Românul care a belferit în SUA cu acte de cetățean latino. Cum l-a ajuns temutul Fisc american deși reușise să scape

Vineri, 05 Ianuarie 2024, ora 03:00
17367 citiri
Românul care a belferit în SUA cu acte de cetățean latino. Cum l-a ajuns temutul Fisc american deși reușise să scape
Un român a reușit să câștige zeci de mii de dolari de la statul american fără să muncească o zi FOTO / Unsplash

Un român din Râmnicu-Vâlcea a reușit să fenteze temutul fisc american și să fie plătit regește de SUA cu zeci de mii de dolari, fără să muncească măcar o zi.

Românul, membru al unei scheme frauduloase ”cu activitate de anvergură”, a câștigat peste 40.000 de dolari în doar câteva luni, solicitând dreptul său de șomer în baza unor acte contrafăcute care dovedeau în fals că a fost angajat al unei firme din Washington, iar la începutul pandemiei a rămas fără job.

Din spatele unei identități false de cetățean american cu drepturi depline, cu nume latino, Fabritio C., românul s-a folosit de formularele solicitate de EDD (Employment Development Department), echivalentul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) din România, solicitând astfel ajutorul de șomaj.

În baza unor facturi de utilități falsificate, declarații de venit falsificate, formulare W-2 falsificate și carduri de asigurare de sănătate frauduloase, românul a fost plătit regește de statul american. În plus, cei care făceau parte din gruparea de escroci au învățat să „antedateze" sau să modifice cererea EDD cu o dată anterioară de începere a șomajului pentru a genera venituri frauduloase suplimentare, arată anchetatorii americani.

Din grupare fac parte mai multe persoane care au fost implicate într-o schemă frauduloasă considerată de către polițiștii din SUA ”de anvergură”. Din informațiile existente la dosar reiese că românul și ceilalți acoliți ai săi organizau chiar întâlniri cu alți cetățeni care doreau să se implice în schema de obținere a ajutorului de șomaj în mod fraudulos. ”În iulie și august 2021, au trimis anunțuri publice prin intermediul rețelelor de socializare către o rețea mare de co-conspiratori, oferind servicii sau întâlniri pentru a solicita în mod fraudulos beneficii prin EDD în schimbul unei plăți”, se arată în rechizitoriu.

Afacerea a mers ca unsă până în momentul în care polițiștii americani au dat de urma unor infractori implicați într-o altă afacere ilegală - spălare de bani și obținerea de bani sub pretexte false, prin înșelăciune. În timpul perchezițiilor, polițiștii au găsit în casa unuia dintre suspecți un formular W-2, document fiscal emis de Serviciul Fiscal Intern folosit în Statele Unite pentru a raporta salariile plătite angajaților și impozitele reținute.

Ca să scape cu o pedeapsă mai mică, infractorul a acceptat să colaboreze cu polițiștii, explicând în ce consta cea de-a doua schemă de fraudă, obținerea pe nedrept a beneficiilor financiare de șomaj. Omul le-a oferit pe tavă anchetatorilor conturile unora dintre complici, inclusiv pe cel al românului care se ascundea în spatele contului de Facebook Fabritio C. Acesta a fost identificat imediat de americani și expulzat din SUA în România în data de 10.08.2023.

Ulterior, autoritățile americane au cerut statului român arestarea în regim de urgență a românului în vederea extrădării, polițiștii din SUA stabilind că ”Fabritio” făcea parte din schema care a escrocat statul american cu o sumă importantă de bani. În acest caz au fost făcute mai multe arestări, iar românul urmează să fie judecat pentru ”participarea la o schemă de amploare ca parte a unei organizații internaționale de fraudă prin cablu” și ”spălarea de instrumente monetare”, pedeapsa pentru astfel de fapte fiind de 20 de ani, conform legilor americane.

În România, ”Fabritio” a reușit să se ascundă o perioadă în zona Vâlcea. A avut însă un ghinion. În toamna acestui an a fost implicat într-un accident rutier, iar polițiștii care au făcut cercetarea la fața locului au descoperit astfel că românul se află pe lista urmăriților internațional, solicitat pentru anchetă de SUA.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a cerut instanței competente arestarea preventivă, însă Curtea de Apel Pitești a respins cererea, invocând faptul că nu există riscul ca bărbatul să fugă din țară. Acesta a fost lăsat în libertate până ce autoritățile americane vor reuși să trimite actele de extrădare.

George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura pentru un nou mandat la şefia administraţiei judeţene, susţinut de Forţa Dreptei Timiş, care face...
#romani america, #Fisc american, #Somaj, #acte false, #frauda , #romani strainatate