Anastase vrea sa intoarca Legea ANI la Camera Deputatilor

Marti, 06 Iulie 2010, ora 20:16
2322 citiri
Anastase vrea sa intoarca Legea ANI la Camera Deputatilor

Presedintele Camerei Deputatilor Roberta Anastase a declarat ca va trimite adresa primita de presedintele Comisiei juridice Daniel Buda, privind reintoarcerea la Camera a Legii ANI, celor din Biroul Permanent, urmand sa fie convocata o sedinta pe subiect in cursul acestei saptamani.

Roberta Anastase a afirmat ca, inca de vineri, deputatul Daniel Buda a anuntat-o ca vrea sa supuna atentiei Comisiei juridice problema legata de faptul ca in anumite prevederi ale Legii ANI forul decizional este Camera Deputatilor, nu Senatul.

"Inca de vineri am primit o scrisoare prin care domnul Buda ma anunta ca intentioneaza sa ridice in Comisia juridica aceasta problema", a declarat Anastase adaugand ca nu a primit inca documentul oficial al Comisiei juridice care a fost elaborat marti.

Presedintele Camerei a precizat ca decizia privind o eventuala reintrare a Legii ANI in discutia deputatilor va fi luata doar dupa consultarea prealabila a Biroului Permanent. "In aceste conditii, am sa astept materialul de la Comisie pe care il voi trimite colegilor din Biroul Permanent si am sa ma consult cu ei asupra datei.

Categoric, vom avea o sedinta de Birou Permanent in cursul acestei saptamani pentru ca doar Biroul Permanent poate decide", a conchis Roberta Anastase.

Daniel Buda a anuntat marti ca i-a solicitat presedintelui Camerei sa amane trimiterea spre promulgare a Legii ANI

Presedintele Comisiei juridice, Daniel Buda, a anuntat ca i-a solicitat presedintelui Camerei, Roberta Anastase, sa amane trimiterea spre promulgare a Legii ANI, intrucat articolul din lege privind comisiile de cercetare a averilor, eliminat de Senat, este de competenta decizionala a deputatilor.

"La Camera au fost introduse, cu ocazia dezbaterii pe fond a legii ANI si cu ocazia cererii de reexaminare a legii din partea presedintelui, acele comisii de cercetare a averilor care functioneaza pe langa Curtea de Apel. La Senat aceste comisii au fost eliminate (...)

In articolul 75, alineatul 4, din Constitutie se spune foarte clar ca, daca o prevedere (n.r. dintr-o lege) tine de competenta decizionala a primei Camere sesizate, iar ea nu e adoptata la nivelul celei de-a doua Camere, atunci respectiva prevedere trebuie sa fie intoarsa inapoi, la prima Camera sesizata (n.r. pentru dezbatere)", a explicat marti presedintele Comisiei juridice, Daniel Buda.

Grebla: Nu este legal ca Legea ANI sa fie intoarsa de la promulgare

Presedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Grebla, a declarat, in schimb, ca nu este legal ca noua Lege ANI sa fie intoarsa de la promulgare de catre presedintele Camerei.

"Legal, nu poate fi amanata de la a fi trimisa la promulgare. Desi si eu am multe retineri in legatura cu forma actuala a Legii ANI, dar asta nu inseamna ca acum ne jucam ca sa devenim populari. Nu se poate modifica", a declarat Grebla.

Mai mult, senatorul a precizat ca solicitarea presedintelui Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Daniel Buda, nu se inscrie in prevederile constitutionale.

"O lege are un caracter unitar si nu poate fi examinata pe sectiuni, punct. Ultima prevedere din oricare lege este cea care spune: legea intra in vigoare la data de... Acest articol de lege are caracterul intregii legi", a mai spus Grebla.

Noua Lege ANI a fost votata saptamana trecuta de Senat, camera decizionala. In urma votului, Agentia Nationala de Integritate ramane doar cu prerogativele de a sesiza ANAF sau Parchetul, dupa caz, cu raportul de analiza, dar nu si comisiile de control al averilor care s-ar fi reinfiintat pe langa curtile de apel daca s-ar fi acceptat solicitarea din cererea de reexaminare a presedintelui Basescu.

Comisiile de cercetare a averilor, formate din doi judecatori si un procuror, ar fi avut competente ca, pe baza raportului de analiza al ANI, sa inceapa controlul averilor si, in functie de ce ar fi rezultat in urma acestui control, sa trimita mai departe cauza, instantelor competente, inclusiv cerand confiscarea averilor.

Aceste comisii de control al averilor au fost infiintate prin Legea 115/1996, dar, dupa cum a explicat, in Senat, presedintele Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda, ele functionau pe langa curtile de apel inainte de existenta ANI, astfel ca niciodata comisiile si Agentia nu au fost functionale in paralel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#anastase legea ani, #anastase reluare legea ani , #stiri Roberta Anastase
Comentarii
Poza Iogica
Iogica
rank 5
Aceste comisii de control al averilor au fost infiintate prin Legea 115/1996, dar, dupa cum a explicat, in Senat, presedintele Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda, ele functionau pe langa curtile de apel inainte de existenta ANI,