Locul unde a stat adunat secole întregi aurul de la Roșia Montană. Minerii îl schimbau în bani și pentru un desfrâu de câteva zile

Autor: N.G.
Miercuri, 05 Ianuarie 2022, ora 03:28
9917 citiri
Locul unde a stat adunat secole întregi aurul de la Roșia Montană. Minerii îl schimbau în bani și pentru un desfrâu de câteva zile
Galerii miniere străvechi în masivul Cârnic din Roșia Montană

Producătorii privați de aur din zona Roșia Montană au folosit, timp de sute de ani, metalul prețios pentru a putea trăi. Cea mai mare parte a cantității de aur extrasă din galeriile subterane era schimbată în bani.

Un Oficiu pentru Schimbul Aurului a funcționat permanent în orașul Abrud, la circa 10 kilometri de Roșia Montană. Pe lângă atribuţiile de schimb, acesta avea şi sarcina de a supraveghea minele, şteampurile şi instalaţiile de spălat aur, pentru a fi împiedicate furturile şi contrabanda.

Rolul acestui birou de schimb a fost regândit după ce Transilvania a ajuns sub stăpânire austriacă, în primii ani ai secolului al XVIII-lea. Habsburgii au văzut în aurul de la Roșia Montană o ocazie perfectă pentru a-și redresa visteria, golită de războaie.

Oficiul de schimb al statului se numea în limbaj comun „cămară“, de la nemţescul Wechsel-Kammer. Cei care-i treceau pragul erau băieşi (mineri) care căutau aurul în adâncurile Roşiei Montane, dar şi cei care-l căutau pe malurile văilor, cu unelte tradiţionale.

Cea mai importantă zi din săptămână pentru căutătorii aurului era lunea, când la Abrud era organizat târgul săptămânal. Era cea mai potrivită ocazie să preschimbe cantitatea de metal nobil găsită în adâncurile Roşiei Montane în monede, bani cu care să-şi facă târguielile necesare sau să petreacă zile în şir în bodegile din oraș. De la chefurile de pomină ale minerilor au rămas şi versurile: „Mergem Lunea la oraş/Să venim Joi mintenaş“.

”Cămara” din Abrud, în perioada interbelică

Cămara“ din Abrud apare în 1920 sub denumirea de Serviciul pentru Preschimbarea de Aur Abrud, de care depindeau exploatările miniere Roşia Montană şi Gura Roşiei. Într-un document păstrat la Arhivele Naţionale Alba, instutuţie care deţine acte despre Serviciul de Preschimbare Aur Abrud pentru perioada 1896-1936, se arată că particularii care concesionau dreptul de a căuta aur aveau obligaţia de a-l preschimba în bani în „cămara“ din Abrud.

Imagine de arhivă cu centrul orașului Abrud într-o zi de târg

Într-un alt document din 1921, se arată că preţul/kilogramul de aur curat a fost stabilit pentru anul în cauză la 17.000 lei, iar pentru argint la 1.200 lei. A fost anul în care la Oficiul de la Abrud au fost predate 1.8 kilograme de Au şi 0,7 kilograme Ag. Suma plătită: 31.400 de lei.

De cantităţi mult mai mari vorbim în 1926, când, potrivit unui alt document, au fost contabilizate 321 de predări. Mai exact: 169,7 kilograme Au şi 68,2 kilograme Ag. Plăţile făcute de Oficiul de la Abrud au fost de 24,6 milioane de lei. În 1930, la Abrud au fost preschimbate 232,2 kilograme Aur şi 96,8 kilograme Ag. Suma încasată de particulari şi asociaţiile miniere a fost de 25,4 milioane de lei.

Într-un alt act, scris în septembrie 1928, se vorbeşte de 28 de Asociaţii miniere, care au predat în nouă luni 8,2 kilograme aur curat şi au încasat 886.702 lei.

În lucrarea „Moţii-calvarul unui popor eroic dar nedreptăţit“, Ion Rusu Abrudeanu spune că între 1872-1877, în „cămara“ din Abrud ar fi ajuns 5,6 tone de aur. Cantitatea fusese extrasă din 382 de mine, de către 6.613 lucrători. Valoarea la acea vreme era de 8,7 milioane de florini (18,27 milioane de lei).

Imobilul din oraşul Abrud în care a funcţionat Oficiul mai păstrează şi astăzi uşile originale, pe care este sculptat simbolul minerilor. În 1948, autorităţile comuniste au retras dreptul de concesionare pentru micii căutători de aur. Astfel, şi-a încetat activitatea şi Oficiul în care s-au preschimbat în monede tone de aur găsit în Roşia Montană şi localităţile învecinate. Proprietarii de galerii au început să fie arestați și torturați pentru a preda aurul ascuns.

Horoscop zilnic. Joi, 25 aprilie. Zodia care va câștiga niște bani
Horoscop zilnic. Joi, 25 aprilie. Zodia care va câștiga niște bani
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Va trebui să...
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
#rosia montana, #aur, #galerii, #schimb, #bani , #stiri Rosia Montana