Ce vrea Gabriel Resources de la statul roman, legat de proiectul minier de la Rosia Montana

Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 17:32
8930 citiri
Ce vrea Gabriel Resources de la statul roman, legat de proiectul minier de la Rosia Montana
Foto: RMGC

Actionarul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation, compania canadiana Gabriel Resources, a trimis o scrisoare oficiala de notificare reprezentantilor statului roman, prin care anunta ca doreste sa intre in dialog cat mai curand posibil cu acestia, pentru ca autorizarea proiectului minier de la Rosia Montana sa progreseze.

Grupul sustine ca vrea sa evite o actiune de arbitraj international si nu a initiat niciun demers in instantele internationale de arbitraj.

Conducerea Gabriel vrea sa gaseasca o solutie amiabila pentru dezvoltarea proiectului minier, in beneficiul tuturor partilor implicate, se arata in comunicatul remis Ziare.com.

"Speram ca se va putea gasi o rezolvare amiabila fara nevoiea de a escalada aceasta disputa intr-un arbitraj. Credem cu tarie ca modul in care ne-am comportat pana acum a demonstrat faptul ca principala dorinta a Grupului este de a evita orice dispute prelungite si de a fi partenerul Romaniei in dezvoltarea unui proiect minier sustenabil, de clasa mondiala, in beneficiul Romaniei si al tuturor partilor implicate.

Suntem ferm angajati in dezvoltarea proiectului si, in general, in lansarea unei industrii miniere moderne in Romania. Suntem in continuare siguri ca prin construirea minei utilizand tehnologii de ultima generatie ii vom convinge pe toti cei care au ingrijorari, atat nefondate cat si valide, cu privire la beneficiile masive ale Proiectului, pentru intreaga tara. Suntem gata sa cooperam cu Romania, pentru atingerea acestui obiectiv", a declarat Jonathan Henry, presedinte si CEO al Gabriel.

Proiectul are un viitor incert

Grupul aminteste ca in ultimii 15 ani a investit sume semnificative in dezvoltarea proiectului, insa in prezent nu exista nicio certitudine cu privire la procedurile care sa duca la autorizarea lui.

Compania "este in masura sa evidentieze un numar semnificativ de intarzieri persistente in procesul de autorizare, provocate in mod nejustificat de catre autoritatile romane", se mai arata in comunicat.

"Nu in ultimul rand, proiectul nu mai face obiectul unei analize procedurale normale de catre autoritatile competente insarcinate cu evaluarea sa. In schimb, a devenit victima conflictelor dintre factiuni politice rivale si a dezinformarii, ceea ce a provocat in mod nejustificat daune suplimentare capacitatii de dezvoltare a proiectului", au sustinut reprezentantii Gabriel.

In cazul in care grupul nu va fi multumit de rezultatul discutiilor cu statul roman, este pregatit sa faca demersurile necesare pentru a demara procedura de arbitraj international, pentru a obtine compensari integrale pentru drepturile sale de a dezvolta proiectul.

De asemenea, "Grupul Gabriel isi rezerva dreptul de a urma alte cai de remediere disponibile", se mai arata in comunicat.

Ce afirma anul trecut ministrul Economiei

Pe 15 decembrie 2014, la audierea in comisiile de specialitate, Mihai Tudose, care a preluat intre timp Ministerul Economiei, a spus ca isi doreste o noua Lege a minelor.

"Din punct de vedere personal, orice exploatare si resursa minerala care poate si exista decizia politica si oportunitatea sa fie exploatata este in regula. Cum o faci, in ce conditii, aceasta este adevarata discutie", a spus Tudose presei.

Despre Rosia Montana, el a explicat ca sustine exploatarea, pentru ca "zacamantul de asta il avem", dar ca acest lucru trebuie facut in conditii de siguranta, folosind "mia de tehnologii" ce "exista pe planeta".

"Nu am procedat foarte bine prima data la Rosia Montana pentru ca am dedus ca nu e bine cu cianuri si nu mai exploatam. Da, nu e bine cu cianuri, dar zacamantul de asta il avem, ca sa-l exploatam. Sunt convins ca exista pe planeta asta o mie de tehnologii. O sa gasim o solutie fericita. Daca nu o gasim, mai asteptam pana se inventeaza", a spus atunci Tudose.

Ministrul propus pentru Economie, despre Rosia Montana: De asta avem zacamantul, ca sa-l exploatam

Care e situatia proiectului

Proiectul de lege care reglementa exploatarea aurului la Rosia Montana, initiat de Guvern, a fost respins definitiv, la inceputul lunii iunie a anului trecut, de Camera Deputatilor, for decizional. In consecinta, proiectul minier a ramas in aer.

Legea Rosia Montana, respinsa definitiv de Parlament

Totusi, nu este pentru prima data cand compania canadiana face referire la un arbitraj international.

Gabriel Resources cere despagubiri Romaniei pentru proiectul de la Rosia Montana

Anul trecut a anuntat ca ia in considerare aceasta masura si ca va cere despagubiri de miliarde de dolari, dupa ce a incercat fara succes in ultimii 15 ani sa dezvolte proiectul minier.

Gabriel Resources, amenintari pentru Rosia Montana: Vom concedia 80% din angajatii din Romania

Exploatarea aurului de la Rosia Montana a fost puternic contestat in strada, generand ample proteste in Capitala, dar si in alte orase din tara, precum si peste hotare.

Directorul Stratfor: Rosia Montana e un simbol negativ pentru investitorii straini

Gabriel Resources detine 80,69% din actiunile RMGC, compania care se ocupa de proiect, restul capitalului fiind controlat de statul roman, prin Minvest Rosia Montana.

C.P.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Gabriel Resources scrisoare statul roman, #Gabriel Resources arbitraj international Romania , #proiect