O premiera in Romania, serviciile de informatii candideaza! (Opinii)

Sambata, 27 Septembrie 2014, ora 20:16
4797 citiri
O premiera in Romania, serviciile de informatii candideaza! (Opinii)

Dezbaterea electorala a fost subjugata de cazul ofiterului acoperit. Iesirea din scena a lui Robert Turcescu a pus gaz pe foc. Imaginatia alegatorilor, a multora dintre ei, a dat in clocot.

In ultima saptamana, Victor Ponta bate apropouri in care spune ca vor mai cadea capete din presa. "Cine seamana vant va culege furtuna", a declarat premierul, comentand iesirea apocaliptica a lui Robert Turcescu.

Din pacate, democratia a devenit o treaba complicata. In lupta politica din Romania sesizam ca serviciile de informatii se confrunta in mod direct.

Teodor Melescanu si-a dat demisia din functia de sef al SIE si candideaza la presedintie. Nu mi s-a parut convingator cand a motivat gestul.

Pe de alta parte, cazul Turcescu ridica multe semne de intrebare vizavi de activitatea altor servicii de informatii care-si fac simtita prezenta in confruntarea electorala. Exista "zvonuri" pe surse cum ca intre Victor Ponta si George Maior s-ar fi parafat o intelegere ca, in cazul in care primul ajunge presedintele Romaniei, cel de-al doilea sa ocupe pozitia de prim-ministru.

Mai trebuie facuta precizarea ca actualul sef al SRI este si nasul actualului premier. Nu ca asta ar conta, dar arata ca intre cei doi exista cel putin un canal privilegiat de comunicare.

Asa ca, in acest moment, sunt candidati care au anumite avantaje in raport cu ceilalti, unele care conteaza. E vorba de informatii, iar cele mai de pret sunt cele despre adversari.

Si pana la aceste alegeri "serviciile" s-au implicat in activitatea politica si in cea electorala. Au fost o serie de "mici" semne in acest sens, dar este pentru prima data cand lupta devine frontala si cu candidati descoperiti.

E foarte interesant cum va reactiona opinia publica. Daca o astfel de imixtiune va fi sanctionata sau nu la urne.

In opinia mea, societatea nu e pregatita pentru o astfel de provocare. Oricat de fragil ar fi un regim civil de conducere a tarii, ofera garantii in ce priveste libertatea cuvantului, secretul corespondentei si dreptul la intimitate.

Cred ca intrarea in politica a unor oameni care provin din serviciile de informatii va accelera dezbaterea cu privire la ascultarea telefoanelor si secretul corespondentei. Dar cine se gandeste astazi la ce se poate intampla in viitorul apropiat? Acum primeaza scoaterea din joc al adversarului politic.

Robert Turcescu este prima victima in acest razboi. Victor Ponta spunea despre fostul jurnalist ca nu e decat un pion. Cine l-a scos din peisaj e o intrebare la care nu cred ca vom afla un raspuns in aceasta campanie electorala.

Dar se poate constata un fenomen interesant - la o amenintare a lui Traian Basescu cu deconspirarea unui ofiter acoperit, cealalta tabara (oricare ar fi ea) a anihilat o voce critica la adresa lui Victor Ponta. Ce e si mai ciudat, e faptul ca premierul jubileaza.

Ca o parere personala, in acest moment nu cred ca mai poate fi vorba de deconspirarea vreunui candidat, dar ramane sa vedem ce ne aduce viitorul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
#candidat prezidentiale ofiter acoperit, #Ponta Turcescu ofiter acoperit, #Melescanu SIE candidat prezidentiale , #ofiter acoperit