imputinati la numar, prin respectivele Camere.

Vointa poporului, ceva cat o ceapa degerata

Insa dialogul epistolar dintre Presedintie si Camera nu e decat varful icebergului. Icebergul insusi este forma suprema prin care poporul suveran isi exprima vointa in problemele asupra carora a fost consultat. Iar vointa poporului suveran nici nu mai exista, de vreme ce tocmai s-a tras apa.

Cine se va mai duce la vot, daca le spui oamneilor din capul locului ca votul lor nu face nici cat o ceapa degerata? Exista ipocrizie mai mare, decat sa le dai alegatorilor iluzia ca-si exprima opinia ca sa tii seama de ea, iar tu sa tii seama numai de intersele tale personale, ale neamurilor, ale gastii, ale clanului sau ale camarilei?

Aceasta este ticalosia de care s-a facut vinovata clasa noastra politica, atunci cand n-a mai tinut seama de vointa populara atunci cand, vazand rezultatul referendumului, s-a facut ca ploua fara sa-i pese nici de participarea mare a alegatorilor, nici de votul lor masiv, nici de validarea facuta de Curtea Constitutionala.

Niciodata in ultimii 24 de ani electoratul nu si-a exprimat vointa atat de clar si hotarat, ca in acel moment, cand nu s-a tinut seama de ea. Asa a ajuns referendumul sa fie o carpa de sters pe jos pentru un grupulet, pe care cineva il botezase candva cu simbolul "322" si care astazi a ajuns mult mai numeros.

Marea majoritate: unul din aproape sapte

In culmea dispretului fata de alegatori, Crin Antonesu si-a permis chiar sa declare in legatura cu referendumul din 2009 ca "alegatorii au fost manipulati". Ei bine, acum se pregateste o manipulare mult mai mare. "Poporul suveran" se va putea exprima valabil cu jumatate plus unu din 30% persoane cu drept de vot, adica 15% din total.

Ca sa vezi, este destul sa voteze unul din aproape sapte cetateni cu drept de vot, pentru ca vointa lui sa devina lege pentru ceilalti sase, inclusiv bineinteles pentru toata tara.

Ca urmare, dincolo de scrisoarea politicoasa pe care presedintele tarii a trimis-o presedintelui Camerei cu privire la Rosia Montana, imi vine sa citesc printre randuri ceva cam de genul: voi, care ati aruncat in derizoriu referendumul, care v-ati batut joc de el, care va mai bateti joc inca, voi mai aveti indrazneala si ipocrizia sa propuneti alte referedumuri, ca sa le folositi daca va vor convine si sa le aruncati la lada cu gunoi daca nu va sunt pe plac?

Fireste, intrebarea n-a pus-o presedintele. O pun eu, in prostia mea, asa cum ma pricep, cum spuneam, citind printre randuri.

Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti a decis înregistrarea Acordului de desfiinţare a protocolului de constituire a Alianţei Electorale PSD-PNL încheiat la nivelul...
#Valeriu Zgonea presedinte Camera, #Traian Basescu presedinte, #Crin Antonescu presedinte Senat , #proiect