Veste bună pentru românii din străinătate: Acum își pot reînnoi pașaportul expirat sau pierdut fără să mai vină în țară

Marti, 21 Noiembrie 2023, ora 17:57
15183 citiri
Veste bună pentru românii din străinătate: Acum își pot reînnoi pașaportul expirat sau pierdut fără să mai vină în țară
Românii își pot reînoi pașaportul expirat sau pierdut fără să se mai deplaseze în țară FOTO Facebook / Prefectura Municipiului București

În cazul în care stați în străinătate și pașaportul v-a expirat, furat ori poate l-ați pierdut, atunci există posibilitatea de a vă adresa misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României pentru a cere obținerea unui pașaport nou.

Noul pașaport simplu electronic nu se poate obține prin împuternicirea unei alte persoane din România, așadar este necesar să vă prezentați personal la un consulat, scrie Rotalianul.

Oficiile consulare ale României transmit datele dumneavoastră direct în România, Ministerului Administraţiei şi Internelor, care le supun verificării, le procesează, ca mai apoi să elibereze documentul. Pașaportul este după aceea trimis oficiului consular unde a fost depusă cererea, de unde puteţi ridica documentul.

De asemenea, când vorbim de paşapoarte pierdute sau furate, este necesară sesizarea autorităţilor locale de poliţie şi dobândirea unei dovezi a reclamării pierderii sau furtului, care va fi prezentată la consulatul român împreună cu depunerea cererii pentru noul paşaport.

E important de știut că pierderea paşaportului se poate declara şi la misiunea diplomatică sau oficiul consular, însă furtul acestuia se declară numai la poliţia locală.

Care sunt pașii pentru obținerea unui pașaport simplu electronic?

1. Ca prim pas trebuie să vă prezentaţi personal la sediul cel mai apropiat al unui Consulat General al României de pe teritoriul statului în care vă aflați în străinătate pentru a solicitate eliberarea noului pașaport. Prezența dumneavostră fizică este obligatorie la Consulat, asta pentru că sistemul de procesare a paşaportului simplu electronic presupune preluarea electronică a fotografiei, semnăturii şi amprentelor solicitantului.

2. Al doilea pas este achitarea contravalorii pașaportului.Contravaloarea blanchetei pașaportului este de 59 euro și se achită la misiunea diplomatică /oficiul consular la care depuneţi cererea de eliberare a paşaportului simplu electronic. Suma nu se percepe cu titlu de taxă consulară, deoarece nu constituie venit la bugetul de stat, ci reprezintă un cost de producție, care se virează către producătorul blanchetelor. Se dă chitanță ca dovadă a achitarii.

3. În al treilea pas se depune cererea pentru obținerea paşaportlui simplu electronic. O să primiți un formular de cerere care este tipărit de sistemul informatic şi care va conține semnătura dumneavoastră în original.

Pe lângă formularul dat de consulat, mai sunt necesare și anumite documente în original precum:

a) Cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau, după caz, buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate, în original.

Cartea de identitate provizorie poate fi acceptatã doar dacã este însoţitã de certificatul de naştere, în original.

b) Paşaportul anterior (unde este cazul).

c) În cazul declarării furtului paşaportului simplu, este necesară aducerea unei dovezi eliberate de poliţia statului de reşedinţă, însoţită de traducerea acestei dovezi, efectuată de către un traducător autorizat (actul se apostilează sau se supralegalizează de către misiunea diplomatică sau oficiu, după caz).

d) Dacă pașaportul simplu este distrus/deteriorat, sunteți nevoit să prezentaţi documentul sau părți din acesta. Asta se aplică numai în cazul în care este posibilă identificarea documentului. Declaraţia de pierdere sau de distrugere a pașaportului, se completează pe formularul pe care îl veți primi de la Consulat.

Eliberarea pașaportului nu mai este posibilă în regim de urgență. Prin urmare, nu se mai percep taxe de urgență pentru obținerea acestui tip de pașaport.

În situația în care sunteți presați de timp și nu mai puteți aștepta venirea noului pașaport electronic, există posibilitatea solicitării eliberării imediate a unui titlu de călătorie cu care vă puteţi deplasa în ţară unde veţi obţine şi paşaportul simplu electronic. Mai multe informații despre titlul de călătorie se găsesc în articolul Informații privind titlul de călătorie pentru întoarcerea în România. Mai puteți alege și eliberarea unui pașaport simplu temporar.

Actul se poate obține de la consulatele românești din străinătate doar pe bază de programare.

Pentru a realiza programarea online, trebuie să intrăm pe portalului Ghișeul Consular Online respectând anumiți pași:

- intră pe site-ul: www.econsulat.ro

- înregistrează-te prin apăsarea butonului „Creează Cont Nou”.

- în urma autentificării, alege serviciul consular de care ai nevoie, completează informațiile care îți sunt cerute și apoi trimite cererea.

- în partea de sus a meniului veți avea butonul cu „Cererile mele” și apoi „Programați-vă”.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Aproape 2 milioane de români îşi aniversează onomastica de Florii. Ce nume se sărbătoresc
Aproape 2 milioane de români îşi aniversează onomastica de Florii. Ce nume se sărbătoresc
Duminică, 28 aprilie, românii sărbătoresc Floriile. Și, tot atunci, aproape 1,8 milioane dintre ei îşi serbează onomastica. Potrivit Direcţiei pentru evidenţa persoanelor şi...
#romani, #diaspora, #strainatate, #pasaport, #acte , #romani strainatate