Anastase il acuza pe Fenechiu ca face turism parlamentar in locuri exotice

Luni, 31 Mai 2010, ora 23:32
1197 citiri
Anastase il acuza pe Fenechiu ca face turism parlamentar in locuri exotice

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, si deputatul Relu Fenechiu au avut un schimb dur de replici in plenul Camerei, democrat-liberala acuzandu-l pe liberal ca a folosit "instrumentul turismului parlamentar", plecand in deplasari in tari exotice.

In toiul unei dezbateri prelungite legate de cheltuielile parlamentarilor si modul cum acestia sunt judecati in presa pentru banii cheltuiti de fapt pentru functionarea institutiei, presedintele Camerei Deputatilor i-a dat o replica dura liberalului Relu Fenechiu, care a acuzat-o pe Anastase ca este un manager iresponsabil.

"Eu as dori sa va vorbesc despre doua lucruri: responsabilitate si competenta. Dupa parerea mea a socoti laolalta ca toti parlamentarii cheltuie x lei si ca unul care cheltuie mai mult cu doi lei este mai rau decat unul care cheltuie mai putin cu doi lei este o greseala uriasa pentru ca noi nu suntem aici sa facem act de prezenta, ci sa facem legi bune. De felul in care unul dintre noi la un moment dat ridica mana poate depinde soarta a milioane de romani pentru zeci de ani.

Dar asta nu o spune nimeni, sunt mai apreciati unii parlamentari care de dimineata pana seara stau in aceste banci si ridica mana asa cum le spune seful, ori pentru asta nu e nevoie sa fie platit cu 47 de milioane de lei pe luna, nu e nevoie sa aiba cazare la hotel, nu este nevoie sa aiba consilieri", a spus Fenechiu luni in plen, in cadrul unei dezbateri initiate de independentul Gheorghe Zoicas pe marginea perceptiei publice asupra cheltuielilor parlamentarilor.

De altfel, in mai multe sedinte de plen deputatii si-au exprimat ingrijorarea fata de faptul ca isi pierd credibilitatea in fata electoratului prin faptul ca mass-media le atribuie, in mod eronat, cheltuieli care tin de functionarea Parlamentului si nu sunt facute in nume personal.

"Sunt totusi si parlamentari care au facut si fac legi importante in tara asta, oameni care au opinii, care au schimbat in bine unele lucruri. De aceste lucruri nu se vorbeste si, doamna presedinte, credeti-ma ca eu am dreptul sa va fac reponsabila pentru acest lucru, trebuie sa-l fac responsabil si pe domnul Traian Basescu, care incepand cu celebra sintagma 322 a stigmatizat aceasta institutie fundamentala a democratiei din tara asta. Colegii dvs din PD-L s-au raliat la o actiune de decredibilizare a Parlamentului, dar acum nu face lumea deosebire intre dvs si ceilalti. Dar dvs in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor sunteti un manager care ar trebui sa aveti responsabilitate, ori eu nu am vazut reponsabilitate la dvs.", a continuat Fenechiu.

Responsabilitatea inseamna sa veniti cu solutii

"Responsabilitate nu inseamna sa iesiti si sa spuneti: Da, sunt rai, sunt puturosi, sunt hoti!. Responsabilitate inseamna sa veniti cu solutii, sa le puneti pe masa si sa nu spuneti ca domnul Boc: 'Vom face, vom scadea numarul de angajati', dar in realitate sa-l cresteti, ci sa veniti peste 2-3 luni cu cheltuieli mai putine, si pot fi facute fara ca parlamentarii sa doarma in rulote, fara sa le spunem sa nu mai mearga in circumscriptii, fara a lipsi de la institutiile europene cum este Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, deci sa gasiti solutii, pentru ca de asta sunteti presedinte al Camerei Deputatilor.

Si nu va suparati, am vazut ca ati facut o comparatie cu Senatul, poate sa imi spuna cineva ca la ora actuala deputatii au o imagine mai buna decat senatorii pentru ca aici s-au luat masuri mai bune?", a mai spus liberalul.

"Daca m-ati facut iresponsabila, am sa fiu sincera cu dvs. si am sa spun ca daca exista un parlamentar, in mod exceptional, despre care putem sa spunem ca a folosit instrumentul turismului parlamentar si nu a excursiilor parlamentare, ei bine il aveti pe domnul Fenechiu, care ma bucur ca astazi intamplator se afla in tara si in plenul Parlamentului. Va reamintesc ca in mod obisnuit cand intra memorandumul cu deplasari toata lumea se intreaba in Biroul Pemanent: "Este domnul Fenechiu din nou?" Si de obicei numai in destinatii exotice", a replicat iritata Roberta Anastase.

Fenechiu a cerut presedintelui Camerei sa faca publice excursiile in care a fost plecat, iar Anastase i-a promis ca va face o lista a deplasarilor sale, dar si a memorandumurilor neaprobate.

"Sa faceti public unde am fost plecat si va garantez ca nu am fost plecat decat la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei in una dintre cele trei sesiuni si doar la comisiile din care fac parte", a spus Fenechiu.

"Domnule Fenechiu, de cate ori ati avut interventii pe langa mine cel putin, asta pentru ca va permiteti sa ma acuzati, de cate ori ati intervenit pe langa mine sa va duceti in diverse locuri exotice de pe planeta Pamant? Si inca o precizare, pentru ca domnul deputat este tot timpul extrem de vocal dar nu vine niciodata la microfon sa-si asume ce spune, la un moment dat a spus ca nu a stiut inainte sa se ia deciziile, noi in mod intentionat am amanat discutarea reducerii cheltuielilor pentru a fi discutate in grupurile parlamentare, am avut sustinerea tuturor grupurilor parlamentare iar memorandumul de reducere a cheltuielilor a fost votat in unanimitate", a replicat Anastase, sistand dezbaterile pe subiectul cheltuielilor parlamnetarilor si intrand in discutarea ordinii de zi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Relu Fenechiu Roberta Anastase, #cearta Fenechiu Anastase , #presedinte Camera Deputatilor