Gusa, despre Rosia Montana: Cred ca Basescu are probe despre coruptia premierului Interviu

Marti, 03 Septembrie 2013, ora 19:17
8703 citiri
Gusa, despre Rosia Montana: Cred ca Basescu are probe despre coruptia premierului Interviu

Analistul politic Cozmin Gusa, patron al postului Realitatea TV, crede ca e posibil ca presedintele Traian Basescu sa aiba cunostinta despre un eventual caz de coruptie al premierului Victor Ponta in chestiunea Rosia Montana, spunand ca nu-si explica altfel pozitia sefului Guvernului, care a sustinut proiectul ca premier, declarand apoi ca nu-l sustine ca deputat.

Gusa a declarat, intr-un interviu pentru Ziare.com, ca e posibil chiar ca seful statului sa-l santajeze pe premier.

"Asa prim-ministru Romania nu a mai avut, din nefericire pentru noi si tare ma tem sa nu fie niste lucruri foarte gaunoase in spatele acestei triple pozitionari pe care premierul indrazneste sa o aiba intr-un asemenea context, pozitionari de care Traian Basescu se poate sa aiba stire sau cunostinta si, la fel ca pana acum, sa reuseasca sa-l santajeze cu succes", a mai comentat analistul politic.

Gusa, patron al Realitatea TV, a atacat alte televiziuni de stiri pentru ca nu au mediatizat subiectul protestelor, spunand ca acestea au confundat bugetul de publicitate de la Rosia Montana cu strategia editoriala.

Citeste mai jos interviul acordat Ziare.com de analistul politic Cozmin Gusa:

Cat credeti ca e de serioasa miscarea de protest fata de Rosia Montana?

Miscarea de protest e consistenta. Participantii la miscarea de protest nu sunt neaparat vectorii ideii ecologiste care pana acum a animat acest curent al militantilor anti-Gabriel Resources la inceput si actualilor proprietati acum.

Grebla: Sa protesteze cei din Rosia Montana. Bucurestenii sa se uite mai bine la gropi si gunoi

Vectorii sunt consistenti, probabil ca cei interesati in a-si canaliza energia in alta parte au actionat putin artificial. N-am vazut atata violenta verbala impotriva presei.

Cel putin daca ne referim la televiziuni, Realitatea TV a mediatizat in mod corect aceste proteste.

Proteste fata de Rosia Montana, ziua a doua: Ponta esti un lingou!

Vor fi daune de imagine pentru USL?

Daunele sunt de la bun inceput, atat timp cat imaginea USL e Victor Ponta, iar noi avem un Victor Ponta care, romaneste spus, se preface ca gura nu-i pute dupa ce a mancat usturoi, treburile astea n-au cum sa nu loveasca USL.

Atata lipsa de responsabilitate la un prim-ministru dreptaci, care cu aceeasi mana dreapta semneaza ordonanta de Guvern favorabila proiectului Rosia Montana si apoi, cu aceeasi mana, ar fi dispus sa voteze in Parlament impotriva propriei ordonante de Guvern, suntem intr-o realitate schizoida, pe care Victor Ponta isi inchipuie ca poate sa o controleze. Nu poate sa o controleze! Indiferent ce ar sustine el fara a fi convingerile sale, trebuia sa ramana coerent cu acestea.

Avem un prim-ministru care in raport cu Rosia Montana nu stie ce face, este incoerent.

El vrea proiectul, dar se teme de consecinte?

El ca prim-ministru vrea proiectul, ca presedinte de partid nu stie ce vrea si ca deputat zice ca nu vrea proiectul. Asa prim-ministru Romania nu a mai avut, din nefericire pentru noi si tare ma tem sa nu fie niste lucruri foarte gaunoase in spatele acestei triple pozitionari pe care premierul indrazneste sa o aiba intr-un asemenea context, pozitionari de care Traian Basescu se poate sa aiba stire sau cunostinta si, la fel ca pana acum, sa reuseasca sa-l santajeze cu succes.

Adica e posibil sa-l fi corupt cu ceva cei de la Rosia Montana, cum a zis domnul Basescu?

La cat de ofensiv il vad pe Traian Basescu in acest meci cu Victor Ponta referitor strict la proiectul Rosia Montana, banuiesc ca are cunostinte si probe referitoare la coruptibilitatea premierului legata de Rosia Montana.

Trece proiectul Rosia Montana in Parlament?

Depinde de atitudinea mass-media. Din nefericire, mass-media confunda bugetele de publicitate cu obligatiile editoriale cat mai mult, asta mai ales din vina patronilor, mai apoi si din vina jurnalistilor care accepta orice din partea patronilor.

Trustul Realitatea a avut buget de publicitate de la Rosia Montana Gold Corporation, dar cu prevederea expresa ca nu e posibila absolut nicio ingerinta editoriala si cred ca din ce a facut pana acum trustul Realitatea acest lucru s-a vazut.

Am vazut probleme si cu OMV Petrom, unde de asemenea nu am tinut seama de bugetul de publicitate si am aparat interesul national in dauna interesului companiei care platea publicitate. Din nefericire, situatia nu e uniforma in presa si de aici apar aceste distorsiuni. Poate asta da motivatie celor mai violenti (protestatari-n.red) sa urmareasca in mod violent jurnalisti sau cameramani care nu au legatura cu decizia patronala.

In mod normal, cei care i-au fugarit pe strazile Bucurestiului, ieri si alaltaieri, pe jurnalistii de la Antena 3 sau B1 ar fi trebuit sa aiba de-a face cu patronii acestor institutii media, sa mearga acasa la dansii, sa le arunce cu rosii sau oua in geamuri decat sa fugareasca niste jurnalisti care nu faceau altceva decat sa respecte decizia editoriala, ca daca nu o respectau riscau sa fie toti dati afara.

In primele doua zile, Antena 3 si Romania TV n-au dat nimic de la proteste, abia apoi au inceput sa dea cate putin...

N-au avut ce sa faca. Faptul ca Realitatea TV a mediatizat aceasta manifestare, faptul ca in mod evident au simtit o fronda din partea populatiei aflata in Piata Universitatii i-a speriat si au decis sa dea, dar au dat in felul dansilor.

Sa nu uitam ca au mediatizat cu reprezentanti ai societatii (RMGC-n.red) prezenti in studio.

Sunt corupti si politicieni si jurnalisti de RMGC, cum acuza deputatul Paleologu, spre exemplu?

Paleologu: Sunt corupti politicieni si jurnalisti. Trebuie lista anti-RMGC la europarlamentare

Intotdeauna cand o sa vedeti ca interesul statului roman nu este aparat si sunt bani multi la mijloc, sa va ganditi la coruptia politicienilor. Proiectul Rosia Montana, la cum arata astazi, este un proiect prin care o companie castiga foarte mult, statul roman castiga foarte putin.

In mod evident, niste reprezentanti ai statului roman ar trebui sa castige bani multi, de aici si intrebarea pe care Traian Basescu i-a adresat-o lui Victor Ponta: "Cati bani ai facut, Victor Ponta, din semnatura pe care ai dat-o pe acest proiect in calitate de prim-ministru?"

Nu poate sa existe o semnatura decat in doua feluri. In felul normal in care un prim-ministru semneaza in avantajul statului un proiect in care statul castiga si in felul anormal, in care un prim-ministru eludeaza interesul statului roman, semneaza in avantajul companiei private si atunci acei bani trebuie sa se regaseasca undeva - in buzunarul unor politicieni.

Korodi despre Rosia Montana: Contractul trebuie reziliat, e si o problema de constitutionalitate

Opozitie in USL fata de Rosia Montana: Doi politicieni se leaga cu lanturi

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Cozmin Gusa Ponta coruptie Rosia Montana, #Gusa Basescu santaj Ponta Rosia Montana , #proiect