Ce șanse avem să intrăm în Spațiul Schengen până la vară. Cele patru elemente de care depinde aderarea. „A existat o discuție între olandezi și austrieci”

Marti, 28 Februarie 2023, ora 03:58
7306 citiri
Ce șanse avem să intrăm în Spațiul Schengen până la vară. Cele patru elemente de care depinde aderarea. „A existat o discuție între olandezi și austrieci”
În luna martie va avea loc o ședință a Consiliului JAI FOTO Pixabay

România şi Bulgaria ar trebui să fie incluse în Schengen în 2023, a declarat recent Ylva Johansson, comisar european pentru politici interne.

Cu toate că premierul Nicolae Ciucă a spus că aderarea României la zona de liberă circulație este pe agenda președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene.

Suedia deține președinția până la finalul lunii iunie. În luna martie va avea loc o ședință a Consiliului JAI, care votează extinderea spațiului Schengen, însă aderarea României și Bulgariei nu a fost pusă pe ordinea de zi.

Europarlamentarul Victor Negrescu a declarat pentru Ziare.com că România trebuie să intre în zona de liber schimb în 2023, pentru că în 2024 vor fi alegeri pentru Parlamentul European și aderarea se va muta în plan secund.

„Este foarte important ca subiectul sa rămână pe agenda Europeană și acesta să fie tratat corespunzător și de președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene și de Comisia Europeană și de reprezentanții României în diferitele formate de lucru la nivel european.

Este clar că cei care au susținut România până în prezent ne susțin în continuare și consideră că țara noastră merita să fie primită în spațiul Schengen și trebuie ca acest lucru sa se întâmple pana la alegerile viitoare pentru Parlamentul European ca să vorbim de o șansă reală.

Însă pentru a putea să facem lucrul acesta până la respectivul moment este central ca în primele luni ale anului sa avem niște evoluții semnificative în aceasta privință.

Urmează ca la începutul lunii martie, 9-10 martie sa aibă loc un nou Consiliu pe Justiție și Afaceri interne. Momentan, din păcate, acest subiect nu este pe ordinea de zi a Consiliului JAI. Cred că este un pic cam târziu sa mai introducem subiectul și mi-aș fi dorit ca subiectul să fie introdus pe acea agendă. Cu toate acestea, este central ca reprezentanții României să vorbească despre acest lucru și să solicite președinției suedeze să prezinte în cadrul reuniunii o actualizare, un raport cu privire la ceea ce s-a realizat, care este statusul la zi în ceea ce înseamnă extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria. Pentru ca dacă nu se întâmplă acest lucru va fi foarte complicat ulterior sa mai vorbim de o aderare la spațiul Schengen”, a declarat Victor Negrescu.

Social-democratul susține că autoritățile din România trebuie să insiste cu acest subiect la reuniunile la nivel european care urmează.

„Va fi foarte complicat să revenim cu acest subiect dacă nu avem practic o evidență a situației în care suntem și vor evolua lucrurile cu privire la poziționarea Austriei și Olandei. De asemenea, la finalul lunii martie, are loc și un Consiliu European și în cadrul respectivei reuniuni la care participa șefii de stat și de guvern ar fi oportun din nou sa reamintim tuturor că România încă așteaptă un răspuns pozitiv pentru aderare la Spațiul Schengen și că acest lucru trebuie sa se întâmple pana la alegerile de anul viitor.

Pentru a face acest lucru din nou să avem un calendar predictibil. Calendar care, din nou, din păcate, nu exista în prezent cu privire la intrarea țării noastre în zona de liberă circulație”, a spus Victor Negrescu.

După luna martie, următorul Consiliu JAI va avea loc în luna iunie, tot sub președinția suedeză. De la 1 iulie președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene va ajunge la Spania.

„În iunie va fi foarte complicat sa avem un punct de vedere pozitiv, un vot pozitiv pentru tara noastră, dacă acum în aprilie nu avem o evoluție.

Lucrurile sunt influențate de reuniunile precedente. Vă reamintesc, anul trecut, înainte să avem acel vot în decembrie, la precedentele doua reuniuni ale Consiliului JAi s-a discutat despre Schengen și despre extinderea sa într-o maniera sau alta. Așa ar trebui să se întâmple și în aceasta privința.

Putem până în iunie să încercăm să construim acest obiectiv, iar în iunie să avem o discuție mai largă despre Schengen, adică să introducem punctul referitor la Schengen pe ordinea de zi în speranța că extinderea să se întâmple în partea a doua a anului sub președinția spaniolă.

Însă revin și spun, dacă acum, în primele luni nu se întâmplă nimic, foarte complicat sa atingi acest obiectiv în a doua parte a anului când deja intram într-o logica electorala pentru parlamentul european și atenția va fi concentrata pe alte aspecte”, adaugă eurodeputatul.

Potrivit lui Victor Negrescu, sunt patru elemente care blochează aderarea.

„Sunt mai multe puncte care în momentul de față blochează acest subiect.

Avem poziționarea Austriei, care nu și-a revizuit opțiunea vizavi de extinderea Spațiului Schengen cu România di Bulgaria. Avem poziționarea Olandei, care s-a exprimat în continuare cu privire la menținerea poziției sale și a existat o discuție între partenerii olandezi și partenerii austrieci să-și mențină în comun poziția, dacă nu se vor vedea asa numite evoluții, pe care ei le așteaptă.

Un al treilea element este ca România este cuplată cu Bulgaria și automat trebuie sa convingi și Olanda la pachet cu Austria.

Iar al patrulea element care condiționează o posibilă evoluție pozitivă este cel legat de modul în care pot fi oferite soluții pe zona de migrație. Aici Comisia Europeană a lansat deja anumite elemente însă urmează ca în perioada următoare sa agreăm la nivel european un pact european privind migrația.

În momentul de față nu avem o concluzie cu privire la acest pact și as putea spune că fără acest pact va fi foarte complicat să avem o schimbare de poziționare din partea Austriei cu privire la acest subiect.

România și Bulgaria au o șansă să între în spațiul Schengen dacă acest lucru se va întâmpla anul acesta. Pentru a avea aceasta șansă trebuie ca în aceste prime luni ale anului sa avem evoluții pozitive pe care în momentul de fata nu le avem, de aceea trebuie să fim precauți dar și insistenți și sa menținem acest subiect sus pe ordinea de zi și asta trebuie sa o facem noi într-o manieră mult mai activă, coerentă și cu demersuri profesioniste în momentul în care abordam aceasta situație”, spune europarlamentarul.

Tema Schengen, pe agenda președinției suedeze a Consiliului UE

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a declarat, vineri, că a discutat cu reprezentanţi ai Ambasadei Suediei la Bucureşti, ţară care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi a primit asigurări că aderarea României la Schengen este pe agenda de lucru pentru 2023.

”Au fost şi sunt frustraţi cetăţenii ţării noastre, suntem frustraţi cu toţii pentru că au fost depuse eforturi consistente şi coerente, până în ultima clipă, pentru a putea să schimbăm decizia Austriei, care de altfel a anunţat-o doar cu 2-3 săptămâni înainte de întrunirea Consiliului JAI. Şi în acest moment, după toate demersurile şi deciziile care au fost luate imediat după 8 decembrie, s-a reintrat în angajamentul pentru a putea, la toate nivelurile, domnul preşedinte, noi la nivel de Guvern, Ministerul de Externe, Ministerul Afacerilor Interne, cu toţii depunem toate eforturile pentru a cataliza această decizie pentru a intra în Schengen”, a declarat Nicolae Ciucă, vineri seară, la Antena 3.

Prim-ministrul a subliniat că, imediat după ce ţara noastră a fost respinsă pentru aderarea la Schengen, au fost repornite mecanismele pentru a relua demersurile.

”Ceea ce vă pot spune este că întreg angrenajul, toate mecanismele de care dispunem au fost repuse în funcţiune. Se discută la nivel de experţi tehnici cu partea austriacă, cu toţi cei care pot să contribuie şi să ne sprijine în demersul nostru. Am discutat ieri, am fost la Ambasada Suediei, ţară care asigură preşedinţia Uniunii Europene. Avem confirmarea certă că aderarea la Schengen se află pe agenda de lucru a preşedinţiei suedeze. Este dreptul nostru, după atâţia ani de zile, din 2011 până acum s-au făcut eforturi permanent, s-au căutat soluţii”, a subliniat Ciucă.

Nicolae Ciucă a afirmat că a avut o discuţie cu cancelarul Austriei în seara zilei de 7 decembrie, pe tema Schengen.

”Am avut o discuţie cu cancelarul Austriei chiar cu o seară înainte de seara zilei de 8 decembrie”, a spus premierul.

Întrebat dacă de atunci a mai discutat cu cancelarul Austriei, Ciucă a răspuns că nu a mai avut nicio discuţie cu acesta.

”Nu, pentru că va trebui să avem un dialog în momentul în care avem soluţii conturate pentru schimbarea deciziei. Nu am niciun fel de problemă, pot să discut cu oricine, oricând. Important e să găsim soluţiile, soluţiile sunt prin dialog”, a precizat premierul.

Poziția Comisiei Europene

România şi Bulgaria ar trebui să fie incluse în Schengen în 2023, a pledat la Atena Ylva Johansson, înaintea intrării în vigoare a unui nou sistem de schimb informatic la 7 martie.

”În prezent, doar jumătate dintre cei care intră în Uniunea Europeană cu o viză sunt controlaţi prin sistemul de schimb de informaţii în cadrul Schengen. Asta înseamnă că avem mulţi ruşi care nu sunt controlaţi”, şi-a exprimat ea îngrijorarea.

Controale biometrice sunt necesare în cazul în care agenţi folosesc pașapoarte false, subliniază ea.

Aproximativ 400 de spioni ruşi au fost expulzaţi din UE în 2022.

În contextul necesităţii consolidării controalelor la frontiere şi folosirii unor noi tehnologii, comisarul european consideră că actualul buget european - în valoare de ”6,6 miliarde de euro alocaţi protecţiei frontierei nu este suficient”.

Bulgaria şi România ar trebui să fie incluse în spaţiul Schengen - în acest an - pentru a contribui la împărtăşirea informaţiilor poliţiei, a subliniat Ylva Johansson.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România și Bulgaria marchează la Balcic intrarea în spațiul Schengen. 30 de avioane românești sunt așteptate pe aeroportul bulgar
România și Bulgaria marchează la Balcic intrarea în spațiul Schengen. 30 de avioane românești sunt așteptate pe aeroportul bulgar
Până la 30 de avioane româneşti sunt aşteptate să aterizeze pe aeroportul Balcic la 13 aprilie pentru a marca intrarea Bulgariei şi României în spaţiul Schengen pe calea aerului şi pe...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#Romania aderare Schengen, #Spatiul Schengen, #Schengen, #Victor Negrescu , #Schengen