Un român sărac a vrut să își „doneze” ficatul unui milionar care a făcut o preselecție. Cum s-a terminat procesul de transplant

Miercuri, 26 Octombrie 2022, ora 19:36
6692 citiri
Un român sărac a vrut să își „doneze” ficatul unui milionar care a făcut o preselecție. Cum s-a terminat procesul de transplant
Imagine din timpul unei intervenții chirurgicale FOTO Pixabay

O instanță din Spania judecă cazul unui milionar libanez care a făcut preselecție pentru a găsi un donator de ficat.

Cei mai mulți dintre candidați sunt străini fără resurse financiare, printre aceștia și un român al cărui nume apare în dosarul judecat la Valencia.

Rudele milionarului Hatem Akkouche s-au ocupat de achiziționarea unui ficat în Spania, încălcând reglementările spaniole în privința transplantului.

La fel ca alte persoane, românul ar fi fost tentat să își doneze o parte din ficat contra unei sume de bani.

Înainte de proces, familia bogătașului ar fi făcut donații către organismul spaniol care se ocupă de transplanturi.

În cele din urmă transplantul a fost efectuat, avându-l ca donator pe fiul milionarul libanez.

„Ceea ce se urmărește în mod logic este evitarea oricărui tip de încercare de a profita de persoanele aflate într-o situație vulnerabilă și care pot fi tentate, în schimbul banilor, să fie donatori de organe sau, în acest caz, de părți din organe”, a declarat procurorul despre procesul început la Valencia.

Patru dintre cei cinci acuzați că au încercat să cumpere un ficat au făcut donații care ajung la 30.000 de euro, înainte de proces, către Organizația Națională de Transplant (ONT). În total, potrivit unor surse juridice.

Cei cinci inculpați au acceptat un acord de recunoaștere a vinovăției.

Parchetul a cerut șapte ani de închisoare pentru acuzați, pentru infracțiunea de promovare, favorizare sau facilitare a transplantului ilegal de organe umane străine. Pentru Hatem Akkouche, procurorii solicită trei ani de închisoare pentru o presupusă infracțiune de promovare, favorizare sau facilitare a transplantului ilegal de organe umane străine, în calitate de primitor principal, având cunoștință de originea ilicită.

Apărările a patru din cei cinci inculpați au prezentat documente în fața notarului care fac dovada unei donații către organismul dependent de Ministerul Sănătății în valoare totală de 30.000 lei euro, scrie ziarulromanesc.es.

Potrivit rechizitoriului, în perioada aprilie-mai 2013, frații și nepoții libanezului au intenționat să profite de „prestigiul operațiilor de transplant din Spania” pentru ca Akkouche să fie supus unei intervenții chirurgicale.

Două persoane, administratorul unic și reprezentantul unei firme din Novelda (Alicante), ajutați de o cunoștință, „au conceput un plan pentru realizarea” transplantului cu o „încălcare evidentă a legislației spaniole” privind donarea de organe între persoane în viață, conform rechizitoriului public. Aceștia au fost „informați cu scrupule” despre reglementările spaniole de către autoritățile sanitare, în special de către medicii de la Spitalul Universitar din Pamplona și Spitalul Clinic din Barcelona.

Inculpații au început să „racoleze potențiali donatori” contactând „persoane fără resurse sau aflate într-o situație de nevoie economică” pentru ca aceștia să accepte să-și doneze ficatul în schimbul unei recompense.

La clinica Quirón de Valencia, un centru privat, au fost efectuate teste complete de laborator, imagistică prin rezonanță magnetică și CT abdominal la opt pacienți pentru a confirma dacă aceștia erau potriviți pentru o donație de ficat.

Unei femei i s-a oferit 40.000 de euro „pentru o bucată de ficat”, deși până la urmă au preferat ca donatorul să fie bărbat.

Un alt candidat „a uzurpat identitatea unui prieten al destinatarului” și a asigurat că își va dona ficatul în mod altruist. Cu toate acestea, nu a obținut avizul comitetelor de etică ale spitalelor Pamplona și Barcelona sau autorizația judiciară necesară.

În Spitalul Clinic al orașului Barcelona nu credeau caracterul său altruist deoarece era o persoană „de naționalitate română care nici nu vorbea limba destinatarului, nici nu avea aceeași naționalitate sau religie și nu părea să aibă vreo legătură care ar justifica consimțământul său dezinteresat”, relatează Parchetul.

Deși în Liban s-a ajuns la concluzia că ficatul fiului milionarului era prea mic pentru a fi donator, testele la Spitalul Clinic din Barcelona au stabilit că transplantul era posibil. Operația a avut loc pe 26 august 2013.

Un responsabil al unui ONG care asistă migranții a sesizat Poliția Națională cu privire la tentativa de cumpărare și vânzare de organe, iar cei cinci inculpați au fost arestați.

Un polițist din Roman s-a sinucis cu arma din dotare în propria casă. Soția lui l-a găsit fără viață
Un polițist din Roman s-a sinucis cu arma din dotare în propria casă. Soția lui l-a găsit fără viață
Un poliţist în vârstă de 39 ani, din cadrul Biroului Rutier Roman, s-a sinucis, luni după-amiază, cu arma din dotare, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ....
”Stejarii” României, scoși de pe podium în Rugby Europe. Meci dramatic cu Spania, la Paris
”Stejarii” României, scoși de pe podium în Rugby Europe. Meci dramatic cu Spania, la Paris
Naţionala României a fost învinsă de echipa Spaniei, cu scorul de 40-33 (21-12), duminică seara, pe Stade Jean Bouin din Paris, în finala mică a Rugby Europe Championship 2024....
#roman, #Spania, #donare organe, #ficat, #milionar , #stiri diaspora