"Din partea românilor, cu dragoste!". Povestea misiunii umanitare secrete într-un oraș ucrainean bombardat de ruși

Luni, 03 Octombrie 2022, ora 11:45
5581 citiri
"Din partea românilor, cu dragoste!". Povestea misiunii umanitare secrete într-un oraș ucrainean bombardat de ruși
Hârtia lipită pe semnul rutier care indică ieșirea din Bakhmut: "Din partea românilor, cu dragoste!" FOTO Facebook/ Radu Hossu

O misiune umanitară românească care a implicat ajutarea a 1.000 de cetățeni ucraineni sinistrați într-un oraș bombardat intens de armata rusă a reușit.

Detaliile misiunii pregătite timp de mai multe luni și duse la îndeplinire zilele trecute au fost oferite de Radu Hossu, coordonatorul transportului umanitar.

Transportul cu ajutoare pentru oamenii din Bakhmut, oraș cu 75.000 de locuitori aflat pe linia frontului, a fost posibil datorită donațiilor făcute de mii de români implicați în campania lansată de Hossu.

Coordonatorul campaniei a făcut public în premieră luni, 3 octombrie, numele localității din regiunea Donețk unde au fost livrate ajutoarele.

Orașul este contestat de mai multe luni de părțile beligerante, iar informațiile militare cele mai recente indică faptul că a fost bombardat din nou de partea rusă în cursul zilelor de 1-2 octombrie.

Surse militare rusești clamează că armata ucraineană s-ar fi retras din estul orașului Bakhmut pe 22 septembrie FOTO Twitter/ ISW

"Din motive de securitate, nu vă pot spune decât că au fost implicați oameni din Garda Teritorială Civilă, voluntarii din Bakhmut, de la centrul de refugiați din zona controlată de ucraineni, o mulțime de oameni care individual au oferit informații și s-au asigurat că ceea ce am pus la cale avea să se întâmple.

Ceea ce a ajuns la Bakmut va fi, am înțeles de la șefa centrului, îndeajuns pentru aproape 1.000 de persoane, de la copii la bătrâni, pentru aproape o săptămână. Ceea ce a ajuns acolo este din donațiile voastre și vă mulțumește pentru că "e ca o mană cerească acest ajutor" - citat din ea, Irina.

Nu este îndeajuns, dar este o urmă de speranță și o dovadă că da, cu riscuri - e adevărat, însă se poate!

"Din partea românilor, cu dragoste!" scrie acum pe pachete și pe semnul de ieșire din Bakhmut - zona ucraineană, pe care rușii nu-l vor vedea (pentru că nu vor ajunge să cucerească Bakhmutul) decât în pozele astea.

Astfel, Bakhmut a fost cucerit. De solidaritatea, compasiunea și solidaritatea voastră! Ajutoarele umanitare au fost împărțite în centrul de refugiați, dar și pe stradă, oamenilor nevoiași (cărora le-am blurat fețele din motive evidente), iar pentru veridicitate și rigurozitate am pus poza și cu mașina (parcată acolo) cu număr de înmatriculare", a scris Radu Hossu pe Facebook.

Donații din același transport au mai fost distribuite și în orașele Izium și Sloviansk, situate, de asemenea, pe linia fierbinte a frontului.

"Izium este un oraș distrus. Fără gaz, electricitate și apă curentă în mare parte a orașului. Imaginile nu redau realitatea de acolo. Distrugerile lăsate în urmă de ruși, după 6 luni de ocupație, nu sunt doar materiale, căci astea se repară, ci din păcate sunt distrugeri ale zecilor de mii de suflete. Multe care azi nu mai sunt printre noi, din păcate", mai relatează românul într-o postare pe Facebook.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#romani Ucraina, #ajutor umanitar Ucraina, #radu hossu, #ajutor bahmut, #mesaj romani Ucraina , #invazie ucraina