Atrocitățile ascunse care se petrec în Italia: ”De multe ori femeile se protejează una pe alta ca să evite violurile”

Vineri, 10 Martie 2023, ora 11:47
7784 citiri
Atrocitățile ascunse care se petrec în Italia: ”De multe ori femeile se protejează una pe alta ca să evite violurile”
Bărbat cu bagaje FOTO Unsplash

Preşedinta Asociaţiei Femeilor Românce din Italia, Silvia Dumitrache, susţine că prevenţia unor situaţii de exploatare a cetăţenilor români în străinătate trebuie să înceapă de acasă, iar oamenii trebuie să fie avertizaţi să nu plece în locuri necunoscute, despre care nu au informaţii verificate.

Silvia Dumitrache a fost întrebată vineri, 10 martie, la Prima News, de câte cazuri de femei care leşină la locul de muncă din cauza oboselii se poate vorbi în Italia.

“Cazurile sunt mii. Sunt foarte bine cunoscute şi în Italia şi în România şi noi le-am făcut cunoscute de câte ori am putut. (…) Exploatarea nu se limitează numai la cetăţenii de origine străină din Italia care lucrează în agricultură, în construcţii sau în casele oamenilor, ci și cetăţeni italieni se regăsesc în astfel de situaţii, mai ales în agricultură când într-un câmp deschis nu ai nici măcar un grup sanitar unde să te duci. De multe ori femeile se protejează una pe alta ca să evite violurile, care se petrec la ordinea zilei în Italia. Din 2014 noi am făcut şi o anchetă şi o plângere la procuratura din Ragusa şi de abia ieri, după opt ani, procuratura din Ragusa, împreună cu instituţiile statului locale, au demarat un pachet de măsuri în vederea protecţiei şi tutelării muncitorilor de origine străină, întrucât din fericire presa străină a preluat aceste cazuri şi a vorbit despre aceste chestiuni”, a explicat Silvia Dumitrache.

Ea a susţinut că oamenii trebuie avertizaţi de aceste chestiuni înainte de a pleca la muncă în străinătate şi trebuie să ştie ce drepturi au.

“Din păcate, în ciuda eforturilor care se fac de către organizaţii, de către consulatele noastre din Italia, de către ambasadă, de către lucrători detaşaţi ai Ministerului Muncii la ambasada din Italia, nu este suficient, pentru că prevenţia unor astfel de situaţii trebuie să înceapă de acasă şi lumea trebuie să fie avertizată de acasă să nu plece în locuri necunoscute de la care nu au informaţii verificate, dacă lucrul ăsta este posibil. Lumea pleacă de disperare şi de nevoie, pentru că se încred în ştirile care ajung de la cunoscuţi sau de la rude. Este bine ca măcar atunci când se deplasează în locuri pe care nu le-au văzut încă sau nu au în mână un contract în limba română care să prevadă toate drepturile şi obligaţiile pe care un lucrător le are, să aibă nişte numere de telefon asaupra lor de la consulate şi din ţările în care se duc, ca să aibă cum să denunţe în cazul în care se se găsesc în situaţii de risc în care de prea multe ori româncele s-au aflat”, a precizat preşedintele Asociaţiei Femeilor Românce din Italia.

Silvia Dumitrache a menţionat că sunt italience care au murit în agricultură, nu doar cetăţeni străini.

“Sunt cazuri denunţate de presa italiană în legătură cu femei italience care au murit în agricultură în Italia, nu numai în Sicilia. Au căzut din picioare, au făcut infarct şi au murit, nu numai străinii care nu sunt băgaţi în seamă. Sunt zeci de cazuri care au fost denunţate în presa italiană, nu şi în presa românească. Situaţiile sunt foarte grave”, a transmis Silvia Dumitrache.

Datorii de peste 800.000 euro pentru un român din Italia căruia i s-a furat identitatea în urmă cu 20 de ani
Datorii de peste 800.000 euro pentru un român din Italia căruia i s-a furat identitatea în urmă cu 20 de ani
Un bărbat român din Italia a aflat că are datorii de peste 800.000 euro. Autoritățile voiau sa-și recupereze prejudiciul cauzat de un alt român, care i-a furat identitatea în urmă cu 20 de...
Doi bărbați din Alba au fost arestați preventiv după ce au violat și amenințat cu moartea o femeie de 49 de ani
Doi bărbați din Alba au fost arestați preventiv după ce au violat și amenințat cu moartea o femeie de 49 de ani
Procurorii anunță că doi bărbaţi au fost arestaţi preventiv de Judecătoria Sebeş, pentru 30 de zile, după ce au violat o femeie de 49 de ani, au ameninţat-o cu moartea şi au bătut-o,...
#romani Italia, #munca, #exploatare, #viol , #stiri sociale