Korodi, despre Rosia Montana: Risc de mediu pentru un secol, aurul nu e bun strategic

Sambata, 13 Iulie 2013, ora 17:47
5558 citiri
Korodi, despre Rosia Montana: Risc de mediu pentru un secol, aurul nu e bun strategic

Fostul ministru al Mediului Attila Korodi afirma ca daca pachetul legislativ prin care Guvernul Ponta intentioneaza sa demareze exploatarea aurului la Rosia Montana va afecta legislatia de mediu in vigoare, atunci Romania va intra intr-o disputa cu Comisia Europeana.

Premierul Victor Ponta a anuntat joi ca trebuie deblocat si continuat proiectul Rosia Montana, "evident cu respectarea cerintelor de mediu", urmand ca, pana la inceputul sesiunii parlamentare, pachetul legislativ sa fie finalizat, iar Parlamentul sa isi impuna punctul de vedere. "Cred ca 13 ani de cand se tot plimba prin diverse structuri parlamentare este de ajuns. Decizia finala intr-un proiect atat de controversat poate fi luata doar de catre Parlament", a sustinut premierul Ponta.

Cu toate acestea, conform legii, responsabila de luarea acestei decizii este Autoritatea de Mediu si, in ultima instanta, Guvernul care trebuie sa intareasca prin hotarare o decizie a Comitetului de Analiza Tehnica Interministeriala.

"Nu am vazut ca, oficial, Ministerul Mediului sa isi fi spus punctul de vedere, dar din cate am aflat eu, din punct de vedere tehnic decizia e undeva deja conturata si se asteapta momentul politic", a comentat pentru Ziare.com deputatul UDMR Attila Korodi, fost ministru al Mediului.

Intrebat care va fi "momentul politic", acesta a raspuns ca se refera la anunturile facute joi de Victor Ponta.

"Premierul a prezentat joi o lista de prioritati investitionale si din zona privata. El pregateste un pachet de investitii strategice. Intrebarea este cum se va regasi in acte normative si in forme descriptive ceea ce premierul a anuntat", a precizat acesta.

Attila Korodi spune ca nu crede ca ar fi vreo problema ca statul roman, prin legi, sa decida cateva proiecte prioritare, chiar si cu fonduri private.

"Am mai avut Planul National de Dezvoltare, am mai avut si alte programe. Tot prin lege se reactualizeaza si investitiile de la reactoarele de la Cernavoda, deci nu este deci nicio problema.

Problema ar fi daca ar iesi un proiect de lege care ar scadea prerogativele altor legi, care aduc echilibru intre dezvoltare si prosperitate. De exemplu, daca pachetul acesta legislativ va atinge legislatia de mediu in vigoare cu privire la proiectele industriale mari, atunci pot sa spun nu numai ca va fi o problema, dar va crea si o disputa cu Comisia Europeana", a declarat Korodi, recunoscand ca este "foarte curios" sa vada ce va contine pachetul legislativ pe care se va baza Programul National de Investitii anuntat joi de guvern.

"Nu putem sa ingradim dreptul la proprietate"

Pe de alta parte, intrebat ce se va intampla cu localnicii, cu oamenii care se opun inceperii exploatarii, in cazul demararii exploatarii, deputatul UDMR a raspuns ca la aceasta intrebare raspunsul va fi dat tot de viitoarea lege.

"A existat de foarte multe ori o incercare, din fericire esuata, a celor care sustin proiectul Rosia Montana prin forte politice, de a legifera ca si in proiecte private miniere, cand acestea sunt declarate strategice, exproprierea sa fie conform procedurilor actuale si avantajul sa fie al firmei private.

Proiectul de la Rosia Montana, in afara procedurilor de autorizare, are un element de blocaj de bun simt. Acela ca investitorul sa aiba din partea proprietarilor de terenuri consimtamantul de a intra si de a utiliza expropriind, adica cumparand. Daca pachetul de legi care va veni va aduce atingere acestui principiu, vom avea iarasi o problema. Pozitia mea si a celor din jurul meu este clara: nu putem sa ingradim dreptul la proprietate, ci trebuie lasat la latitudinea proprietarilor sa isi gaseasca un echilibru intre valoarea financiara si valoarea proprietatii respective", a declarat Attila Korodi.

Rugat sa ofere mai multe detalii, fostul ministru a spus ca daca cineva nu doreste sa isi vanda proprietatea, asta e, e ceva normal.

"Aurul nu este un bun strategic, aurul este un bun din care un stat poate sa isi intareasca programele economice si asa mai departe. Nu vorbim de uraniu sau de altele, care pot fi strategice intr-un anumit moment", a subliniat el.

Despre Rosia Montana si speculatiile pe bursa, cu un fost ministru al Mediului - Interviu

Risc major de mediu pentru cel putin un secol

Intrebat ce s-a putut intampla in ultimul an (s-au purtat negocieri, Gold Corporation a decis sa imbunatateasca tehnologiile) astfel incat Victor Ponta a ajuns la decizia ca se poate incepe exploatarea, Attila Korodi a recunoscut ca nu are informatii oficiale si nici la zi, dar, a explicat ca, din punctul sau de vedere, ca om care cunoaste destul de bine acest domeniu, proiectul Rosia Montana poate fi decuplat de la faza in care se afla cu doua conditii.

"In primul rand, statul roman sa devina actionar majoritar semnificativ, pentru ca aceasta tehnologie se gaseste pe piata libera, nu se bazeaza pe un know-how care necesita un investitor strategic privat cu pondere majoritara.

In al doilea rand, daca derularea acestui proiect va dura doar 17 ani, va insemna crearea unui risc major de mediu pentru cel putin un secol si mai bine, in zona Muntilor Apuseni, de aceea perioada de exploatare ar trebui sa fie intinsa", a sustinut deputatul UDMR.

Attila Korodi a adaugat ca a inteles din declaratiile facute joi de premier, ca "se poarta negocieri cu partea privata in a repondera partile din acest proiect".

"Mi se pare normal, iar noi ar trebui sa ne regasim nu doar la cateva procente in plus, ci la procente semnificative in plus, care sa aduca statului beneficii majoritare. Pentru ca, daca aceasta exploatare are loc cu o entitate privata, chiar daca ea are depusi bani de garantie, in momentul in care se intampla ceva, un accident cum s-a intamplat si la Baia Mare, ea va disparea si investitorul privat nu va mai putea fi regasit pentru ca sunt o multime de companii offshore mult prea indepartate, iar Romania va acoperi din taxe proprii pagubele si refacerea zonelor afectate.

Pe de alta parte, nu am aflat nimic inca despre lungimea proiectului, dar probabil va fi strans legata de tehnologia aleasa si de varianta de abordare. Eu cred ca aurul care se gaseste in Muntii Apuseni trebuie valorificat pe termen lung, pentru ca sa aduca beneficii continue, nu pentru un deceniu si jumatate, ci pentru cel putin o jumatate de secol", a mai declarat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Korodi exploatare Rosia Montana, #Ponta Rosia Montana, #Ponta plan investitii Rosia, #exploatare aur Rosia Montana , #Gold Corporation