Roberta Anastase, pusa la zid de PSD si PNL

Marti, 07 Septembrie 2010, ora 23:34
3039 citiri
Roberta Anastase, pusa la zid de PSD si PNL
Foto: Realitatea TV

Calin Popescu Tariceanu crede ca incercarea de schimbare a structurilor parlamentare reprezinta recunoasterea "dezeratarii politice".

Declaratiile sale vin dupa ce, in cursul sedintei de marti a Camerei Deputatilor, Roberta Anastase a suspus la vot o hotarare prin care independentul Eugen Nicolicea ar fi devenit membru al Comisiei de Regulament, desi proiectul fusese deja respins, luni, in Biroul Permanent. Reintroducerea sa a fost facuta la cererea liderului PD-L Mircea Toader.

"Ca parlamentari, avem un dublu contract: unul fata de alegatori, care ne-au dat un mandat, prin votul uninominal si al doilea cu partidul care il propune pe lista. Acest contract este rupt si aruncat la cos si trecerea de la un partid la altul devine onorabila", a declarat deputatul PNL Calin Popescu Tariceanu, la Realitatea TV.

"Prin aceasta modificare se pot schimba structurile de conducere a comisiilor care iau decizii politice. De ce are nevoie PD-L de acest lucru? Fie exista un santaj al UNPR-ului, la care trebuie sa PD-L sa raspunda si sa ofere functii, fie este incercarea PD-L de a bloca eventualele proceduri de suspendare a presedintelui. Acesta e subiectul grav: regulile jocului democratic, care au fost respectate timp de 20 de ani, sunt incalcate", a adaugat Tariceanu.

De asemenea, presedintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta, sustine ca incercarea de a inlocui oamenii care au fost alesi prin vot cu altii, care nu au fost alesi, este un lucru grav.

"Consider ca, daca pentru a-ti pastra cateva voturi cumparate, schimbi niste reguli pastrate timp de 20 de ani de toata lumea, e o batalie care ne afecteaza pe noi ca tara liberala. Daca noi maine convingem 10 pedelisti sa treaca la noi, iar schimbam configuratia in Parlament? De aia nu s-a schimbat configuratia initiala", a declarat Victor Ponta, la Realitatea TV.

Drept replica, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat ca, in momentul in care unul din liderii de grup ii cere sa introduca pe ordinea de zi un anumit subiect, datoria sa este sa supuna votului acest lucru.

"Nu am incalcat regulamentul. Acestea sunt discursuri politice. Este dreptul lor sa faca orice considera, dau seama in fata celor care i-au ales. Eu voi face tot ceea ce imi permite regulamentul", a declarat Anastase, referitor la amenintarea Opozitiei de a intra in greva parlamentara.

Scandalul motiunii pe Agricultura

Votarea unui membru in cadrul unei comisii nu a fost singura problema pe care a intampinat-o Roberta Anastase in sedinta de marti, fiind acuzata de PSD ca a incercat sa blocheze o motiune.

De altfel, Victor Ponta a anuntat ca va depune plangere pentru abuz in serviciu impotriva Robertei Anastase la Parchetul pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si la Comisia Europeana.

"Nu e doamna Anastase tinta, ca nu batem cainele din cauza stapanului. Azi si, probabil, maine, in Senat, oamenii domnului presedinte Traian Basescu vor sa schimbe ceva. Ei vin si spun ca nu ne mai intereasza ce au votat oamenii in 2008, noi am cumparat niste parlamentari si schimbam toate functiile, astfel incat sa avem majoritate. Azi a fost o pregatire, sa vedem daca se poate sa combata o motiune simpla", a spus Ponta.

In versiunea Robertei Anastase, insa, in momentul cand a intrebat cine vrea sa citeasca motiunea simpla pe Agricultura, dupa cum este regulamentul, nimeni nu a raspuns.

"In Parlament, la momentul la care am ajuns la punctul referitor la discutarea motiunii, am intrebat de doua ori ce semnatar al motiunii doreste sa o citeasca. Au stat si s-au uitat la mine. Am intrebat inca o data si raspunsul a fost aceeasi tacere. In momentul ala intelegi ca nu o sustine nimeni si ca e retresa. Mai erau cam 30 de oameni in sala", a explicat Anastase.

"Iarasi procedural, in momentul in care decizi sa iesi din sala, spui ca am decis ca nu mai au chef de munca, si sa ma roage sa aman discutarea motiunii. In momentul cand votezi ordinea de zi si ai ca unic punct discutarea motiunii si tu pleci din sala, explicatia este ca nu au avut chef de munca", a adaugat presedintele Camerei Deputatilor.

Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
De ce au eșuat negocierile AUR cu Pro România. Victor Ponta: “Am fost zdrobiți de mamutul acesta PNL-PSD” VIDEO
De ce au eșuat negocierile AUR cu Pro România. Victor Ponta: “Am fost zdrobiți de mamutul acesta PNL-PSD” VIDEO
La începutul lunii martie 2024, vestea că Pro România negociază o alianță cu AUR a stârnit reacții vehemente din partea membrilor dar și a susținătorilor formațiunii politice conduse de...
#Calin Popescu Tariceanu, #Roberta Anastase, #Victor Ponta, #Camera Deputatilor motiune simpla , #presedinte Camera Deputatilor