Ofiteri acoperiti in presa? (Opinii)

Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 09:27
5590 citiri
Ofiteri acoperiti in presa? (Opinii)
Foto: Cotidianul

Nu am fost un admirator al lui Robert Turcescu, la fel cum nu ma dau in vant dupa alte hiperstaruri din aceeasi categorie.

Le respect totusi activitatea, deoarece stiu ca spontaneitatea, inteligenta si asumarea rapida a unui context sunt calitati pe care eu nu le am.

Urmaresc insa cu pasiune jurnalisti demni, cu talent si experienta, ale caror idei si analize ne-au ajutat sa intelegem esenta unor fapte si evenimente.

De ce Robert Turcescu (RT)?

Desi a dat dovada de multiple calitati precum cele de actor, cantaret, orator..., cred ca pe RT l-a atras mai degraba aerul de vedeta de televiziune decat acela de jurnalist, motiv pentru care sceneta jucata deunazi la televizor in prime-time mi-a confirmat punctul de vedere.

N-am putut-o urmari pana la capat fiindca nu sunt in stare sa privesc exhibitia jalnica si traumatizanta a celor esuati.

Cazul lui Robert Turcescu nu este unul izolat. Astfel de "cartite", cum sunt indeobste numiti jurnalistii "cu dubla comanda", vorba dlui Basescu, au activat si-n presa antebelica, activeaza si astazi, nu doar in Romania, ci si in tari precum Germania, SUA, Italia, unde jurnalismul are traditii de nezdruncinat.

A patra putere

Nu sunt convins ca presa va avea de suferit in urma acestui incident. Caci RT si altii asemeni siesi sunt dovada indiscutabila ca a patra putere in stat, cum este ea alintata, isi merita numele. Atat de importanta, incat clasa politica, generalizarea nu e fortata, este obligata sa tina cont de ea.

In consecinta, in cei 25 ani de libertate si democratie, sunt convins s-a incercat mereu ingenuncherea presei prin diverse mijloace, subterfugii ca legi si ordonante, penalitati, mituire, santaj, infiltrare cu agenti acoperiti, pentru ca mesajul sa slujeasca interesele politicului, iar ziaristii sa devina activisti de partid.

Nu sunt putine cazurile in care politicienii insisi au facut si fac pe jurnalistii, moderatorii..., unii devenind chiar analisti, realizatori de emisiuni si programe... Politizare deloc benefica.

Politizare in loc de buna guvernare

Ce-i deranjeaza atat de tare pe unii politicieni si demnitari? Evident, nu stilistica articolelor, nici neutralitatea opiniilor, ci adevarul. Deranjeaza adesea si neadevarul. Si cu adevarul, si cu neadevarul s-au distrus cariere nu doar politice, s-au ingropat partide, s-au pierdut alegeri.

Toate acestea au facut ca destule ziare, radiouri si televiziuni sa faca ratinguri uriase, iar unii jurnalisti sa ajunga personalitati influente al caror cuvant cantareste foarte greu si azi.

In aceste conditii, presa a ajuns in conflict cu puterile statului, iar cazul RT o demonstreaza din plin.

In fond, ce-a facut RT? Care putea fi misiunea sa? Sunt doar doua raspunsuri: informator si agent de influenta. Deoarece RT isi sustinea cu tarie si mestesug ideile si parerile. Pacatul cel mare e ca aceste idei si pareri e posibil sa nu fi fost ale sale, primindu-le, nu stim prin ce mijloace si sub ce forma, de la cel ce-l avea in subordine, caci un ofiter acoperit actioneaza la ordin.

Un mercenar, doi mercenari...

In limbaj curent si international, aceasta este definitia mercenariatului jurnalistic: contra unei sume de bani, mercenarul lupta pentru tinte care-i sunt cel mai adesea straine.

In cazul lui RT, insa, nu sunt sigur ca tintele ii erau straine, altfel nu-mi pot explica patosul, modulatiile vocii, stralucirea din priviri, mimica... A fost mai degraba un ostean credincios.

El insusi marturiseste ca a fost ofiter acoperit cu grad de locotenent-colonel al unui serviciu secret din curtea Armatei. Numai ca Armata si serviciile secrete n-au voie sa se implice in politica, iar ideile si parerile lui RT tocmai asta au facut, politica: a sustinut cu toate puterile o anumita orientare, un anumit partid, anumite personalitati.

A fost tribuna politica de la care s-au lansat, in opinia mea, pe langa unele adevaruri evidente, si atacuri virulente, procese de intentie impotriva opozantilor respectivei grupari politice, inseland increderea publicului.

Dupa o privire fugara in mass-media, observ ca jurnalistii nu au fost grozav de surprinsi, nici afectati de gestul lui RT. Mi-e clar ca se asteptau ca sfarsitul mandatelor lui Traian Basescu la Cotroceni sa aduca multe dezvaluiri si evenimente precum cele discutate mai sus.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Robert Turcescu jurnalism independent, #politizarea presei servicii secrete , #ofiter acoperit