Cativa miliardari fac un joc de putere in jurul proiectului minier de la Rosia Montana - ValueWalk

Vineri, 30 Mai 2014, ora 11:43
6298 citiri
Cativa miliardari fac un joc de putere in jurul proiectului minier de la Rosia Montana - ValueWalk

Proiectul de exploatare a aurului si argintului de la Rosia Montana are mize mari pentru unii dintre cei mai mari investitori din lume, fie ca sunt pentru deschiderea minei, fie ca sunt impotriva ei.

Printre acestia se numara si faimosul George Soros, informeaza ValueWalk, care citeaza NewsWeek.

Klarman si Paulson au un pachet mare de actiuni la Gabriel Resources

Baupost Group, firma miliardarului Seth Klarman, are 48,58 de milioane de actiuni la Gabriel Resources, companie care detine cea mai mare parte a proiectului de la Rosia Montana, in timp ce omul de afaceri John Paulson a mai ramas cu 38 milioane de titluri, dupa ce a vandut la inceputul anului un pachet de 17 milioane de actiuni.

Soros ar sustine grupurile anti-Rosia Montana

De partea opozantilor proiectului se afla miliardarul George Soros, conform sursei citate. Atitudinea sa este intriganta, scriu jurnalistii, mai ales pentru ca a investit in alte companii care s-au ocupat de proiecte miniere, cum ar fi Newmont Mining Corporation.

In prezent, el a bagat multi bani in Barrick Gold Corporation din SUA si Petroleo Brasileiro Petrobras SA din Brazilia.

Mai mult, acesta a initiat holdinguri pentru proiecte miniere noi precum Goldcorp Inc. si Yamana Gold Inc., ambele americane.

Organizatiile non-profit in spatele carora se afla Soros, International Crisis Group (ICG) si Open Society Institute, au sprijinit activistii care au organizat proteste fata de explorarea de la Rosia Montana, conform sursei citate.

Activistii Rosia Montana ies din nou in strada: Proteste masive in zeci de orase din tara si strainatate

De asemenea, miliardarul detine in tara noastra si Fundatia Soros Romania, care si-a schimbat recent numele in "Fundatia pentru o societate deschisa".

ValueWalk noteaza ca exista un motiv pentru care nu este de acord cu proiectul de la Rosia Montana: e vorba de un joc de putere.

In 2007, cand compania Newmont Mining era un investitor puternic al Gabriel Resources, Soros i-a scris o scrisoare CEO-ului in care i-a cerut sa nu mai bage bani in acest proiect, potrivit sursei citate.

Steinmetz, pus in incurcatura de acuzatii de frauda si coruptie

Activistii pentru mediu au dus o campanie impotriva exploatarii aurului si argintului de la Rosia Montana de aproape un deceniu.

Insa miliardarii care au investit puternic in Gabriel Resources in 2009 sprijina la fel de ferm proiectul, noteaza sursa citata. In afara da Klarman si Paulson, Thomas Kaplan, presedintele Electrum Group din New York, si Benny Steinmetz, un magnat israelian, au bagat si ei bani in aceasta companie.

Sursa citata aminteste ca inca de acum sase ani Soros s-a distantat de proiect, precizand ca nu are legatura in mod direct cu acesta.

Totusi, Global Witness, un ONG fondat de Soros, a jucat un rol important in acuzatiile de coruptie care au fost aduse companiei Benny Steinmetz Group Resources (BSGR) in legatura cu investitia intr-o mina de minereu de fier din Guineea. Autoritatile au investigat cazul si au hotarat sa retraga luna trecuta dreptul de concesiune obtinut de aceasta companie.

Pe de alta parte, firma Rio Tinto a sustinut ca BSGR si alte companii au comis frauda si i-au furat dreptul de exploatare a resurselor respective.

Noutati despre proiect

Publicatia citata noteaza ca nu exista inca o finalitate intre cei care sustin proiectul de la Rosia Montana si opozanti, mai ales ca Parlamentul a amanat in luna mai un vot decisiv in acest sens, iar Gabriel Resoruces a anuntat ca pregateste un arbitraj international impotriva Romaniei.

Gabriel Resources cere despagubiri Romaniei pentru proiectul de la Rosia Montana

In plus, in tara noastra urmeaza alegeri prezidentiale, iar acest proiect ar putea fi pe agenda candidatilor, conchide ValueWalk.

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), filiala locala a Gabriel Resources, estimeaza ca rezervele estimate de aur de la Rosia Montana sunt de 314 tone, din care vor fi scoase efectiv 245 de tone. Raportand aceasta cantitate la perioada de exploatare propriu-zisa, de 16 ani, rezulta ca vor fi produse, in medie, circa 15 tone de aur.

In consecinta, cantitatea va fi mai mare decat productia combinata a Finlandei, Suediei si Spaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#Soros Rosia Montana, #miliardari investitii Rosia Montana, #oameni afaceri Rosia Montana , #proiect