Ministerul Sănătății îi indeamnă pe românii cu simptome de COVID-19 să meargă la medicii de familie pentru a se testa

Miercuri, 02 Februarie 2022, ora 10:13 1790 citiri
Test de coronavirus FOTO Ministerul Sănătății

Numărul mare de solicitări pentru testarea anti-COVID a pacienților care au simptome sugestive aglomerează serviciile de ambulanță.

Ministrul Sănătății a făcut miercuri, 2 februarie, apel către medicii de familie să contribuie cu responsabilitate si profesionalism la diagnosticul, tratarea și monitorizarea pacienților cu COVID-19.

“În acest context epidemiologic dificil, cu o creștere importantă a numărului de cazuri de infectare cu SARS-COV-2, testarea în cabinetele medicilor de familie reprezintă o soluție pentru accesul facil al pacientului la diagnostic rapid, evaluare și monitorizare.

Creșterea numărului de persoane testate de către medicii de familie va scădea suprasolicitarea serviciilor de ambulanță și a direcțiilor de sănătate publică, unde sunt liste de așteptare lungi”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Testarea pentru populație este gratuită în cele peste 4.000 cabinete ale medicilor de familie care au încheiat contract cu casele de asigurări de sănătate.

Lista acestora este publică și se găsește pe paginile de web ale Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Persoanele eligibile pentru testare sunt cele suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2 care se încadrează în metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică, publicată și actualizată periodic la adresa www.insp.gov.ro.

Medicii de familie pot testa atât persoanele înscrise în lista proprie, cât și oricare alte persoane, cu condiția ca acestea să fie eligibile, la un interval de cel puțin 48 de ore între două testări succesive.

Lista cabinetelor medicale primare care au încheiat contracte cu casele de asigurări de sănătate se află începând din 23 ianuarie 2022, pe pagina de web a Ministerului Sănătății.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News