Primarul Robert Negoiță supraveghea personal șantierul care a curmat două vieți. Miza uriașă a lucrării neautorizate

Miercuri, 04 August 2021, ora 15:05
11753 citiri
Primarul Robert Negoiță supraveghea personal șantierul care a curmat două vieți. Miza uriașă a lucrării neautorizate
Primarul Robert Negoiță a supravegheat personal lucrările soldate cu o tragedie FOTO Hepta/ ISU București

Un accident teribil a curmat viața a doi oameni care lucrau luni, 2 august, pentru amenajarea unui drum în imediata vecinătate a Bibliotecii Naționale din București.

Șase muncitori ai firmelor de construcții Algorithm Residențial S3 și Algorithm Construcții S3 au fost prinși sub un val de pământ desprins din cauza lucrărilor superficiale efectuate într-un șanț.

Doi dintre muncitori au murit, iar alți patru au fost transportați la spital.

Investigațiile arată că cele două firme, subordonate Primăriei Sectorului 3, lucrau fără absolut nicio autorizație la obiectivul care a cauzat tragedia.

Mai mult, terenul pe care se efectuau lucrările nu aparținea Primăriei Sectorului 3, ci Ministerului Culturii.

Oficialii Ministerului Culturii au declarat pentru reporterii publicației Buletin de București că nu au contractat nicio lucrare Primăriei Sectorului 3.

Aceeași sursă arată că Inspectoratul de Stat în Construcții nu a fost notificat despre desfășurarea acestor lucrări și că este ilegală începerea unei astfel de proiect fără deținerea autorizației de construcții.

După cum se poate observa în fotografiile furnizate de ISU București, se muncea pe marginea unui drum proaspăt amenajat și ulterior asfaltat. Drumul, care înainte era doar o potecă pietonală, este menit să asigure accesul mașinilor dinspre parcarea din fața Bibliotecii Naționale către intrarea în subsolul instituției.

Teoretic, lucrarea este caducă. Mașinile au acces către subsolul Bibliotecii, acolo unde există depozite de carte sau alte secțiuni importante de dimensiuni industriale, pe un drum care pornește din fața Camerei de Comerț și Industrie. Accesul este reglementat de barieră și permis doar autovehiculelor autorizate.

Încercuită cu roșu este zona în care se muncea. La limita clădirii bibliotecii este construit acum un drum. Porțiunea asfaltată de pe marginea râului Dâmbovița urmează să fie convertită în zonă de terase FOTO Google Earth

Miza lucrării este devoalată de o anchetă a Centrului de Investigații Media (CIM).

Potrivit investigației, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a fost văzut în mijlocul muncitorilor de pe șantierul unde s-a produs tragedia. Surse din rândul angajaților Bibliotecii Naționale arată că pe șantier a apărut și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. Instituția nu a făcut demersuri să oprească lucrările neatorizate și necontractate, deși acestea de desfășurau de aproximativ 2 săptămâni.

Edilul de la Sectorul 3 supraveghea personal lucrarea care urma să asigure un nou acces auto spre subsolul Bibliotecii, în condițiile în care drumul clasic de pe marginea Dâmboviței urma să fie convertit în zonă pentru terase.

Se pare că muncitorii au spart din greșeală conducta de alimentare cu apă a bibliotecii în timpul lucrărilor neautorizate la accesul auto și că cei prinși de malul de pământ munceau tocmai pentru remedierea problemei. În mod normal, șanțul ar fi trebuit consolidat pe ambele părți înainte ca muncitorii să intre.

A fost declanșată o anchetă de către Inspecția Muncii, iar cercetarea ar trebui să dureze 15 zile lucrătoare, a declarat pentru Agerpres Nicolae Bratu, șeful Inspecției Muncii.

O altă anchetă este desfășurată de Poliția Capitalei și de procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 3. Aceștia investighează faptele in rem pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Cei de la ITM declară că cercetările preliminare arată că nu au fost luate măsuri pentru întărirea malurilor de pământ.

Niciun reprezentant al firmelor implicate sau din conducerea Primăriei Sectorului 3 nu a putut fi contactat pentru a comenta situația.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Robert Negoita, #muncitori morti, #mal pamant biblioteca nationala, #negoita terase dambovita, #lucrari ilegale S3, #lucrari fara autorizatie negoita , #stiri Robert Negoita