Turcescu: Cum va raspunde Badea daca un adept al lui ma injunghie pe strada? Interviu

Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 15:11
9842 citiri
Turcescu: Cum va raspunde Badea daca un adept al lui ma injunghie pe strada? Interviu
Foto: Facebook/Robert Turcesc

Conflictul dintre Robert Turcescu si Mircea Badea va trece din presa si retelele de socializare in sala de judecata, dupa ce primul il va actiona in justitie pe cel de-al doilea, pe motiv ca jigneste si instiga la violenta in timpul emisiunii sale, ascunzandu-se in spatele titulaturii de "pamflet".

Realizatorul emisiunii "Sub semnul intrebarii" sustine, in cadrul unui interviu acordat Ziare.com, ca lumea a inceput sa creada ca Mircea Badea nu poate fi sanctionat, dar ca el nu se teme sa duca aceasta lupta "pentru folosul societatii romanesti".

Mai mult, Turcescu critica modul in care, spune el, prezentatorul emisiunii "In gura presei" instiga la violenta si se intreaba ce se va intampla daca unul dintre "adeptii" lui Badea il va ataca intr-o zi pe strada. "Cum va raspunde un personaj ca Mircea Badea?".

Ati anuntat ca intentionati sa il dati in judecata pe Mircea Badea pe motiv ca de cateva luni prezinta pe post o fotografie trucata in care apareti in uniforma militara. S-a concretizat ceva?

Azi (miercuri - n.red.) am avut intalnirea cu avocatii, se scrie actiunea respectiva, care va fi depusa intr-o perioada foarte scurta de timp. Se aduna toate elementele necesare. Eu nu ma pricep, nu am facut niciodata o actiune in justitie impotriva unui coleg. Mi s-a explicat care este procedura.

Intentionati sa faceti si la CNA o plangere?

In perioada imediat urmatoare vreau sa particip la proxima sedinta a CNA, in care sa ridic o problema la care tin in momentul de fata in mod expres si vreau sa fie cat se poate de urgent discutata. Nu numai la CNA.

In momentul acesta desfasor un lobby si printre politicieni din majoritatea partidelor parlamentare, indiferent daca sunt la Putere sau in Opozitie, pentru modificarea legii audio-vizualului, astfel incat sa nu mai fie permis ca sub acoperirea titulaturii "pamflet" sa fie desfasurate aceste atacuri la adresa unor persoane, sa fie desfasurate campanii denigratoare, sa fie rostite insulte.

Care este telul final al procesului? Aveti de gand sa ii cereti si daune morale?

Nu. Nu ma intereseaza sa il pun pe Mircea Badea in situatia de a plati din buzunar sume de bani pentru aceasta campanie denigratoare pe care a dus-o la adresa mea.

S-a scris ca il urmariti pe Facebook. O faceti dvs personal?

Mi-au fost semnalate. Eu nu ma uit la emisiunile lui Mircea Badea sau la emisiunile de la Antena 3. Le am scoase din grila de programe de foarte multa vreme. Exista oameni care se uita la aceste emisiuni, inclusiv oameni din echipa mea, care monitorizeaza din obligatie profesionala si care mi-au adus la cunostinta un rezumat al acestor atacuri. Am vazut secventele in reluare si mi-am dat seama ca sunt dincolo de orice limita.

Constat ca organizatiile profesionale ale jurnalistilor, oricare ar fi ele, sunt niste forme fara fond, fie ca vorbim de Clubul Roman de Presa sau despre celelalte ONG-uri, care chipurile se ocupa de apararea jurnalistilor sau de elaborarea codurilor deontologice. Sunt niste consumatoare de bani europeni pentru programe si seminarii care nu ajuta cu nimic la imbunatatirea spatiului media din Romania. Ba mai mult, in ultima perioada degradarea este din ce in ce mai accelerata.

Declansarea acestui proces, pe care sper sa il castig, sper sa il oblige pe Mircea Badea si pe altii asemenea lui la momente de reflectie, sa ajute la indreptarea pacatosului.

Eu inca mai sper ca Justitia din Romania este singura care, in momentul de fata, nu ca poate rezolva, dar poate da o mana de ajutor la reintrarea intr-o zona de relativa normalitate in ceea ce priveste exercitarea meseriei de jurnalist.

Referitor la problema cu emisiunile de tip "pamflet", o eventuala interzicere nu ar lovi si in emisiunile de genul "Mondenii"?.

Eu nu militez pentru interzicerea a nimic in lumea asta. Pentru mine este foarte importanta libertatea de exprimare, ca lucrez de 20 de ani in presa. Eu solicit ca definitia pamfletului sa fie foarte bine reglementata. Ceea ce face Mircea Badea in prezent nu este un pamflet.

Dar cum ati caracteriza emisiunea sa?

Ceea ce face Mircea Badea este o emisiune de infierare si de denigrare si o campanie ofensatoare la adresa tuturor celor care nu ii sunt lui, prietenilor sau patronilor lui pe plac. Si o face intr-un limbaj grobian, trivial, indemnand la ura rasiala, la violenta.

Asta nu este un pamflet. Pamflet era "Chestiunea zilei" a lui Florin Calinescu, ceea ce realiza Divertis, ceea ce facea pe vremuri cuplul Huidu-Gainusa la Prima TV.

Nu aveam parte de ceea ce se intampla la Mircea Badea. Recititi ce inseamna definitia pamfletului. Pe mine nu face sa rad Mircea Badea si nu numai pe mine.

"Toata lumea a ajuns sa creada ca ce face Badea nu poate fi sanctionat"

Mircea Badea avea umor la inceput, cand se cantona intr-o zona de monden, in care critica ipocrizia societatii romanesti, lua peste picior clasa politica, dar in anumite limite.

Sunt campanii de punere la zid a unor oameni, institutii, sisteme de valori. Asta face Mircea Badea. Infecteaza spatiul public romanesc cu emisiunea pe care o realizeaza. Otraveste, distruge, demoleaza fara argumente, folosindu-se de expunerea pe care i-o ofera spatiul pe care il are la dispozitie la Antena 3. Toata lumea a ajuns sa creada ca ce face Badea nu poate fi sanctionat.

Daca eu maine rostesc lucruri pe care le rosteste Mircea Badea la adresa multor oameni publici, sunt convins ca respectivii ma vor da rapid in judecata, ca voi suferi repercusiuni chiar din partea CNA. Si asta doar pentru ca in emisiunea mea nu se spune la inceput ca este un pamflet si ca trebuie tratata ca atare?

Iti da dreptul sa injuri oricand pe oricine fara sa ai niciun fel de responsabilitate in fata actiunilor tale? Iti da dreptul sa acuzi fara documente, dovezi sau motiv oameni sau institutii? Acesta este statul de drept in care vrem sa traim?

"Refuz sa cred ca unei intregi societati romanesti ii este frica de Mircea Badea"

Pare realmente absurd, de neinteles, de neimaginat intr-o societate democratica. Am vazut pamflete la emisiunile de pe televiziunile de peste oceane. Niciodata nu am vazut indemnuri la violenta. Nu am vazut realizatori care sa spuna ca ii vor lua pe premier de par si il vor lipi cu capul de masa, daca va indrazni sa numeasca pe nu stiu cine la DNA. Nu l-am auzit pe Jay Leno spunand despre un alt realizator de televiziune ca, daca va avea ocazia sa ii faca rau, o va face.

Refuz sa cred ca unei intregi societati romanesti ii este frica de Mircea Badea. Sau daca exista o astfel de teama fata de gura spurcata a lui Badea, eu nu ma tem sa duc aceasta lupta in folosul, cred eu, unei bune parti a societatii romanesti.

Sunt nenumarate exemple in care de la astfel de atitudini nesanctionate de societate s-a ajuns la crime, acte de violenta, la polarizari excesive care au culminat cu lupte de strada, cu conflicte pe termen extrem de lung.

Cum va raspunde un personaj ca Mircea Badea daca maine un adept, ca sa il numim asa, al filosofiei lui de viata va lua o ranga si imi va da in cap, imi va rupe picioarele sau ma va injunghia pe strada? Cine va purta responsabilitatea?

Mie nu imi e frica. Este mult prea multa violenta verbala in spatiul public romanesc si de aici pana la violenta fizica nu mai este decat un pas si din pacate numai unul mic.

Ce l-a determinat pe Turcescu sa il actioneze in judecata pe Badea

Rivalitatea dintre cei doi dateaza de cativa ani, insa in ultimele luni a devenit din ce in ce mai vizibila si in spatiul public. Chiar si participarea lui Robert Turcescu alaturi de Casa Presei la Eurovision a fost tinta ironiilor lui Badea, acesta din urma imitandul-l intr-o emisiune a lui Mihai Gadea.

Apoi au urmat o serie de declaratii ale lui Badea, care, printre multe altele, a spus despre rivalul sau ca ar face parte din etnia rroma. In perioada respectiva, Turcescu isi promova melodia "Un referen" pentru Eurovision, iar in cadrul uneia dintre emisiunile la care a fost invitat a spus ca Mircea Badea are ceva impotriva sa din cauza faptului ca la un moment dat acesta l-a rugat, in 2004, sa ii gaseasca un loc de munca, dar ca nu a reusit.

Dupa ce la inceputul saptamanii realizatorul emisiunii "Sub semnul intrebarii" a anuntat pe Facebook ca intentioneaza sa il dea in judecata pe Badea, prezentatorul de la Antena 3 a replicat "Pupinbasistul Turcescu vrea sa ma dea in judecata pentru ca-l urasc. Bine ma, poftim: Te iubesc! In gura!".

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Robert Turcescu proces Mircea Badea, #Turcescu proces Badea, #Turcesc adept Badea injunghiat, #Turcescu cearta Badea , #emisiuni