Roberta Anastase, dilema PDL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 24 Septembrie 2012, ora 10:46
7754 citiri
Roberta Anastase, dilema PDL (Opinii)

Grea dilema pentru PDL. Dupa ce CCR si-a reintrat pe deplin in drepturi si se poate pronunta inclusiv asupra hotararilor Parlamentului, era clar ca Vasile Blaga va incerca sa-si recapete sefia Senatului, pierduta in conditii dubioase la inceputul verii.

Spun dubioase pentru ca Vasile Blaga este primul presedinte de Camera revocat din functie fara voia grupului parlamentar care l-a propus. Din 1989, au fost doar doi presedinti de camera schimbati in timpul legislaturii: Adrian Nastase, care si-a dat demisia, si Mircea Geoana, care a fost revocat de PSD.

Cand PDL incercase cu cateva luni inainte sa-l debarce pe Mircea Geoana pe motiv ca nu mai reprezinta majoritatea parlamentara, PSD l-a aparat ca la Rovine invocand tocmai o decizie anterioara a CCR care statua ca soarta presedintelui de Camera depinde exclusiv de grupul care l-a propus.

In conditii atat de favorabile era greu de crezut ca Vasile Blaga nu va actiona urgent si este foarte posibil ca actuala legislatura sa se incheie cu el la carma Senatului. Chiar mai mult, este posibil ca eventala neconstitutionalitate a revocarii lui Vasile Blaga sa puna in afara Constitutiei tot ce a facut Crin Antonescu ca presedinte al Senatului, deci inclusiv suspendarea lui Traian Basescu, dar si tot ceea ce a semnat Crin Antonescu ca presedinte interimar.

Si decretele de numire a vreo 4 ministri ai Cabinetului Ponta, in frunte cu Ecaterina Andronescu si Mona Pivniceru? Ar putea urma asadar vremuri foarte interesante.

Dar pana acolo, PDL are de rezolvat o dilema, aparent minora, dar, de fapt, de maxima importanta petnru imaginea partidului. Ce face cu Roberta Anastase?

Fosta presedinta a Camerei Deputatilor este in exact aceeasi situatie ca Vasile Blaga, a si atacat in prima instanta revocarea sa, respinsa pentru ca CCR nu avea competenta sa se pronunte asupra hotararilor Parlamentului.

Situatia s-a schimbat si, in mod normal, d-na Anastase ar trebui sa revina cu reclamatia la CCR, la fel ca Vasile Blaga.

Dar d-na Anastase nu e Vasile Blaga. Domnia sa este, alaturi de Elena Udrea, unul dintre cei mai detestati democrat-liberali. Povestea de la votul asupra legii pensiilor a intrat deja in antologie.

PDL nu are cum sa nu fie constient de deficitul urias de imagine pe care il implica Roberta Anastase. Este constient si Traian Basescu, se pare. In timpul campaniei pentru referendum d-na Anastase a disparut, la fel ca Elena Udrea, ca sa nu strice mai mult decat puteau noile figuri sa repare.

Daca acum d-na Anastase si-ar recapata sefia Camerei Deputatilor, ar da Puterii o ocazie nesperata de a ataca PDL, ar arunca in aer iluzia reformarii PDL si ar aminti electoratului toate erorile si mizeriile guvernarii PDL.

De niciunul dintre aceste lucruri PDL nu are nevoie. Dar exista si un revers. Daca d-na Anastase nu face cererea catre CCR, este un mod de a recunoaste, implicit, o culpa. Nu stiu daca Roberta Anastase este dispusa la un asemenea sacrificiu de imagine.

Ar fi insa o problema si pentru PDL: daca recunoaste culpa Robertei Anastase, de ce nu a revocat-o inainte de a o schimba USL?

PDL a incercat deocamdata o eschiva, invocand prina Sulfin Barbu, diferenta dintre regulamentele celor doua Camere. Deci revocarea d-nei Anastase ar putea fi, intelegem, legala. Si diferentele acestea nu erau cunoscute la prima plangere depusa la CCR, imediat dupa revocare?

Cum spuneam, grea dilema pentru PDL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Roberta Anastase imagine PDL, #Anastase CCR sefa Camera Deputatilor , #presedinte Camera Deputatilor
Comentarii
Poza ghighi
ghighi
rank 5
Sneezy nu manipula. Cine va plateaste ? Decizile CCR sunt pe caz...
C
Cronos
rank 3