Corespondenta din Paris: A 9-a saptamana de proteste Rosia Montana

Luni, 28 Octombrie 2013, ora 09:15
2680 citiri
Corespondenta din Paris: A 9-a saptamana de proteste Rosia Montana

"Uniti, salvam, Rosia Montana" a strigat vocea diasporei romanesti, la unison cu cea a compatriotilor din tara, pentru a 9-a saptamana consecutiva.

La Paris, protestatarii si-au demonstrat consecventa prin inca o duminica petrecuta impreuna scandand, cantand sau discutand cu trecatorii.

Continuand initiativa de a isi face vocea auzita in cele mai importante si intens frecventate locuri ale capitalei franceze, manifestantii s-au adunat de aceasta data in Place de la Bastille.

Locul este recunoscut ca fiind un adevarat epicentru al miscarilor de protest din Franta, cel in care prin daramarea inchisorii Bastilia populatia franceza a incheiat capitolul tiraniei monarhice si a inceput un altul, cel al democratiei.

Intr-un loc cu o astfel de simbolistica, circa 50 protestatari au venit cu afisele, megafoanele si indarjirea la purtator pentru a scanda inca o data impotriva proiectului RMGC.

"Non au cyanure, oui a la nature", "Unis, sauvons, Rosia Montana" sau "UNESCO, reveille-toi, patrimoine pour Rosia" au fost refrenele care s-au auzit cel mai des in piata, dar protestatarii au tinut sa isi exprime si indignarea fata de actualii lideri politici prin scandari precum "Ponta, n'oublie pas, Roumanie n'es pas a toi".

Foto: Demian Nelu

Parca mai mult decat de obicei, numerosi turisti si parizieni s-au oprit, au discutat si au empatizat cu protestatarii. Cativa trecatori chiar au cerut flyere pentru a le da mai departe cunoscutilor. De asemenea, manifestantii au afisat si de aceasta data mesaje de sustinere a protestatarilor impotriva gazelor de sist de la Pungesti.

Foto: Daniela Oancea

Cu forte noi si multa determinare, grupul de protestatari din Paris isi anunta un program incarcat in continuare: urmatoarea miscare este programata pentru joi 31 octombrie, in fata Asamblee Nationale (una dintre cele doua camere ale Parlamentului francez), manifestantii dorind astfel sa solicite sprijinul deputatilor din Franta atat in problema gazelor de sist dar si in cea a Rosiei Montane.

Mentionam ca Franta este printre primele tari europene care au interzis exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice.

Protestatarii vor continua sa organizeze miscari de protest atat in diverse locuri reprezentative ale Parisului cat si langa sediul UNESCO, cu ocazia celei de-a 37 Conferinte Generale a organizatiei. Astfel, manifestantii vor cauta sa atraga atentia delegatilor prezenti la conferinta cu privire la includerea Rosiei Montane in Patrimoniul Cultural Mondial.

Mai multe informatii pot fi gasite pe grupul Facebook Rosia Montana Paris.

Corespondenta din Parid de la Bogdan Capatina

Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei a afirmat că este optimistă şi convinsă că bucureştenii doresc un primar dinamic, eficient, care să fie permanent pe teren, în mijlocul...
Firea la depunerea oficială a candidaturii pentru Primăria București: ”Propunem o colaborare cu toţi colegii de la sectoare, indiferent de culoarea politică” VIDEO
Firea la depunerea oficială a candidaturii pentru Primăria București: ”Propunem o colaborare cu toţi colegii de la sectoare, indiferent de culoarea politică” VIDEO
Gabriela Firea a declarat duminică, 28 aprilie, la depunerea candidaturii pentru un nou mandat de primar general al Capitalei, că ea şi echipa sa propun o administraţie dinamică şi o...
#protest Rosia Montana Paris, #proteste strainatate Rosia Montana , #protest