Traseismul politic devine aproape lege, gratie PD-L

Marti, 28 Septembrie 2010, ora 09:15 1700 citiri

Traseismul politic are sanse sa fie legalizat, dupa ce in cadrul unei sedinte a Comisiei pentru Regulament din Camera Deputatilor s-a votat posibilitatea deputatilor care parasesc un partid sa-si faca grup parlamentar cu drepturi egale cu cele ale partidelor politice.

Daca plenul va gira decizia de la comisie, in Camera Deputatilor se va instaura haosul, deoarece se vor inregistra noi conflicte intre majoritari si Opozitie, inclusiv existand riscul ca PSD si PNL sa intre in greva parlamentara, scrie Cotidianul.

Comisia de Regulament a Camerei Deputatilor a adoptat, in secret, la mijlocul saptamanii trecute, modificarea art. 12 al regulamentului institutiei, stabilind ca grupurile parlamentare se pot constitui "si din deputati independenti sau care au devenit independenti".

Pana in prezent, regulamentul prevedea, la alin.1 al art.12, ca grupurile parlamentare "se pot constitui din cel putin 10 deputati care au candidat in alegeri pe listele aceluiasi partid politic, ale aceleiasi formatiuni politice, aliante politice sau aliante electorale".

Cu alte cuvinte, aceasta noua prevedere regulamentara nu face altceva decat sa legalizeze plecarile dintr-un partid in timpul unei legislaturi, adica in termeni populari legalizeaza si incurajeaza migratia politica.

Amendamentul care schimba structura compozitiei Camerei Deputatilor a fost conceput de presedintele comisiei, deputatul PD-L Iustin Cionca Arghir, si de deputatul independent, ex-PSD, Eugen Nicolicea.

De ce este ilegala comisia?

Conform regulamentului Comisiei, ordinea de zi a sedintelor se stabileste de catre biroul comisiei. Pentru ca totul sa fie legal, trebuia ca minim trei membri din cei patru ai biroului comisiei - Iustin Cionca Arghir (presedinte), Bogdan Niculescu-Duvaz (vicepresedinte), Ciprian Dobre si Varga Attila (secretari) - sa se intruneasca si sa stabileasca ordinea de zi. Or, acest birou nu s-a intrunit, iar ordinea de zi a sedintei a fost ilegala.

Mai mult, Duvaz (PSD) si Dobre (PNL) nici nu au fost anuntati sa se prezinte la sedinta de birou a comisiei. Este pentru a doua oara in acest an cand reprezentantii Opozitiei nu sunt chemati la o sedinta de comisie, dar in acest caz gravitatea situatiei este mai accentuata, pentru ca s-a lucrat cu o ordine de zi nelegala.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News