Românul răpit în urmă cu opt ani în Burkina Faso. De ce nu a putut fi eliberat Iulian Gherguț, ostatic al unei grupări islamiste

Marti, 21 Martie 2023, ora 16:34
5141 citiri
Românul răpit în urmă cu opt ani în Burkina Faso. De ce nu a putut fi eliberat Iulian Gherguț, ostatic al unei grupări islamiste
Iulian Gherguţa fost răpit în urmă cu 8 ani

Autorităţile române continuă să facă demersuri pentru eliberarea românului Iulian Gherguţ, răpit în Burkina Faso în urmă cu aproape opt ani, dar deocamdată nu există elemente de noutate care să poată fi făcute publice, a declarat, marţi, Ministerul român de Externe.

Celula de criză interinstituţională, constituită din Ministerul Afacerilor Externe şi instituţiile competente în ceea ce priveşte gestionarea situaţiei cetăţeanului român Iulian Gherguţ, desfăşoară constant demersuri pentru eliberarea acestuia, utilizând toate pârghiile legale avute la dispoziţie de către autorităţile române şi ţinând cont de complexitatea şi sensibilitatea cazului”, a precizat MAE.

Ministerul Afacerilor Externe spune însă că, până la acest moment, „nu există elemente de noutate care să poată fi făcute publice” în ceea ce priveşte situaţia cetăţeanului român răpit şi atrage atenţia că celula de criză interinstituţională recomandă ca „abordarea în spaţiul public a oricăror elemente privind cazul cetăţeanului român să fie prudentă, având în vedere caracterul sensibil al acestuia”.

Precizările MAE de la Bucureşti intervin în contextul în care doi dintre cetăţenii străini - un american şi un francez - care erau răpiţi de mai mult timp în zona Sahel au fost eliberaţi luni, iar un al treilea, un german, fusese eliberat la sfârşitul anului trecut.

Potrivit presei internaţionale, în zona Sahel ar mai fi în captivitate australianul Arthur Kenneth Elliott, răpit la 15 ianuarie 2016, şi românul Iulian Gherguţ, răpit la 4 aprilie 2015 în Burkina Faso.

În 2019, românul Iulian Gherguţ, care lucra ca agent de securitate la o mină de mangan din Tambao, în nordul statului african Burkina Faso, şi care a fost răpit în 2015, era ostatic al grupării islamiste Al-Mourabitoun, alături de alţi cetăţeni străini, scria AFP în urmă cu patru ani, publicând informaţia în contextul unor noi răpiri care avuseseră loc în acea perioadă.

Românul, originar din satul Traian, comuna Sâmbăoani, judeţul Neamţ, a fost luat ostatic la 4 aprilie 2015, într-o ambuscadă asupra maşinii de teren cu care patrula. El era angajatul omului de afaceri Frank Timiş.

În 2018, ministrul afacerilor externe de la acel moment, Teodor Meleşcanu, spunea că în cazul românului răpit în Burkina Faso este menţinută în continuare celula de criză, dar situaţia rămâne în continuare una complicată, deoarece răpitorii cereau o recompensă pe care statul român, legal, nu o poate plăti. El a mai spus că a discutat cu omologul său din Burkina Faso şi a aflat că românul s-ar afla în Mali.

În iulie 2017, aripa al-Qaida din Mali a dat publicităţii o înregistrare video cu şase ostatici străini, între care era şi românul Iulian Gherguţ. Era pentru a treia oară (şi ultima) când Iulian Gherguţ a apărut cu un mesaj într-o înregistrare video de la răpirea sa. Primele imagini cu românul răpit în Burkina Faso fuseseră făcute publice în august 2015. În toate mesajele, românul făcea apel la autorităţile române să îl ajute.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Valul de caniculă de la începutul lui aprilie a ucis cel puțin 100 de oameni din regiunea Sahel. S-au înregistrat 48,5 de grade Celsius
Valul de caniculă de la începutul lui aprilie a ucis cel puțin 100 de oameni din regiunea Sahel. S-au înregistrat 48,5 de grade Celsius
Valul de căldură - care a paralizat electricitatea, sisteme de sănătate, a ucis oameni şi le-a afectat activităţile agricole - care a afectat Sahelul la începutul lui aprilie este legat de...
Cine e românul care marchează gol după gol în străinătate
Cine e românul care marchează gol după gol în străinătate
Atacantul român Andrei Ciolacu a marcat un gol pentru Birkirkara, care a învins-o pe Gudja cu scorul de 2-0 (1-0), duminică, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a 23-a a campionatului...
#roman, #rapit, #Africa, #Burkina Faso , #MAE
Comentarii
Poza vasile_stanescu
vasile_stanescu
rank 1