Miza aderării României la Schengen, explicată de transportatori: „Business-ul ar crește cu 20%”

Sambata, 10 Decembrie 2022, ora 10:07
4602 citiri
Miza aderării României la Schengen, explicată de transportatori: „Business-ul ar crește cu 20%”
Pe piaţa locală de transport şi logistică intrarea României în Schengen ar fi avut efecte benefice imediate. FOTO: Pixabay.com

Industria de transport de mărfuri pierde o serie de beneficii în contexul blocării aderării României la Spaţiul Schengen, beneficii care s-ar fi reflectat pozitiv asupra întregului mediu de business, asupra a numeroase afaceri locale care depind de importuri şi exporturi şi implicit asupra economiei româneşti, arată unul dintre cei trei mari furnizori de servicii transport şi logistică din Europa.

„În contexul blocării aderării României în Spaţiul Schengen, industria de transport de mărfuri pierde o serie de beneficii care s-ar fi reflectat pozitiv asupra întregului mediu de business, asupra a numeroase afaceri locale care depind de importuri şi exporturi şi implicit asupra economiei româneşti”, menţionează DSV Road.

Compania estimează că aderarea la Schengen ar însemna o creştere a business-ului său în medie cu 20%, creştere care poate fi similară şi în alte companii de pe piaţă şi în industria de transport.

Prezența României în Zona Schengen oferă o serie de avantaje industriei de transport locale, cum ar fi eliminarea timpului de aşteptare la graniţă şi creşterea capacităţii de transport şi a volumului de marfă transportată, arată reprezentanții companiei.

De asemenea, prin eliminarea frontierelor, ar creşte numărul curselor internaţionale ale transportatorilor, şi vor scădea costurile pentru combustibil, având în vedere că va dispărea timpul de aşteptare pentru camioane la frontieră, care în prezent este între 24 de ore şi 72 de ore, în special în punctele de trecere spre Bulgaria (Calafat-Vidin şi Giurgiu-Ruse), dar şi spre Ungaria.

Transportator: „S-ar reduce timpii de așteptare la granițe”

„Suntem încrezători că va fi luată decizia favorabilă României în viitorul apropiat, având în vedere că vor exista noi întâlniri la nivelul organismelor Uniunii Europene. Intrarea României în Spaţiul Schengen va avea efecte benefice imediate, pe piaţa locală de transport şi logistică, accelerând dezvoltarea economiei locale. Foarte important este că se vor reduce semnificativ timpii de aşteptare la graniţă, care produc efecte în cascadă asupra întregii economii româneşti, pe care le resimţim toţi, şi companiile, şi persoanele fizice”, declară Sergiu Iordache, managing director în cadrul DSV Road.

În prezent, pentru că România nu este membră a Zonei Schengen, au loc o serie de efecte negative asupra industriei de transport, care se resimt şi de consumatori.

Depăşirea timpilor de conducere zilnic înregistraţi de şoferi, consumul mai mare de carburant pe timpul aşteptării şi întârzierile privind livrarea mărfurilor către clienţi duc la apariţia de probleme în aprovizionare sau în derularea unor procese de producţie, precum şi creşterea costurilor pentru clienţii finali.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Grindeanu ademenește Qatarul să investească în transport. Domeniul în care ”UE nu mai alocă fonduri prin programele operaţionale”
Grindeanu ademenește Qatarul să investească în transport. Domeniul în care ”UE nu mai alocă fonduri prin programele operaţionale”
România este interesată de un parteneriat şi de atragerea finanţărilor pe toate sectoarele de transport, le-a spus Sorin Grindeanu, miercuri, 17 aprilie, autorităţilor din Qatar, într-o...
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, în 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi România (3 milioane de tone), conform datelor...
#Romania Schengen, #transporturi, #marfa, #timp asteptare trecere frontiera, #Uniunea Europeana , #investitii straine
Comentarii