România, veriga slabă a coeziunii europene. ROexit și idioții utili ai Moscovei

Autor: Hari Bucur Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Miercuri, 08 Decembrie 2021, ora 20:29
14282 citiri

Despre teza ROexit nu se poate vorbi decât fără milă față de idioții utili, care o promovează.

Că sunt idioți rezultă din completa inadecvare a „argumentelor” cu care își promovează teza (chestiile ălea cu noi, românii, care am devenit sclavii Europei Occidentale, precum și cu Occidentul care ne suge sângele național, dar și fuge de aici cu banii noștri, fără să plătească taxe și cam atât). De ce nu sunt argumente valabile chestiile ăstea? Deoarece nu este de loc așa. Din contră.

Că sunt utili rezultă din serviciile gratuite pe care le aduc ei strategilor moscoviți, care văd în România veriga slabă a coeziunii europene.

Cu particularitatea că România ar fi veriga slabă nu deoarece este ultima sau penultima în absolut toate clasamentele de coordonate ale dezvoltării umane, economice și sociale, ci deoarece, dintre toate națiunile care populează Uniunea Europeană, națiunea română este cea care aderă la cele mai puține valori europene, mai ales atunci când vine vorba despre eforturile naționale de educare, culturalizare și civilizare a cetățenilor.

De unde raționamentul simplu și direct că, dacă ar fi să se rupă coeziunea europeană, acest lucru nu s-ar putea întâmpla nici în Polonia, nici în Ungaria, și poate nici în Bulgaria, ci doar în România.

Pentru că doar în România efortul de desprindere de sistemul de valori europene, care constituie fundamentul edificiului unional, este minim, în condițiile de aderență slabă la acest sistem, cum spuneam.

Ar trebui acum să răspund la cel puțin două întrebări care se nasc din ce am scris mai sus.

Una ar fi oare de ce ar unelti Moscova împotriva Uniunii Europene, de o vrea dezmembrată, pe mâna României? Iar cealaltă ar fi ce înseamnă de fapt aderarea la sistemul de valori europene și implicit euro-atlantice?

Foarte repede, că nu avem timp mai mult și nici marjă de atenție mai amplă, Moscova, ca metaforă pentru leadership-ul Federației Ruse, se simte, de la Napoleon încoace, adică de peste 200 de ani, amenințată de Occidentul continental, pe care vrea să îl copieze în stilul de viață și în performanța de trai, dar în care nu vrea să se integreze sub nicio formă. Ca urmare, Moscova vede în Europa Occidentală inamicul ei natural și multisecular.

Inamic pe care Moscova îl vrea cât mai slab și de la care pretinde Moscova câteva condiții strategice, pentru a nu îl face una cu pământul:

  1. - să fie Europa dependentă de ea, de Rusia, în cel puțin o componentă strategică, cum este cea a gazului și petrolului;
  2. - să fie menținută o zonă geopolitică tampon permanentă istoric între granițele Uniunii Europene și cele ale Federației Ruse, astfel încât să existe un timp de avertizare suficient de lung, în eventualitatea unei invazii terestre a Rusiei, cum s-a întâmplat cu Napoleon și apoi cu Hitler, zonă tampon constituită din state care se situează voluntar sau coercis în sfera de influență a Moscovei;
  3. - Europa să nu aibă o forță militară expediționară a ei, cu care să poată invada Rusia, dar nici vreo forță militară defensivă a ei, suficient de puternică, pentru a putea face față unei eventuale invazii represive, din partea Rusiei (forță ce ar suplini trupele și armele americane, în eventualitatea că Statele Unite aleg să nu mai garanteze militar securitea continentală).

În aceste condiții, România este de interes strategic pentru Moscova, deoarece atinge toate cele trei grupe de condiții pe care rușii le pretind europenilor (România ar putea fi o alternativă la închiderea robinetelor rusești, România se califică pentru a face parte din zona-tampon, cum a mai fost, fără să fie nevoie de prezența militară sovietică la noi, precum și România constituie un bazin demografic și un areal geografic propice pentru acumularea de armate și armamente europene, în eventualitatea că Uniunea Europeană alege să își constiuie o asemenea putere militară de sine stătătoare). Astea, în afara observației de mai sus, cum că România s-ar putea să fie veriga slabă a coeziunii europene.

Cât despre aderarea la sistemul de valori europene, prin educație de mase, până la nivel post-universitar, prin cultura națională și mai ales prin imprimarea regulilor, normelor, cutumelor și tradițiilor specifice civilizației occidentale, așa ceva presupune integrarea deplină a națiunii române în Europa Unită.

Adică, presupune participarea României la întregul proces de decizie unională, până în cele mai mărunte detalii, dar și o contribuție umană și ideatică la rezolvarea problemelor cu care se confruntă uniunea, în spirit critic constructiv. Ca să nu mai vorbim despre participarea românilor la conturarea idealurilor Europei, pentru următoarele generații.

Astfel încât alternativa ROexit să fie doar o atitudine dușmănoasă la adresa românilor, din partea unor idioți utili, cum spuneam.

Asta, atunci când ROexit nu este altceva decât expresia unei leneviri civice a mentalului colectiv românesc, lenevire extrapolată de la subiectul național la cel european.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Timur Ivanov, a fost reţinut sub suspiciunea de luare de mită, informează agenția TASS printr-un comunicat. "Suspectat de comiterea unei...
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
#roexist, #Romania, #Moscova, #Europa Occidentala , #stiri internationale