Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

România a cerut oficial aducerea în țară a bebelușului din Danemarca ai cărui părinți au fost arestați

Luni, 07 Februarie 2022, ora 17:31
3341 citiri
România a cerut oficial aducerea în țară a bebelușului din Danemarca ai cărui părinți au fost arestați
Bunicii materni și-au exprimat primii disponibilitatea de a îngriji copilul FOTO Facebook / Voluntari în Europa

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a trimis luni,7 februarie, o solicitare oficială către Ministerul Afacerilor Sociale și Persoanelor Vârstnice din Danemarca prin care solicită o soluție de comun acord pentru aducerea în țară a copilului familiei Rotundu.

Anunțul a fost făcut de Gabriela Firea, care a precizat că solicitarea ține cont de starea de sănătate a copilului.

”În documentul adresat doamnei ministru Astrid Krag, am reiterat principiul potrivit căruia cea mai bună soluție pentru orice copil aflat într-o situație dificilă nu este statul, ci familia extinsă. Acest principiu este cuprins și în Convenția ONU privind drepturile copilului, iar legislația națională este adaptată în acest sens.

Ținând cont că atât minorul, Mathias Rotundu, cât și părinții săi sunt cetățeni români, este o obligație să adoptăm măsurile de urgență necesare pentru identificarea unei soluții urgente și imediate care să asigure respectarea interesului superior al copilului”, a scris Firea pe Facebook.

Ministrul a mai anunțat că instituția pe care o conduce a demarat, prin Autoritatea Națională pentru Drepturile Copilului și Adopție, procedurile de evaluare a bunicilor materni, din județul Vaslui, care și-au exprimat primii disponibilitatea de a îngriji copilul, dar va fi făcută și o evaluare a familiei bunicilor paterni.

”În scurt timp toate documentele și rezultatele verificărilor efectuate vor fi puse la dispoziția autorităților daneze, pentru a servi drept bază legală la solicitarea noastră privind aducerea copilului în România.

Nu încercăm să interferăm în evaluările pe care autoritățile daneze le fac în acest moment, dar ne arătăm sprijinul pentru a putea oferi acestui copil șansa de a fi în cadrul familiei căreia îi aparține, chiar dacă în acest moment, aceasta înseamnă familia lărgită și nu cea naturală”, a mai anunțat Firea.

Potrivit ministrului, situația copilului va fi supravegheată de către serviciile sociale din țara noastră pe termen lung.

Și Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

”Ca urmare a demersurilor întreprinse pe lângă autoritățile daneze, în regim de urgență, de către Ambasada României la Copenhaga, reprezentanții ambasadei i-au vizitat în data de 6 februarie 2022 pe părinții minorului, în centrele de detenție în care aceștia se află în prezent. În dialogul cu cei doi cetățeni români, reprezentanții misiunii diplomatice s-au asigurat că aceștia își cunosc drepturile și le-au furnizat material informativ cuprinzând cele mai importante reguli care se aplică persoanelor reținute/arestate preventiv în Danemarca. Totodată, le-a fost evidențiat cetățenilor români că au dreptul de a contacta Ambasada României la Copenhaga, la cerere. Cetățenii români au afirmat că le sunt respectate drepturile în centrele de detenție, că au avut întâlniri cu avocații acestora și că beneficiază de sprijinul lor.

Totodată, diplomații români i-au informat pe părinții minorului cu privire la starea de sănătate a acestuia și le-au confirmat faptul că sunt în dialog permanent cu membrii familiei extinse. Au subliniat, de asemenea, că autoritățile române competente acordă o atenție deosebită cazului, fiind sesizate și implicate și instituțiile statului român cu atribuții în materie de asistenţă şi protecție a minorilor.

În contextul vizitelor, reprezentanții ambasadei au inițiat demersurile legale necesare pentru înscrierea certificatului de naștere danez al minorului în registrele de stare civilă române, demers finalizat prin emiterea, la data de 6 februarie 2022 a certificatului de naștere românesc.

MAE precizează că, potrivit normelor legale ale statului de reședință, autoritățile locale competente au demarat o anchetă socială, instituind la data de 31 ianuarie 2022 măsura de plasament temporar asupra minorului. În context, reprezentanții ambasadei au stabilit contactul cu un reprezentant al municipalității daneze, autoritate responsabilă de acordarea de sprijin special copiilor și familiilor acestora, conform prevederilor legislației daneze, și au solicitat sprijinul autorităților daneze în vederea obținerii acordului privind vizitarea minorului la spital.

MAE, prin Ambasada României la Copenhaga, continuă dialogul cu autoritățile daneze, cu părinții minorului și cu avocații desemnați ai acestora și acordă protecția și asistența consulară cetățenilor români conform competențelor, cu respectarea normelor legale.”, se spune în comunicatul MAE.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Avarie majoră la Termoenergetica. Firea nu pierde ocazia să-l atace pe Nicușor Dan, pentru că jumătate dintre bucureşteni se spală cu apa încălzită la ibric
Avarie majoră la Termoenergetica. Firea nu pierde ocazia să-l atace pe Nicușor Dan, pentru că jumătate dintre bucureşteni se spală cu apa încălzită la ibric
ELCEN a anunţat o avarie majoră la reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica, CET Bucureşti Vest fiind indisponibilizată, iar CET Grozăveşti neputând fi pornită. În acest...
#romani arestati Danemarca, #bebelus danemarca, #Gabriela Firea, #ministrul familiei , #stiri Gabriela Firea