Turcescu: Breasla jurnalistilor are probleme mari

Marti, 14 Septembrie 2010, ora 16:00
4042 citiri
Turcescu: Breasla jurnalistilor are probleme mari

Jurnalistul Robert Turcescu atrage atentia asupra riscului disparitiei "speciei" jurnalistilor ca urmare a interventiei abuzive a marketingului asupra calitatii produselor mass-media si remarca degradarea constanta a produselor TV din cauza disperarii de a face audienta.

"Breasla jurnalistilor are probleme mari. Multe s-au schimbat in meseria asta, aerul din redactii a fost viciat de ceea ce inseamna viteza uluitoare cu care este tratata la ora actuala informatia. Nu poti face jurnalistica de calitate la foc automat, sub imperiul vitezei uluitoare pe care o impune televiziunea si mediul online. De-a lungul anilor, am vazut adesea oameni profesionisti care au abandonat principiile jurnalismului de buna calitate, in favoarea vitezei pentru o ciosvarta de rating.

Daca marketingul iti impune la un moment dat realizarea unor produse editoriale, pe principiul 'Daca il aduci pe cutare, facem audienta mai mare si prin urmare noi vom putea incasa mai multi bani', jurnalistul dispare care specie asa cum o stiam in urma cu niste ani. Presa romaneasca a fost lovita de un tzunami teribil dupa anul 2000 si de 10 ani se tot chinuie sa-si revina", a declarat Turcescu intr-un interviu acordat pentru Evenimentul Zilei.

Traim vremuri interesante

Jurnalistul, care va reveni in curand pe sticla dupa plecarea de la Realitatea TV, explica de ce nu renunta la televiziune si de ce a ales postul B1TV pentru noua sa emisiune intitulata "100% cu Robert Turcescu".

"Pentru un jurnalist, in materie de televiziune, exista foarte putine locuri in care ai putea sa incerci sa-ti faci meseria: cele doua posturi de stiri, televiziunea nationala si zona B1 TV- "Evenimentul zilei", asa ca scanarea pietei nu e una care sa necesite foarte mult timp.

Pe de alta parte, traim vremuri interesante si nu-ti vine sa stai pe bara, iti vine sa intri si sa-ti faci meseria, mai ales ca prea s-au degradat produsele TV. Disperarea de a face audienta cu orice pret i-a facut pe unii dintre colegii mei sa apese foarte tare pedala acceleratiei", a comentat Robert Turcescu.

Jurnalistul spune ca noua sa emisiune va fi un interviu de televiziune, cu un singur invitat, si un talk-show. "In ultimii ani s-a ajuns la formule absolut bizare, se merge pe principiul 'Sa facem masa cat mai bogata', iar aici invitatii nu-si pot duce ideea pana la capat, discutia deviaza si nu se mai intelege nimic".

Turcescu spune ca se mai gandeste daca va reintroduce bila alba si bila neagra. Pana atunci, ar da o bila neagra "pentru starea de ipocrizie in care ne complacem in ultimii ani" si o bila alba "elitei acestei tari".

"Nu gloata salvatoare sau omul providential va schimba Romania, ci oamenii care reprezinta o elita, care isi fac foarte bine treaba si se incapataneaza sa mai spere ca exista o sansa", afirma Robert Turcescu.

Dezvăluirea făcută de fiica lui Robert Turcescu, jurnalistul care a recunoscut că a fost agent al serviciilor secrete
Dezvăluirea făcută de fiica lui Robert Turcescu, jurnalistul care a recunoscut că a fost agent al serviciilor secrete
Robert Turcescu, omul de televiziune care a recunoscut în direct că a fost agent acoperit al serviciilor secrete, are o fiica extrem de frumoasă, care activează și ea în media. În...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Robert Turcescu, #Turcescu emisiune B1TV , #emisiuni