Ce pot face românii care s-au trezit cu rate duble peste noapte: ”Obligatoriu trebuie să se mute de la ROBOR la IRCC”

Joi, 17 Noiembrie 2022, ora 22:10
13575 citiri
Ce pot face românii care s-au trezit cu rate duble peste noapte: ”Obligatoriu trebuie să se mute de la ROBOR la IRCC”
Ratele românilor cu credite cu dobândă variabilă au crescut substanțial în ultimul an FOTO Pixabay

Românii care au credite în lei cu dobândă variabilă au fost nevoiți să suporte o creștere consistentă a ratelor în decursul ultimului an după ce indicele ROBOR a ajuns de la 3,02% pe an la începutul lui 2022, la 7,96% miercuri, 16 noiembrie.

Predicțiile pentru anul următor nu sunt încurajatoare. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat luni, 14 noiembrie, că dobânzile nu vor scădea până când inflația nu se va apropia de 8%. Banca Naţională a României a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 11,2% pentru sfârşitul anului viitor.

Cătălin Marin, broker de credite și managing partner la SVN România, a explicat pentru Ziare.com că stabilitatea este cel mai important lucru în perioada următoare, iar această stabilitate este oferită de dobânzile fixe.

”În perioada următoare este foarte important să existe această stabilitate dată de creditele cu dobândă fixă, respectiv de ratele fixe pe o anumită perioadă determinată de timp. Creditele cu dobândă fixă sunt pe 5, 7 sau 10 ani. Anul acesta am avut foarte mulți clienți cărora le-am făcut refinanțări și ne-am dus către o variantă cu dobândă fixă, adică către o stabilitate foarte mare.

Este adevărat că dacă un client nu se duce către o zonă cu dobândă fixă, obligatoriu trebuie să se mute de la ROBOR la IRCC pentru că ROBOR-ul întotdeauna va fi mai mare. Oamenii sunt sfătuiți clar să treacă de la ROBOR la IRCC indiferent de perioada mare sau mică a dobânzilor care se aplică”, explică brokerul de credite.

Dobândă în euro sau în lei?

O altă dilemă a românilor este moneda în care să facă împrumutul, care să fie cea mai bună pe termen mediu și lung. Cătălin Marin susține că oamenii ar trebui să ia creditele în moneda în care sunt plătiți.

”Singurele variante de creditare în acest moment în România sunt cele în lei și în euro. Recomandăm clienților care câștigă în euro să își ia creditele în euro pentru că au o dobândă mai bună și nu au un risc valutar atât de mare.

În rest, moneda națională, se vede și în cursul euro, că este o monedă foarte stabilă în acest moment, sau asta a demonstrat în ultima perioadă. Nu au existat fluctuații foarte mari, drept urmare varianta în lei este una foarte bună”, explică brokerul de credite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#robor, #ircc, #crestere rate credite indice Robor, #refinantare credit, #broker credit , #credit imobiliar