Cand te lasa nervii. Cazurile Turcescu, Sobaru si Macovei (Opinii)

Sambata, 27 Septembrie 2014, ora 15:56 5668 citiri

Ce au in comun cele trei personaje mentionate in titlu? Probabil multe, dar dintre toate un lucru sare in ochi si atrage atentia. Pe toti trei, in opinia mea, pare sa-i fi lasat nervii in ultima perioada si, in consecinta, mai mult sau mai putin, se comporta intr-un mod cel putin bizar, daca nu de-a dreptul irational.

Stim din experienta anilor trecuti ca in timpul alegerilor prezidentiale se produce multa emotie, spre final chiar si in randul electoratului, insa de data asta se anunta surprize si mai mari.

Dintre cele trei exemple, Robert Turcescu i-a fata si-i intrece, deocamdata, pe toti in dimensiunea patologica a expunerii, reusind la aproape o saptamana de la spovedania in direct de la B1 Tv sa lase mai multe intrebari in picioare decat raspunsuri. Iar scandalul pe care l-a provocat inregistreaza si performanta sa fie inca in prim plan datorita faptului ca a fost agatat de torpila lansata initial de Traian Basescu cu ofiterul ascuns in spatele unui prezidentiabil spre care toti ochii privesc acum.

Dar oricat s-ar chinui, nimeni nu reuseste sa vada nimic clar prin mazga lasata in urma de declaratiile lui Traian Basescu Robert Turcescu pe tema ofiterilor acoperiti din presa au politica. Problema e ca daca acuzatiile si suspiciunile lansate de presedinte nu incinsesera destul atmosfera, declansand o paranoia generala cu privire la toti candidatii, spovedania mistica a lui Turcescu a detonat "chestiunea" (cum ar fi spus moderatorul)... in gol.

Pentru ca singurul efect pe care l-a obtinut Robert Turcescu pana acum nu a fost decat o detasare constanta si sigura a mai tuturor de sensul si directia in care a lovit. Turcescu pare acum mai degraba o gafa si un esec - fie ca e privit din unghiul serviciilor, fie ca se mai gasesc resurse de intelegere din perspectiva jurnalistului. E ca un om pe care l-au lasat balamalele si s-a incendiat in public, reusind sa se arda doar pe el.

Aici e punctul in care isi da mana si se intalneste si Adrian Sobaru, care macar pare sa isi mai fi revenit din punctul de vederii al disperarii. Si totusi. Tentativa lui Sobaru de a patrunde cu masina peste bariera Guvernului in incinta institutiei publice este un gest care include ceva mai mult calcul, o premeditare oarecare si, implicit, o siguranta mai mare decat aruncarea in gol de pe balconul Parlamentului.

Prin comparatie, iesirea lui Turcescu are un grad de kamikaze mai ridicat, oricare ar fi perspectivele in care se poate sfarsi. Fie de gluma a unui jurnalist mai zglobiu, fie de cedare nervoasa a unui ofiter, agent sau ce-o fi fost a unui serviciu secret. Niciuna din variante nu va putea scoate la lumina, in Justitie - singurul loc unde ar conta, cel putin nu pana in alegeri, fata acoperita a ofiterului ascuns in spatele prezidentiabilului suspectat.

Aici intra in scena reprezentanta care vrea sa imbratiseze electoratul dezamagit de politicieni, doamna Monica Macovei. Mesajul pe care il transmite, unul razboinic si vindicativ, e cat se poate de clar. Pentru a-l face sa patrunda si mai bine in constiinta publica, insa, fosta procuroare si-a facut aparitia la o emisiune de televiziune calare pe o motocicleta si cu un glont in mana. Explicatia glontului, pentru cei socati de gest, bate imaginea: "asta a omorat un om, a iesit glontul si a omorat un om".

E si asta un gen de campanie. Doar ca pe o astfel de panta ascendenta, lucrurile pot scapa de sub control si mai grav de atat. Atat din partea candidatilor, cat mai ales a celor care lucreaza in spate lor. Iar odata scapata de sub control, piesa pusa in scena poate avea efecte dintre cele mai imprevizibile. Din moment ce jocul la emotie pare sa convinga tuturor candidatilor, rezultatul final ar putea sa dea peste cap toate calculele.

Pabuga cea mai mare este din nou, fara nicio urma de ironie, tot in tabara celor care sunt chemati si asteptati sa voteze. Lor nu li se prezinta un concurs de proiecte si discutii pe teme si idei, ci un razboi al carui singur scop este sa le ia ochii exact de la adevaratele probleme ale vietii de zi cu zi.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News