Circulatia a fost reluata la Universitate, unde mai protesteaza 200 de persoane

Duminica, 13 Octombrie 2013, ora 21:47
1840 citiri
Circulatia a fost reluata la Universitate, unde mai protesteaza 200 de persoane
Foto: Facebook/Rezistenta Urbana

Circulatia a fost reluata prin intersectia de la Piata Universitatii, unde mai protesteaza aproximativ 200 de persoane, ramanand partial blocat doar Bulevardul Nicolae Balcescu, pe sensul dinspre Piata Romana.

Peste 3.000 de protestatari fata de proiectul minier de la Rosia Montana au blocat Piata Universitatii timp de aproximativ o ora, duminica seara, dupa ciocniri de scurta durata cu jandarmii care au incercat sa opreasca patrunderea manifestantilor in intersectie.

Proteste anti-Rosia Montana la Bucuresti: Mii de oameni au iesit in strada (Video)

Protestatarii s-au adunat, incepand cu ora 16:00, la statia de metrou 1 Mai, si au mers in mars, timp de aproximativ trei ore, pana la Piata Universitatii, in cea de-a saptea duminica de proteste fata de proiectul minier.

Ei au scandat "Uniti, salvam Rosia Montana", "Iesiti din casa daca va pasa", "Rosia, Rosia, vine revolutia" si au purtat pancarte cu mesaje ca "Rosia Montana - Revolutia generatiei noastre", "Adevarata bogatie este sanatatea, nu aurul si argintul", dar si "Jos labele de pe Justitie".

De asemenea, ei au avut un banner de mari dimensiuni pe care erau reproduse chipurile politicienilor Traian Basescu, Victor Ponta, Rovana Plumb, Dan Sova, Daniel Barbu, Kelemen Hunor, Laszlo Borbely, Radu Berceanu si Adriean Videanu, sub textul "Tagma cianuristilor. Gabriel & Asociatii".

Pe traseu, ei s-au oprit in Piata Victoriei, unde aproximativ 3.000 de manifestanti au format frunza ce reprezinta logo-ul campaniei "Salvati Rosia Montana!", cu ajutorul unor bucati de hartie verzi si rosii pe care le-au tinut deasupra capului.

In fata sediului Guvernului, ei au scandat "Demisia" si "Tradarea de tara in aur se masoara".

"DNA fa-ti birou la Rosia"

Manifestantii au ajuns apoi la sediul DNA, unde au protestat aproximativ 10 minute, scandand "DNA, vrem dosarul Rosia" si "DNA fa-ti birou la Rosia", dupa care au pornit din nou in mars, spre Piata Universitatii, strigand "Jos Basescu, Ponta si Antonescu" si "USL, PDL, aceeasi mizerie".

Duminica in urma cu o saptamana, aproximativ 100 de oameni s-au adunat la sediul DNA unde au scandat lozinci antiguvernamentale, acuzandu-l pe premierul Victor Ponta ca intervine in justitie si cerand demisia acestuia, in urma schimbarilor facute de procurorul general Tiberiu Nitu la directie.

Pe 2 octombrie, Tiberiu Nitu a dispus incetarea delegarii procurorului Lucian Papici, seful Sectiei I din DNA, care a finalizat urmarirea penala in dosarul Referendumului in care este cercetat vicepremierul Liviu Dragnea, si a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru.

Protestatarii fata de proiectul Rosia Montana, care, in 6 octombrie, au mers in mars timp de aproximativ trei ore, din cartierul Militari pana in Piata Universitatii, nu li s-au alaturat atunci celor care protestau la DNA.

Proteste de amploare, de o luna si jumatate

Din 1 septembrie, in centrul Capitalei si in mai multe orase din tara, dar si peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana.

Proteste fata de Rosia Montana in Cluj, Sibiu si Timisoara: Nu corporatia face legislatia!

Manifestantii cer ca Parlamentul sa respinga proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana si sa interzica, prin lege, folosirea cianurilor in activitatile miniere din Romania, Guvernul sa respinga, prin hotarare, in regim de urgenta, acordul de mediu, Rosia Montana sa fie inclusa pe lista tentativa a Romaniei pentru includerea in patrimoniul UNESCO si demisia premierului Victor Ponta si a celor patru initiatori ai proiectului de lege: ministrii Dan Sova, Rovana Plumb, Daniel Barbu si directorul ANRM Gheorghe Dutu.

In urma cu o saptamana, aproximativ 7.000 de protestatari fata de proiectul minier de la Rosia Montana au mers in mars timp de aproximativ trei ore, din cartierul Militari pana in Piata Universitatii, oprindu-se pe traseu la Palatul Cotroceni.

In 29 septembrie, peste 2.000 de persoane au plecat in mars de la metrou Titan spre Universitate, pe traseul bd. Nicolae Grigorescu - bd. Camil Ressu - Dristor - bd. Mihai Bravu - str. Dristorului - str. Delea Noua - Calea Calarasilor - bd. Corneliu Coposu - bd. I. C. Bratianu.

In 22 septembrie, aproximativ 15.000 de persoane au participat la marsul de protest fata de exploatarea miniera de la Rosia Montana, acesti mergand de la Universitate, pe Bulevardul Carol, Bulevardul Pache Protopopescu, Soseaua Iancului, Soseaua Pantelimon, Bulevardul Ferdinand, de unde au revenit in Piata Universitatii, pe care au ocupat-o timp de cateva ore.

In 15 septembrie, aproximativ 15.000 de oameni au participat la marsul din Capitala, care s-a desfasurat pe traseul Universitate, Unirii, Timpuri Noi, Mihai Bravu si Tineretului, de unde au revenit in Piata Universitatii.

In timpul manifestarilor din Capitala, protestatarii au blocat, in timpul noptii, Bulevardul Regina Elisabeta si alte artere importante, dar si toata Piata Universitatii. De asemenea, ei au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului si cel al Televiziunii Romane.

Protestele au inceput dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul a fost analizat de Comisia parlamentara speciala, la care au fost audiati, pana vineri, reprezentanti ai mai multor institutii. Membrii comisiei incep saptamana viitoare dezbaterea proiectului pe articole.

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#circulatie reluata Universitate, #proteste Universitate Rosia Montana, #proteste Bucuresti Rosia Montana , #protest