Ortodoxia și alegerile din România

Autor: Dan Ioan Popp - antreprenor
Luni, 20 Februarie 2023, ora 17:32
3466 citiri

Discursul categoric în jurul religiei poziționează un partid la extreme: cei de dreapta sunt susținători ai religiei, cei de stânga oscilează între a o elimina sau a o subordona.

În general, partidele de extremă dreaptă au avut tendința de a susține mai mult religia și educația asociată acesteia, văzând-o ca o modalitate de a-și promova propriile convingeri ideologice.

Pe de altă parte, partidele de extremă stângă sunt de obicei mult mai sceptice cu privire la religie și la educația asociată acesteia. De obicei, partidele comuniste fac eforturi pentru separarea religiei de educație.

În ultimii 100 de ani, partidele de stânga și de extremă stângă din Europa au avut atitudini complexe și adesea contradictorii față de religie și educația teologică. Pe de o parte, multe grupuri de stânga și marxiste au văzut religia ca pe un opiaceu al maselor, încercând să reprime și să subjuge clasa muncitoare. Acest lucru a condus la o varietate de politici și retorici anti-religioase, inclusiv suprimarea educației religioase în anumite state, cum ar fi Uniunea Sovietică și Germania de Est postbelică, dar nu numai.

Pe de altă parte, în unele cazuri, partidele de stânga au îmbrățișat idealurile religioase și le-au folosit în propriile lor programe politice. Exemple ale acestei abordări pot fi văzute în Italia, unde Partidul Comunist Italian (PCI) a inclus referințe la religie și la învățătura socială catolică în propriul program și, de asemenea, în Franța, unde Partidul Comunist Francez (PCF) avea o secțiune puternic religioasă în mod deschis. În aceste cazuri, partidele de stânga au încercat să-și concilieze propriile ideologii cu cele ale religiei, rezultând o sinteză a celor două.

În cele din urmă, în afara Europei, mișcările de stânga din America Latină au adoptat adesea o abordare mai pragmatică a problemei religiei și educației teologice. În special, teologia eliberării, o ramură a teologiei creștine inspirată de gândirea marxistă, a devenit foarte influentă în ultimele decenii, multe partide de stânga din America Latină susținând învățăturile sale.

Se poate spune că partidele de stânga și extrema stângă din Europa au avut o varietate de poziții față de religie și educația teologică în ultimii 100 de ani, de la respingerea totală până la o sinteză a gândirii marxiste și religioase.

Afirmațiile împotriva religiei și educației religioase într-o țară intens religioasă sugerează, deci, o poziționare a unor astfel de susținători la extrema stângă.

Iar România (după Malta) este cea mai religioasă (84%) țară din UE. De fapt, din Europa, conform ceoworld.biz.

De fapt, politic, dar și umanitar o decizie de îngrădire a practicării credinței religioase ar fi greșită și... injustă. Ar fi o încălcare a constituției.

Prin urmare pare probabil că declarațiile anti-ortodoxe ale unui simpatizant*, dar mai ales ale unui politician ar genera un dezastru electoral partidului, oricare ar fi el ...

Și ar fi o trambulină pentru AUR!

*Facebook

Dan Ioan Popp - antreprenor in serie, de profesie inginer automatist. A fost cofondator al BVB ca presedinte Broser SA, presedinte ARAI si al Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari, trainer IRECSON , profesor asociat ASE si a mai activat in domenii precum e-commerce (on-line shopping,on-line marketing, health & life-style consultancy),real estate development (CEO-Impact S.A, selling manager, trainer si coacher).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
Naţionala de handbal feminin a României va evolua în grupa B, la Debrecen, la Campionatul European din 2024, cu reprezentativele Muntenegru, Cehia şi Serbia, potrivit tragerii la sorţi de joi,...
#Romania, #alegeri, #religie, #influente religie, #partide , #stiri alegeri