De ce este imposibila schimbarea Robertei (Opinii)

Luni, 27 Februarie 2012, ora 23:03
2526 citiri
De ce este imposibila schimbarea Robertei (Opinii)
Foto: Arhiva

De vreo trei saptamani traim "bucuria" schimbarii lui Emil Boc cu un personaj despre care spun unele voci ca ar fi ridicat cota de incredere si popularitate a PDL si care s-ar afla destul de bine plasat in preferintele electoratului.

Se zice ca Traian Basescu, cel care l-a "nasit" pe Ungureanu in devenirea sa de premier, ar fi avut mana buna si ca situatia tarii si a populatiei se vor redresa. Ma rog, cu redresarea asta e o mare problema, iar luminita ei nu se vede nici macar la capatul tunelului. Faptul ca noul prim-ministru se bucura de mai multa incredere decat fostul este normal, din doua motive: Emil Boc isi dovedise pana la saturatie nivelul maxim de incompetenta, iar al doilea motiv este acela ca orice nou venit e creditat cu mai multa incredere pana la proba contrarie.

Si, totusi, ceva nu merge. Oare de aceea s-a hotarat Traian Basecu sa se adreseze Parlamentului in 7 martie cu "un mesaj cu privire la probleme de politica interna"? Nu merge Parlamentul pentru ca opozitia se afla in greva? Nu merge PDL, in care exista disfunctionalitati pe cale de a se acutiza? Nu merge Coalitia din pricina UDMR, care are o groaza de pretentii la care cere o rezolvare rapida?

Pai, daca nu merge Coalitia, nu merge nici Guvernul Ungureanu, asa cum si-a dorit seful statului.

Lipsa uselistilor (aflati in greva parlamentara) de la lucrarile comisiilor si plenurilor celor doua Camere este mai complicata decat parea, pentru ambele parti. Pentru Putere, problema este chestiunea cvorumului, care daca nu este indeplinit, nu se pot adopta legi. Pentru USL aceasta asa-zisa greva, chiar daca prin spectaculozitate parea foarte eficienta, nu este chiar cea mai buna solutie. In orice tara cu democratie consolidata, un asemenea demers ar fi condus la alegeri anticipate.

Deocamdata, in Romania, nu se poate intampla asa ceva. De ce? Pai, cata vreme se afla la carma statului Traian Basescu si partidul sau de suflet, PDL, sprijiniti de formatiuni oportuniste, alegerile anticipate ies din discutie.

Pe de alta parte, una din conditiile pe care le-a pus Opozitia, pentru a reveni in Parlament, este schimbarea Robertei Anastase din fruntea Camarei Deputatilor, acuzata de furtul voturilor de la Legea pensiilor. Ei, aici ii buba.

Traian Basescu nu prea vrea sa renunte la Roberta Anastase. Motivul e simplu. Indepartarea Robertei din functia de presedinte al Camerei Deputatilor ar insemna recunoasterea publica a furtului de voturi de la legea pensiilor. Or, acest lucru ar avea un efect catastrofal pentru pedelisti.

Asta inseamna ca Roberta Anastase este mult mai importanta pentru PDL decat Elena Udrea, despre care nimeni nu credea ca va fi mazilita din Guvern. Iata, cand interesul pentru imaginea PDL a cerut, a fost scoasa din guvern, chiar daca a trebuit schimbati toti ministrii, la pachet. Daca ne amintim, in Germania, fostul presedinte si-a dat demisia pentru niste acuzatii aparute in presa, inainte de a fi declarat vinovat.

La noi, chiar daca Roberta Anastase si-a pierdut complet credibilitatea in fata norodului, nu este capabila sa-si asume demisia. Pai, de ce, daca furaciunea nu este un argument nici pentru PDL si nici pentru Traian Basescu?

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Roberta Anastase demisie, #Roberta Anastase voturi, #Roberta Anastase Basescu , #presedinte Camera Deputatilor