Un nou meci Basescu-Guvern? Jocul politic din jurul acordului cu Rompetrol

Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 14:36
2920 citiri
Un nou meci Basescu-Guvern? Jocul politic din jurul acordului cu Rompetrol

Presedintele Traian Basescu a trimis la reexaminare in Parlament acordul cu Rompetrol, astfel ca tergtiversarea situatiei blocheaza banii pe care trebuia sa ii primeasca statul roman si ridica multe semne de intrebare, mai ales ca insusi seful statului i-a cerut, in urma cu doi ani, lui Emil Boc sa rezolve problema cat mai repede.

In plus, negocierile oficialilor cu compania kazaha au durat mai bine de trei ani si s-au finalizat cu renuntarea la procesele pentru recuperarea datoriilor.

In schimbul acestui "favor", Rompetrol a fost obligata la plata unor despagubiri de 200 milioane de dolari statului roman (in conditiile in care datoria era de 570 milioane de euro) si sa faca investitii de un miliard de euro.

Astfel, acesti bani sunt blocati in prezent, in conditiile in care Parlamentul este in vacanta.

"Intarzierea aceasta cred ca dauneaza si din punct de vedere al incertitudinii pe care o creeaza. Pana la urma nu se stie in ce masura acordul acesta ramane incheiat sau nu, ori daca vor mai aparea in acest timp si alte discutii", a opinat analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.

Presedintele Traian Basescu considera ca memorandumul privind incheierea litigiilor cu Rompetrol nu trebuia ratificat printr-o lege, ci printr-o hotarare de guvern, avand in vedere ca se refera la o situatie particulara.

In plus, seful statului atrage atentia ca Parlamentul si-a depasit atributiile prin promovarea actului normativ, incalcand astfel principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat.

"E o problema de legalitate. Presedintia a trimis la reexaminare acordul, pentru ca nu figureaza Ministerul Finantelor, lucru necesar pentru ca era vorba de o stingere a unor datorii. Mi-e teama insa ca va fi moificat si memorandumul pentru a atasa actul aditional respectiv", a mentionat Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizarii, pentru Ziare.com.

Basescu cere reexaminarea acordului cu Rompetrol: Parlamentul a incalcat Constitutia

Jocul de ping-pong cu acordul cu Rompetrol, un nou meci politic?

Guvernul condus de premierul Victor Ponta a aprobat, in luna mai, prin proiect de lege, Memorandumul de Intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group pe 15 februarie 2013.

Acesta prevede ca kazahii scapa de datoria de circa 660 de milioane de dolari catre statul roman, care va incasa doar 200 milioane dolari prin rascumpararea de catre compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din actiunile RompetrolRafinare (RRC), iar 25 milioane dolari din suma totala reprezinta prima convenita pentru dobandirea de catre grupul Rompetrol a majoritatii absolute de vot la Rompetrol Rafinare.

Astfel, decizia lui Traian Basescu vine la aproape doua luni de la acest anunt, in timp ce Curtea Constitutionala a decis, la finalul lui iunie, ca Legea privind Memorandumul de intelegere intre statul roman si Rompetrol este constitutionala.

"E vorba de un meci intre politicieni, nu stiu daca vreunul dintre ei se gandeste la avantaje sau eficienta. Pur si simplu isi cauta toti cea mai buna imagine. Cred ca noi nu stim toate datele si ce se urmareste exact", a spus expertul in energie Jean Constantinescu, pentru Ziare.com.

Basescu a schimbat foaia

Decizia presedintelui vine la aproape doi ani de cand el i-a cerut premierului democrat-liberal de atunci, Emil Boc, sa nu mai tergiverseze situatia anumitor companii, printre care si Rompetrol.

"Rompetrol - un alt proiect care sta blocat. Il tergiversam, desi ne este clar ca ordonanta prin care s-a facut este prost scrisa. Bine, prost scrisa, inchide odata subiectul Rompetrol, cu datoriile pe care le are", a spus Traian Basescu, pe 4 octombrie 2011, la Scoala de vara a OTPDL, unde se aflau multi reprezentanti ai Executivului din acea vreme, printre care si Boc.

In plus, in 2013, membrii PDL nu au votat legea in Parlament, ei sustinand ca proiectul de lege prin care a fost aprobat memorandumul nu s-a aflat in dezbatere publica si ca exista niste prevederi care ar putea aduce niste prejudicii uriase statului roman. De asemenea, CCR a respins sesizarile Opozitiei in acest sens.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Basescu reexaminare acord Rompetrol, #Basescu acord Rompetrol, #probleme acord Rompetrol, #reexaminare acord Rompetrol, #acord Rompetrol , #stiri Rompetrol