România este printre ultimele țări din UE la indicele de suveranitate europeană. Am lăsat în urmă Ungaria și Bulgaria

Autor: N.G.
Vineri, 17 Iunie 2022, ora 20:54
8135 citiri
România este printre ultimele țări din UE la indicele de suveranitate europeană. Am lăsat în urmă Ungaria și Bulgaria
Sediul Comisiei Europene de la Bruxelles

România se află pe antepenultimul loc în Uniunea Europeană (UE) în ceea ce privește indexul de suveranitate europeană. Acesta calculează contribuția fiecărei din cele 27 de țări ale UE lunând în considerare șase indici: apărare, economie, sănătate, migrație, protecția mediului și tehnologie.

România ocupă locul 25 din 27 de state, înaintea Ungariei și Bulgariei. Țara noastră este pe ultimul loc la protecția mediului și la tehnologie și penultima, după Ungaria, la sănătate. Cel mai bun indice este cel al migrației, cu un scor apropiat de cel al Sloveniei, Irlandei și Portugaliei, peste Franța, Spania sau Italia.

Potrivit autorilor indexului, suveranitatea europeană înseamnă stimularea capacității Uniunii Europene de a gestiona interdependențele complexe care caracterizează lumea de astăzi.

”În ordinea globală emergentă, Europa trebuie să acționeze în conformitate cu principiile și valorile sale, fără a se lăsa intimidată de alții. Acest lucru necesită atât capacități proprii mai mari, cât și alianțe de încredere, deschidere și rezistență, precum și anumite protecții strategice, dar fără a se îndrepta spre protecționism. Pentru ca UE să reușească, toate statele membre vor trebui să contribuie cu partea lor echitabilă - și nu își poate permite legături slabe pe care alte puteri le-ar putea folosi pentru a le diviza”, susțin realizatorii indexului.

Analiza nu se limitează la contribuțiile din cadrul UE, ci include și alte inițiative care le permit europenilor să lucreze împreună pentru a spori capacitatea de acțiune a europenilor. Indicele se bazează pe scorurile celor 27 de state membre pentru a produce un scor global pentru UE pe cele șase categorii. De asemenea, acesta plasează țările în patru grupe care reflectă rolurile lor diferite în cadrul eforturilor UE de construire a suveranității europene.

Veste mare pentru cei mai săraci români. Care va fi salariul minim net din 2025
Veste mare pentru cei mai săraci români. Care va fi salariul minim net din 2025
Mai mulți bani pentru cei mai săraci dintre români, din 2025. De la 1 ianuarie anul viitor, niciun român nu va încasa un venit mai mic de 500 de euro net („în mână"), adică 2.500 de lei,...
Ianis Hagi tremură pentru un loc la Euro 2024: ”Este ceva ciudat la copilul ăsta”
Ianis Hagi tremură pentru un loc la Euro 2024: ”Este ceva ciudat la copilul ăsta”
Ianis Hagi a jucat în ambele meciuri amicale ale echipei naționale disputate în luna martie, dar nu a fost titular nici cu Irlanda de Nord (1-1), nici contra Columbiei (2-3), prezența sa la...
#Romania, #indice, #suveranitate, #UE, #clima, #tehnologie , #Uniunea Europeana