Un NUP care nu spune nimic (Opinii)

Sambata, 23 Iulie 2011, ora 21:57
3715 citiri
Un NUP care nu spune nimic (Opinii)
Foto: alesiivoteaza.ro

Incheierea oficiala, prin NUP, a scandalului Legii pensiilor a fost sufocata de stiri mai arzatoare ale momentului, dar nu cred ca trebuie trecuta cu vederea. Mi-e greu sa spun daca Roberta Anastase si Sever Voinescu au comis o infractiune in sensul Codului Penal in cazul votului la Legea pensiilor si ar fi trebuit, intr-adevar, anchetati si judecati pentru ea.

Parchetul socoteste ca nu si, fiind singurul palier credibil al Justitiei romanesti, inclin sa cred ca nu a fost vorba despre o autentica fapta penala. Dar simplul fapt ca nu discutam despre o raspundere penala nu inseamna ca incidentul absolut penibil ar trebui inchis pur si simplu. Caci pentru politicieni functioneaza si un altfel de raspundere, aceea politica. Ea nu beneficiaza de prezumtie de nevinovatie, nu are nevoie de nicio hotarare judecatoreasca si nici macar de confirmarea unor suspiciuni pentru a fi activate rapid si fara drept de apel, asa cum am vazut ca se intampla in restul Europei civilizate.

Raspunderea politica este a politicianului in fata electoratului si are ca principal scop nu atat pedeapsa, cat prezervarea increderii oamenilor in institutiile fundamentale si in clasa politica, care nu-si pot indeplini misiunea decat daca sunt mai presus de orice acuzatii si banuieli. Acesta este motivul pentru care un politician prins, uneori chiar nevinovat, intr-un scandal, trebuie sa se retraga rapid cel putin pana la clarificarea situatiei.

In scandalul votului Legii pensiilor nici macar nu stiu ce mai e de clarificat. Indiferent daca fapta era sau nu penala, votul a fost clar fraudat. O simpla eroare, spune Roberta Anastase. Personal, nu cred, dar si sa fie asa, eroarea ar fi inadmisibila chiar daca tipul acesta de "erori" a marcat istoria parlamentara a ultimilor 20 de ani. Pentru ca ele submineaza grav credibilitatea actului legislativ si arunca o imensa umbra de indoiala asupra fiecarei legi.

Asa ca nu stiu daca Roberta Anastase si Sever Voinescu ar fi trebuit sa demisioneze chiar din Parlament, dar cred ca ei ar fi trebuit sa paraseasca functiile actuale din conducerea Camerei Deputatilor, cel putin ca o dovada de ruptura de practicile incorecte care au cauzat atat de mult rau acestei tari. Cramponarea de functii, felul in care au incercat sa mermeleasca evidenta nu le face bine nici lor personal, nici partidului, nici Parlamentului, in pofida acestui NUP care nu-i exonereaza decat de raspundere penala.

Dar nu vreau sa cad in pacatul dublei masuri, caci institutiile si toate partidele din Romania sunt pline de cazuri similare, daca nu chiar mai grave. Sever Voinescu si Roberta Anastase sunt doar doua nume pe o lunga lista a imunitatii la raspunderea politica. Dar, cel putin teoretic, ei sunt politicienii tineri care ar fi trebuit sa reformeze clasa politica, cu mentalitatile si practicile ei tarate.

Sever Voinescu macar este la prima abatere majora, ceea ce reprezinta, cred, o circumstanta atenuanta, care nu ar fi facut insa nicidecum nepotrivita demisia din functia de secretar al Camerei, dimpotriva. Roberta Anastase, in schimb, calca din strachina in strachina, fara gratia unei manechine. Palaria a fost de la inceput cu mult prea mare pentru capul domniei sale, care intre timp nici nu s-a mai dezvoltat deloc.

Si ma intreb, cu naivitatea nepoliticianului, probabil, daca Parchetul nu i-a incriminat, propria rusine tot NUP le-a dictat?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#Roberta Anastase legea pensiilor, #Sever Voinescu Legea pensiilor, #NUP Parchet vot legea pensiilor , #presedinte Camera Deputatilor