Roberta Anastase si Gyorgy Frunda sustin ca au fost santajati de jurnalisti

Marti, 03 Mai 2011, ora 18:481542 citiri
Roberta Anastase si Gyorgy Frunda sustin ca au fost santajati de jurnalisti
Foto: Arhiva (Antena3)

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, si senatorul UDMR Gyorgy Frunda au reclamat, marti, in cadrul unei discutii despre un proiect de Lege a presei, ca au fost santajati in repetate randuri de mai multi jurnalisti.

Roberta Anastase a povestit ca, in campania prezidentiala, i s-a cerut din partea unei televiziuni din Prahova 50.000 de euro pentru a nu fi atacat PD-L, partid din care face parte.

"Dragos Patrar, celebru de acum, a aparut la televizor si a spus: PD-L, inainte de a incepe campania electorala, ca sa nu-i atac in campanie, trebuie sa-mi dea 50.000 de euro", le-a spus Anastase ziaristilor, aratand ca este vorba de postul de televiziune Prahova TV, noteaza Romania Libera, care citeaza agentia Mediafax.

Anastase a explicat ca a ramas "siderata", s-a enervat si s-a gandit sa-l actioneze pe cale penala, plangandu-se ca, potrivit prevederilor in vigoare, nu poate sa reactioneze.

Ea a mai spus ca nu a avut nicio posibilitate sa reactioneze nici in cazul site-ului unei publicatii din Romania, care a scris despre ea ca are datorii la stat, dar si despre implicarea familiei sale in afaceri cu petrol.

Roberta Anastase considera ca trebuie sa existe reglementari in domeniu, deoarece sunt "asa-zisi jurnalisti care, pe bani, executa comenzi".

La randul sau, senatorul UDMR Gyory Frunda a declarat ca in presa sunt oameni care isi castiga painea din calomniere, adaugand ca un director de ziar i-a spus ca are fotografii cu el alaturi de o tanara domnisoara.

"I-am spus ca era vorba de fiica mea. Trebuia sa-l las sa o publice si, apoi, sa-l fi dat in judecata", a mai spus Frunda.

El a mai precizat ca a fost acuzat de unii jurnalisti ca ar fi fost colaborator al fostei Securitati, desi el avea decizie de necolaborare. Frunda a pledat pentru elaborarea unei legi a presei care sa reglementeze anumite situatii.

Reprezentantii ONG-urilor din domeniu au propus o lege a presei care prevede ca, in Romania, presa este libera si orice forma de cenzura este interzisa.

"Constituie cenzura orice forma de interzicere sau impiedicare, inclusiv pe cale judecatoresca, de publicare a unui material jurnalistic, in intregime sau in parte, intr-o singura aparitie sau in serial", se precizeaza in proiectul propus, adaugandu-se ca "libertatea presei nu poate fi restransa pentru protejarea unui alt drept, interes sau valoare sociala decat daca restrangerea este prevazuta de lege, este proportionala cu scopul urmarit si este necesara intr-o societate democratica".

Potrivit proiectului, asociatiile profesionale pot adopta norme de autoreglementare privind practica jurnalistica sau practicile profesionale.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News