Ineptii care au sau vor Romania (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 26 Aprilie 2012, ora 13:05
4268 citiri
Ineptii care au sau vor Romania (Opinii)

Campania electorala din Romania depaseste tusele ridicole. Intram deja in zona grotescului si nu suntem decat la inceputul dementei electorale. Iar cel mai recent conflict Ponta - Anastase este o mostra cat se poate de elocventa.

Ca un primar dintr-un orasel din Moldova scoate pe gura tembelisme, conform propriei aprecieri, nu este neaparat o surpriza. Asa ca zicerea cu Aldo Moro a lui Alexandru Solomon din Barlad intra mai degraba in registrul anectodic, cu atat mai mult cu cat domnia sa s-a integrat apoi de buna voie in categoria "onorata instanta, am fost un dobitoc!".

Dar cand un presedinte de partid, potential viitor premier al Romaniei, recurge la discursul vadimist al anului 2000 intram deja intr-un alt registru. "Ganditi-va ca am pierdut cinci luni. In luna noiembrie aceste Comisii (de Sanatate si de Munca, n.r.) prin votul majoritatii lor, au dorit sa rezolve problema si Anastase nu a vrut. Deci ce raspundere? Ce sa spun? Nici daca-i impusti nu e suficient", s-a lansat, complet iresponsabil, Victor Ponta pe tema restituirii contributiilor pentru sanatate luate ilegal de la pensionari.

Un politican matur, pregatit pentru o inalta demnitate, nu se joaca cu astfel de afirmatii sub niciun motiv, chiar daca indignarea sa este justificata pe fond. Doar Corneliu Vadim Tudor promitea in campania sinistrelor prezidentiale din 2000 executii publice pe stadioane. Aceasta este tovarasia pe care si-o doreste Victor Ponta? Lasa ca printre cei pentru care glontul e prea putin (sa intelegem ca tragerea pe roata sau in teapa ar fi pe gustul liderului PSD?) sunt si oameni pe care USL se grabeste sa-i primeasca cu bratele deschise ca pe nste oameni valorosi.

Sigur ca vorbele lui Victor Ponta au avut ecou intr-o anumita patura sociala, in electoratul frustrat si marginal, sigur ca mesajul acesta extrem justitiar poate aduce puncte, dar cu riscuri enorme, cu atat mai mult cu cat situatia este tensionata. Nu-ti aprinzi tigara langa un butoi cu pacura, pentru ca o eventuala explozie, macar pentru ca o eventuala explozie te poate parli si pe tine. Asta vrea domnul Ponta? Violente fizice, pentru ca de limbaj avem deja destule?

Si daca acum, cand inca suntem in preludiul campaniei, unul dintre liderii Opozitiei scapa in asemenea aberatii, ce s-o intampla cu o saptamana inaintea alegerilor parlamentare, ce se va intampla in timpul campaniei, in ultima ei saptamana? Victor Ponta, ca lider responsabil, ca viitor premier, are obligatia, dimpotriva, sa incerce sa calmeze spiritele, sa impinga lupta pe taramul ideilor, nu al violentelor de orice fel.

Este o obligatie care ii revine insa si Robertei Anastase, la fel de departe de statura unui om politic responsabil si serios. Imediat dupa declaratia aberanta a lui Victor Ponta, d-na Anastase a aparut ca o tragediana in mizerie, recitand prost un discurs in care a amestecat planurile de asasinat ale Opozitiei cu bona tailandeza a familei Ponta. O varza rostita cu un ton grav, rar si apasat: "Limita a fost depasita de mult. Astazi Victor Ponta, in lipsa unor solutii, ameninta cu moartea oameni politici. Maine, in lipsa voturilor, va ameninta cu moartea romanii care nu cred si nu pot sa creada in el. Am avertizat asupra derapajelor psihiatrice ale acestui personaj. El devine pe zi ce trece tot mai periculos."

Daca ar fi avut un dram mai multa minte decat Vitor Ponta, d-na Anastase ar fi luat exemplu de la Mihai Razvan Ungureanu, care, dupa declaratia lui Alexandru Solomn, a preferat o condamnare generala a violentelor de orice tip, pe un ton serios, lipsit de patetisme si atacuri la persoana.

Acesti doi oameni au un cuvant foarte greu de spus in Romania. Unul vrea sa fie premier, cealalta e deja al patrulea om in stat. Cum mama naibii sa ne mearga bine condusi de un baietas care se joaca cu pistolul de plastic in declaratii oficiale si de o duduie cu manifestari de actrita ratata?

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Roberta Anastase Victor Ponta, #amenintari moarte PDL, #Ponta impusca PDL, #Solomon Ungureanu , #PDL