Premierul olandez Mark Rutte vine în România. Olanda s-a opus aderării țării noastre la Schengen în 2011

Joi, 06 Octombrie 2022, ora 11:15 6287 citiri
Mark Rutte și Klaus Iohannis FOTO Twitter / Klaus Iohannis

Mark Rutte, premierul olandez, vine în România săptămâna viitoare. Vizita este una istorică, în contextul în care guvernele Uniunii Europene ar putea vota în decembrie cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Potrivit unor surse politice, citate de euractiv.ro, în cadrul vizitei ar putea fi semnate o serie de contracte.

Mark Rutte a mai fost în România într-o vizită oficială în septembrie 2018 și în iunie 2019, cu ocazia summitului UE organizat la Sibiu.

Întrebat atunci când va adera România la Spațiul Schengen, Mark Rutte a spus: "Când veți respecta toate regulile statului de drept și ale democrației. Nu vă îndreptați în direcția bună".

Olanda este încă reticentă în privința primirii României și Bulgariei în Schengen.

Președinția cehă a Consiliului și-a propus să obțină o decizie în unanimitate la Consiliul JAI din decembrie în vederea aderării celor două state la Schengen. Dacă în COREPER se va constata că nu se poate ajunge la unanimitate, subiectul nu va fi pe agenda JAI din decembrie.

În 2011, subiectul a fost votat de miniștrii naționali, dar aderarea a fost blocată de guvernele olandez și finlandez. Aderarea la spațiul de călătorie fără pașapoarte Schengen necesită unanimitate de voturi.

Control pentru acceptarea României în Schengen

Experții Comisiei Europene vor face o vizită în România în cursul săptămânii viitoare, fiind vorba despre o dovadă de transparență prin care statul român vrea să arate că e pregătit pentru intrarea în spațiul Schengen.

Este vorba despre un exercițiu voluntar. Vizita inspectorilor în România nu e parte din calendarul oficial sau obligatoriu privind aderarea României la spațiul Schengen, spun oficiali din Guvern, pentru Euronews România.

Experții Comisiei Europene se vor afla în județele Timiș și Arad, precum și în București, luni și marți, 10-11 octombrie. Ei vor monitoriz modul cum se fac controalele la graniță, politica de azil, politica de returnare, dacă politistii sunt instruiți să aplice setul de norme Schengen și cum se respecta protecția datelor cu caracter personal.

În plenul Parlamentului European, se dezbate o rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News