Secretar de stat în Ministerul Culturii: Nu se știa ce se produce pe terenul unde a avut loc accidentul mortal. Umblau zvonuri că se fac terase

Miercuri, 04 August 2021, ora 18:06
3834 citiri
Secretar de stat în Ministerul Culturii: Nu se știa ce se produce pe terenul unde a avut loc accidentul mortal. Umblau zvonuri că se fac terase
Robert Negoiță, pe sanțierul de la Biblioteca Națională FOTO Buletin de București

Iulia Popovici, secretar de stat în Ministerul Culturii, scrie într-o postare pe pagina ei de Facebook că în instituție nu se știa nimic despre lucrările de lângă Biblioteca Națională și că vizitele dese ale primarului Negoiță pe șantier au întărit zvonul că acolo urmau să se construiască terase.

„Nimeni dintre cei cu care interacționez zilnic în Min. Culturii nu știa ce se produce pe terenul unde a avut loc, ieri, accidentul mortal. Umblau zvonuri - în urma vizitelor zilnice ale primarului Negoiță - că se fac terase sau un teatru de vară. Cu toții ne-am plîns de lipsa panoului informativ.

O parte a clădirii ministerului se zguduia zilnic, în mici cutremure, de la lucrări (nu vreți să știți cum e). Un coleg a trebuit să intervină și să atragă atenția asupra riscului asupra structurii dacă nu se păstrează stratul de pietriș pe sub ce voiau ei să toarne acolo (a ieșit cu scandal cu structuristul).

Cît despre adresa din martie, lucrările actuale au pornit prin iulie (sau final de iunie).

Între timp, la ventilația nefuncțională și jumătate din lifturi blocate la parter s-a adăugat o țeavă de apă care s-a spart, trimițînd mare parte din personal în telemuncă. Sincer, nu cred să se țină ministerul de amenajări peisagistice”, a scris aceasta pe Facebook.

Primarul Robert Negoiță supraveghea personal șantierul

Cele două firme care executau lucrările, subordonate Primăriei Sectorului 3, lucrau fără absolut nicio autorizație la obiectivul care a cauzat tragedia.

Mai mult, terenul pe care se efectuau lucrările nu aparținea Primăriei Sectorului 3, ci Ministerului Culturii.

Oficialii Ministerului Culturii au declarat pentru reporterii publicației Buletin de București că nu au contractat nicio lucrare Primăriei Sectorului 3.

Aceeași sursă arată că Inspectoratul de Stat în Construcții nu a fost notificat despre desfășurarea acestor lucrări și că este ilegală începerea unei astfel de proiect fără deținerea autorizației de construcții.

Miza lucrării este devoalată de o anchetă a Centrului de Investigații Media (CIM).

Potrivit investigației, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a fost văzut în mijlocul muncitorilor de pe șantierul unde s-a produs tragedia. Surse din rândul angajaților Bibliotecii Naționale arată că pe șantier a apărut și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. Instituția nu a făcut demersuri să oprească lucrările neatorizate și necontractate, deși acestea de desfășurau de aproximativ 2 săptămâni.

Edilul de la Sectorul 3 supraveghea personal lucrarea care urma să asigure un nou acces auto spre subsolul Bibliotecii, în condițiile în care drumul clasic de pe marginea Dâmboviței urma să fie convertit în zonă pentru terase.

Se pare că muncitorii au spart din greșeală conducta de alimentare cu apă a bibliotecii în timpul lucrărilor neautorizate la accesul auto și că cei prinși de malul de pământ munceau tocmai pentru remedierea problemei. În mod normal, șanțul ar fi trebuit consolidat pe ambele părți înainte ca muncitorii să intre.

Robert Negoiță: „Noi ne-am obișnuit să facem lucrări în zone pe care nu le administrăm!”

Primarul Robert Negoiță a susținut, în ședința de consiliu din 28 iulie, că este o practică comună a Primăriei Sectorului 3 să facă lucrări în zone pe care nu le administrează și că acest lucru se întâmplă de mai mulți ani. Intervențiile pe care primăria le face „mai mult sau mai puțin asumat”, adică fără niciun dreptul legal, au loc deoarece Primăria Capitalei și mai multe ministere care au clădiri în sectorul 3 nu se ocupă de ele, a adăugat edilul.

„Noi ne-am obișnuit să facem lucrări pe zone pe care nu le administrăm. Ne-am obișnuit în ultimii ani să facem treaba asta, mulți ani. Avem nenorociri lăsate de, începând de la municipalitate, Ministerul Transporturilor, Ministerul Economiei, Ministerul Muncii și alte ministere care au active, care au terenuri, clădiri în administrarea sectorului 3 și care le lasă vai de neamul lor. Și noi ne-am obișnuit să le facem treaba lor, să le întreținem, mai mult sau mai puțin asumat. Adică mai mult sau mai puțin în coordonare cu dumnealor pentru că aia e”, scrie publicația Buletin de București.

Negoiță a schimbat administratorul firmei Algorithm Rezidențial S3 a doua zi după accidentul mortal

Firma Algorithm Rezidențial S3, aparținând Primăriei Sectorului 3 conduse de Robert Negoiță, și-a schimbat administratorul chiar a doua zi după ce doi dintre muncitorii ei au murit pe șantierul unei lucrări ilegale din apropierea Bibliotecii Naționale a României și a Ministerului Culturii, arată Centrul de Investigații Media (CIM).

Sursa citată a scris miercuri că muncitorii firmei lucrau la amenajarea unui nou drum de acces cu mașina către demisolul clădirii-mamut a Bibliotecii (care găzduiește li ministerul). Acest drum urma să rămână singurul, după ce, pe actuala bretea de acces, chiar pe malul Dâmboviței, primăria lui Negoiță voia să amenajeze „câteva terase”.

A doua zi după accidentul mortal de muncă de pe șantier, în 3 august, printr-o „notă privind îndreptarea erorii materiale”, document publicat chiar pe site-ul propriu, Agorithm Rezidențial S3 își schimbă administratorul.

„Dintr-o eroare materială, la art. I alin. (1) pct. 3 a fost redactat greșit, după cum urmează:

"3. Domnul Panait Radu Alin - Administrator 3",

corect fiind:

"3. Domnul Nițu Cătălin - Administrator 3", se precizează în documentul disponibil pe site-ul firmei Sectorului 3.

Modificarea nu a apucat să fie implementată și în restul site-ului, căci, la rubrica „Despre noi”, consiliul de administrație apare condus în continuare de Panait Radu Alin.

Despre Radu Alin Panait, jurnaliștii de la G4Media arată că este un tânăr de 32 de ani, fost consilier PSD, referent la Universitatea de Teatru și Film din București și fost expert în achiziții la mai multe federații sportive, însă fără experiență în construcții.

Panait a fost șeful Consiliul de administrație din 2017 până a doua zi după accidentul mortal.

O mașină în care se aflau cinci copii și un adult a fost strivită de un copac, în Bistrița-Năsăud
O mașină în care se aflau cinci copii și un adult a fost strivită de un copac, în Bistrița-Năsăud
Un copil a suferit răni uşoare, fiind transportat la spital, după ce un copac a căsut pe maşina în care se afla alături de un adult şi de alţi patru copii, în localitatea Mureşenii...
UPDATE Accident grav în Dolj, unde două mașini s-au ciocnit, iar una a luat foc. O femeie de 35 de ani a murit
UPDATE Accident grav în Dolj, unde două mașini s-au ciocnit, iar una a luat foc. O femeie de 35 de ani a murit
ISU DOLJ a anunțat că un grav accident rutier a avut loc, joi, 28 martie, în judeţul Dolj, unde două maşini s-au ciocnit, iar una a luat foc. Cinci persoane aflate în autoturisme vor fi...
#accident, #biblioteca nationala, #Robert Negoita , #stiri Robert Negoita