Câți români vor ajunge vara aceasta în Grecia. Estimarea transmisă de autoritățile de frontieră elene

Marti, 31 Mai 2022, ora 11:34
1752 citiri
Câți români vor ajunge vara aceasta în Grecia. Estimarea transmisă de autoritățile de frontieră elene
Plaja din Grecia FOTO Hepta

Delegații din România și Grecia poartă discuții în această perioadă pentru înlesnirea accesului la frontiera bulgaro-elenă în perioadele de maxim aflux de turiști.

Autorităţile de frontieră elene estimează că numărul turiştilor din România preconizat pentru actualul sezon estival va fi de aproximativ 1,4 milioane de cetăţeni români, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis AGERPRES.

O delegaţie a MAE a fost în Republica Elenă pe 27 şi 28 mai, prilej cu care a avut o serie de întâlniri tehnice cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi regionale elene şi bulgare, precum şi cu reprezentanţi ai patronatelor greceşti din industria hotelieră, cu scopul de a găsi cele mai bune soluţii pentru facilitarea accesului şi şederii turiştilor români, în contextul sezonului estival.

În cadrul discuţiilor tehnice din punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, la care au participat şi reprezentanţi ai poliţiei naţionale şi de frontieră din Bulgaria şi Grecia, partea română a prezentat interlocutorilor eleni şi bulgari o serie de obiecţii ale turiştilor români faţă de timpii mari de aşteptare pentru trecerea frontierei, îngrijorarea autorităţilor române privind riscul repetării întârzierilor mari din anii precedenţi şi a asigurat de întreaga disponibilitate a părţii române pentru colaborare instituţională în vederea identificării unor soluţii menite să fluidizeze traficul la frontiera bulgaro-elenă şi să reducă timpii de aşteptare.

Reprezentanţii autorităţilor bulgare şi elene au precizat că au fost deja întreprinse o serie de măsuri complementare eliminării restricţiilor sanitare şi care vor conduce la reducerea timpilor mari de aşteptare pentru accesul în Republica Elenă.

Printre cele mai importante măsuri comunicate de partea elenă se află: suplimentarea numărului poliţiştilor de frontieră eleni pentru realizarea controlului la frontieră; creşterea capacităţii de tranzit prin punctul de frontieră prin organizarea unor ghişee adiţionale; simplificarea procedurilor de control al documentelor de călătorie pentru cetăţenii UE; o mai bună coordonare între autorităţile de frontieră bulgare şi elene pentru transmiterea, în timp real, a informaţiilor privind volumul de tranzit la frontiera româno-bulgară.

De asemenea, consultările care au avut loc cu acest prilej au creat premisele pentru organizarea, în premieră, în perioada următoare, a unei reuniuni tehnice trilaterale, România-Bulgaria-Grecia, pe tema gestionării fluxurilor de turişti care călătoresc pe cale rutieră în Republica Elenă, prin Bulgaria.

MAE transmite cetăţenilor români care doresc să călătorească în Republica Elenă, în actualul sezon estival, următoarele recomandări: consultarea, înainte de efectuarea deplasării, a paginii de internet a MAE, secţiunea Condiţii de călătorie; utilizarea unor puncte de trecere a frontierei alternative, destinate tranzitului rutier pentru turişti, având în vedere faptul că punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas este cel mai solicitat în această perioadă a anului; evitarea, pe cât posibil, a deplasărilor în zilele de la finalul săptămânii şi a intervalelor orare de maximă aglomeraţie, 12,00-18,00; să se asigure că dispun de carburant suficient şi rezerve de alimente şi apă pentru cazul creşterii timpilor de aşteptare.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#romani grecia 2022, #vacanta grecia, #vama bulgaria grecia, #trafic romani grecia , #Grecia