Iohannis, solicitat sa lamureasca declaratiile despre Rosia Montana - comparatii cu Boc si Basescu

Vineri, 23 Ianuarie 2015, ora 21:44
5732 citiri
Iohannis, solicitat sa lamureasca declaratiile despre Rosia Montana - comparatii cu Boc si Basescu

Organizatia Alburnus Maior a trimis o scrisoare presedintelui Klaus Iohannis, dupa declaratiile acestuia de joi seara, referitoare la proiectul minier de la Rosia Montana.

"Declaratia dumneavoastra recenta potrivit careia 'proiectul trebuie rediscutat, (...) asa cum a fost conceput, nu mi se pare potrivit' nu face decat sa realimenteze nemultumirea opiniei publice, mai ales in contextul ultimatumului companiei.

Nu putem sa nu remarcam similitudinea pozitiei dvs cu alte declaratii sterile ce au iritat zecile de mii de cetateni ce au iesit in strada pentru respectarea legii.

In 2011, premierul Emil Boc declara ca 'proiectul Rosia Montana trebuie rediscutat', in timp ce presedintele Traian Basescu sustinea ca 'proiectul sa inceapa cu renegocierea beneficiilor'. Chiar si prim-ministrul Ponta a anuntat renegocierea cu succes in 2013. Toate aceste luari de pozitie au atras dupa sine mentinerea pe linie de plutire a unui proiect neviabil si profund nelegal, prin livrarea acestor infuzii nejustificate de optimism institutional. Efectul implicit a consemnat cresterea cotatiilor bursiere ale companiei", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Ce vrea Gabriel Resources de la statul roman, legat de proiectul minier de la Rosia Montana

Semnatarul scrisorii, Eugen David, presedinte al Alburnus Maior, arata ca noua declaratie a presedintelui "vine in contradictie cu declaratiile anterioare mult mai ferme pe care le-ati facut, precum: 'De fapt, la Rosia Montana s-a pornit din capul locului cu stangul si nu trebuie continuat pe aceeasi cale. Nu putem fi de acord cu o tehnologie care poate sa duca la catastrofe'".

Alburnus Maior, catre Iohannis: Invitatia de a renegocia nu va face cinste

Potrivit comunicatului, afirmatiile au fost facute "in perioada de pre-campanie electorala cand numerosi politicieni sunt predispusi sa includa in discurs argumente agreate de alegatori".

"Dar schimbarea tonului pune la indoiala increderea cu care ati fost investit de societatea romaneasca. Nu putem sa nu ne intrebam, daca in schimbarea directiei discursului dvs., nu a cantarit semnificativ opinia consilierului Mihai Razvan Ungureanu. Acesta invita inca din 2012 la renegocieri 'pana cand se atinge maximul de beneficiu posibil'", mai transmite Alburnus Maior.

In document se mai arata ca nu face parte din prerogativele functiei de presedinte "si din a niciunei autoritati publice, de altfel, sa negocieze proiectul unui investitor privat".

"Societatea romaneasca a sperat, prin alegerea dumneavoastra, la un aliat, care sa aduca la lumina argumentele societatii civile indelung ignorate si sa impuna respectarea ferma a legii. Va reamintim deopotriva ca lupta anticoruptie, pe care o sustineti in mai toate declaratiile publice, nu va putea fi castigata punand sub tacere afacerea Rosia Montana, ci incurajand institutiile statului sa dea un raspuns solicitarilor formulate inclusiv catre DNA, de anchetare a modului in care s-au acordat licente si avize acestui investitor", mai transmite Eugen David.

"Invitatia lansata primului-ministrul Ponta de a renegocia nu va face cinste in conditiile in care acesta este sustinator declarat al distrugerii Rosiei Montane. Multi dintre noi se intreaba daca aceste declaratii nu reprezinta un prim semnal de cedare in fata amenintarilor instrumentate de Gabriel Resources. (...)

Va asiguram domnule Presedinte, ca nu suntem dispusi ca viitorul Rosiei Montane sa redevina subiect de negociere sau tergiversare institutionala si va solicitam sa va clarificati neintarziat punctul de vedere", se mai arata in scrisoarea Alburnus Maior.

Iohannis isi da cuvantul: Nu gratiez corupti. Nu promovez Rosia Montana

Intr-o emisiune difuzata joi seara de Realitatea Tv, presedintele Klaus Iohannis a spus ca trebuie reluate discutiile intre cei implicati in proiectul Rosia Montana: "Trebuie revazut, sunt foarte multe aspecte. Nu este treaba presedintelui sa renegocieze contractele, nici treaba presedintelui sa spuna ce solutii tehnice exista, dar este treaba mea sa spun ca, dupa parerea mea, asa cum a fost conceput proiectul, mie nu mi se pare potrivit si sa invit pe cei care sunt implicati, direct, sa reia discutiile".

Marti, actionarul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation, compania canadiana Gabriel Resources, a trimis o scrisoare oficiala de notificare reprezentantilor statului roman, prin care anunta ca doreste sa intre in dialog cat mai curand posibil cu acestia, pentru ca autorizarea proiectului minier de la Rosia Montana sa progreseze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Alburnus Maior Iohannis Rosia Montana, #Klaus Iohannis Rosia Montana , #proiect