Cum ar trebui să reacționeze România la votul Austriei privind Schengen. Fost ambasador: ”E un moment bun să ne arătăm forța”

Joi, 08 Decembrie 2022, ora 18:21
16186 citiri
Cum ar trebui să reacționeze România la votul Austriei privind Schengen. Fost ambasador: ”E un moment bun să ne arătăm forța”
Fostul ambasador al României în Portugalia și Maroc, Vasile Popovici FOTO Facebook / Vasile Popovici

Fostul ambasador al României în Portugalia și Maroc, prof.univ. Vasile Popovici, a explicat într-un interviu pentru Radio Timișoara despre poziția pe care România ar trebui să o adopte în relația cu Austria după ce aceasta s-a opus aderării țării noastre la Schengen.

Fostul ambasador notează că poziția Austriei față de România este una care ține strict de rațiuni economice. Acesta amintește că în 2004, când s-a pus problema aderării României la Uniunea Europeană Austria s-a opus în primă fază, devenind peste noapte avocatul României pentru intrarea în UE.

„Cum s-a petrecut această enormă minune? Prin faptul că România a tranzacționat privatizarea Petrom în favoarea OMV-ului. Atunci noi am pierdut în mod evident niște resurse energetice și financiare enorme în favoarea Austriei, în favoarea unei întreprinderi de top austriece. Și în momentul acela, ca prin farmec, Austria a devenit avocatul României”, a explicat Vasile Popovici, citat de Adevărul.

„Diplomația nu se face numai prin negocieri

Vasile Popovici a explicat apoi că România are un prilej bun să acționeze în forță ca drept răspuns la votul dat de Austria joi.

„Intrarea în spațiul Schengen nu este o problemă capitală. Este o problemă importantă, ar fi foarte bine să o putem face, dar ca să zic așa, pe înțelesul tuturor, nu moare lumea dacă nu se petrece. Am această convingere intimă, nemaifiind în interiorul sistemului: cred că ceea ce doresc austriecii în acest moment sunt avantaje de exploatare a gazului în platoul continental al Mării Negre. Deci ei vor, să o spunem foarte pe șleau, o nouă porceală (…) Un spațiu de joc încă mai avem. Bun, nu intrăm acum, foarte bine. Dar în momentul acela Austria, cu avantajele multe pe care le-a primit, trebuie să plătească la rândul ei. Este un moment bun ca România să își arate forța. Diplomația nu se face numai prin negocieri și cedări. Nu suntem în această poziție, nu suntem cu spatele la zid”, a spus Vasile Popovici.

Fostul ambasador al României în Portugalia și Maroc susține că după anticiparea reacției Austriei, guvernul român trebuia să pună presiune pe marile companii austriece din România.

„Ei (N.R.: austriecii) au trei sau patru întreprinderi foarte mari, cu interese economice foarte mari. Acele întreprinderi nu trebuiau să fie întreprinderi care pun presiune pe Guvernul României, ci invers. Trebuia, nu ele să vină la noi și să spună asta vreau și dacă nu ne satisfaceți, votul va fi negativ, ci mișcarea trebuia să fie inversă. Dacă votul austriac nu va fi în favoarea României, voi sunteți cei care veți veți pierde”, mai spune Popovici.

„O mișcare antieuropeană, de stat semimafiot”

Fostul ambasador a catalogat votul dat de Austria drept „o mișcare antieuropeană” și „de stat semimafiot”. Acesta a acuzat apoi Viena că face un joc dublu între UE și Rusia, dând exemplu și de alte state care au relații cu Rusia - Cipru, Franța și Germania.

Totodată, Popovici este de părere că respingerea României din Schengen nu va crește procentul euroscepticilor din România.

„Eu nu cred asta, pentru că am văzut asta din procesul lung de aderare al nostru la Uniunea Europeană. Noi am aderat la toate organismele astea de care depinde securitatea și prosperitatea noastră mai târziu decât primul val. Și atunci mie mi s-a părut că populația face spatele rotund și o încasează cu un oarecare stoicism. Noi venim și de foarte departe. Comunismul nostru a fost mult mai dur decât comunismul din toate statele din jurul nostru. Populația de la noi din țară e învățată să îndure. Deci nu cred că va fi o mișcare antieuropeană. Nu cred asta”, a conchis fostul diplomat.

Câteva zile au mai rămas până la „Air Schengen”. Ce trebuie să știe cei care vor călători cu avionul. Milioane de pasageri scapă de controlul la frontieră
Câteva zile au mai rămas până la „Air Schengen”. Ce trebuie să știe cei care vor călători cu avionul. Milioane de pasageri scapă de controlul la frontieră
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, odată cu intrarea în spaţiul Schengen pe cale aeriană şi...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Romania Schengen, #aderare Schengen, #ambasador Romania, #austria schengen , #Schengen