Român adoptat în Italia în urmă cu două decenii, personaj de carte scrisă chiar de mama adoptivă: ”Totul adevărat, fără invenții de efect”

Marti, 27 Februarie 2024, ora 15:59
3510 citiri
Român adoptat în Italia în urmă cu două decenii, personaj de carte scrisă chiar de mama adoptivă: ”Totul adevărat, fără invenții de efect”
Românul a fost adoptat în Italia acum 25 de ani, dintr-un orfelinat din Satu Mare FOTO rotalianul.ro

Într-o carte care se anunță a fi un adevărat testament emoțional, italianca Anna Pampaloni, fiica marelui critic literar Geno Pampaloni, își deschide sufletul și împărtășește cu lumea întreagă povestea adoptării fiului său din România.

După 25 de ani de la acele momente pline de provocări, Iosif, născut în România și adoptat de Anna, trăiește la periferia orașului Florența, în casa care i-a devenit cămin imediat după sosirea în Italia.

Drumul spre a-și scrie povestea ca mamă adoptivă a fost, însă, unul anevoios. Femeia a descris experiența „devastatoare” în România pe care a avut-o la începutul anilor ’90, unde a spus că a văzut sărăcie și copii abandonați.

A urmat un proces de verificare a identității lor ca părinți adoptivi, un parcurs plin de întâlniri cu psihologi și asistenți sociali, care mai târziu le-a întărit convingerea și dorința de a deveni părinți.

În aprilie 1998, li s-a oferit șansa de a-l adopta pe Iosif, un băiețel de aproape 5 ani, dintr-un orfelinat de la Satu Mare. Nu un copil foarte mic, deci, dar unul cu deja un bagaj propriu de experiențe și, prin urmare, de traume.

Întâlnirea cu Iosif, un băiețel blond cu ochi albaștri, a fost un moment de cotitură, marcând începutul unui nou capitol în viața familiei de italieni.

Băiețelul blond nu s-a dovedit un copil ușor de educat. Pe lângă faptul că făcea pipi în pat, avea nevoie să fie „năzdrăvanul, cel fără reguli, provocatorul”, așa cum scrie Anna explicând și motivul:

„A avut nevoie de asta mult timp pentru a măsura capacitatea noastră de rezistență. Cu cât reziști mai mult, cu atât nu mă vei abandona, cu cât reziști mai mult, cu atât voi înțelege că mă iubești cu adevărat, că voi face parte din viața ta și tu nu mă vei lăsa din nou”.

Anna rememorează cu emoție și dificultățile inițiale de acceptare, dar și modul în care Iosif, de-a lungul anilor, a crescut și a devenit un tânăr inteligent și sensibil, mărturisind forța incredibilă a legăturii formate între ei.

Cartea „In un giorno bellissimo” (Într-o zi foarte frumoasă), așa cum mărturisește Anna, este rezultatul unui proces lung de reflecție și curaj de a privi din nou în trecut.

„Am scris această poveste, totul adevărat, fără invenții de efect”, concluzionează Anna, „pentru că voiam să mărturisesc efortul pe care îl presupune adoptarea unui copil. Și aceasta este o poveste de efort și de succes. Pentru că nu întotdeauna adopțiile se termină rău.

Este greu să iei cu tine un copil care nu te cunoaște, nu știe cine ești, nu vorbește limba ta și este catapultat într-o lume pe care nu o cunoaște, smuls din orfelinatul care era singura realitate pe care o știa. Și am înțeles că trebuie să te pui de partea copilului. Întotdeauna. Și așa Iosif a devenit capodopera mea. Imperfect, și eu mama lui. Imperfectă”.

Cartea Annei Pampaloni, intitulată „In un giorno bellissimo” va fi lansată marți, 5 martie, la ora 18, la cafeneaua literară „Il Conventino ”din Florența, scrie rotalianul.ro

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
Rudele din România ale unei badante care a murit în Italia vor primi despăgubiri, o premieră pentru familiile transfrontaliere
Rudele din România ale unei badante care a murit în Italia vor primi despăgubiri, o premieră pentru familiile transfrontaliere
O curte de apel din Italia a luat o decizie istorică de a despăgubi și surorile din România ale unei femei care și-a pierdut viața într-un accident rutier pe teritoriul italian. Până acum,...
#romani Italia, #adoptat, #copil adoptat, #carte , #romani Italia